Психотерапия на духа – тренировка на ума и емоциите

  • Сподели:
Психотерапия на духа – тренировка на ума и емоциите

Автогенният тренинг в действителност е психо профилактична самотренировка свързана с прилагане на психологически методи и упражнения за контрол на подсъзнанието и нервните функции. Тази методика е измислена от Йоханес Шулц и в съвременния свят става все по-широко разпространена и достъпна в домашни условия. Психотерапията или автогенният тренинг, стават известни в целия свят, тъй като видимите резултати свързани с възможността да контролираме съзнанието си и да ръководим голям процент от процесите в тялото си, бързо се превръщат във все по-желан метод за профилактика. 

Колкото по-забързан и хаотичен е живота ни, толкова повече изпитваме нуждата от спокойствие и релаксация, а за тази цел, трябва да се опитаме да освободим ума си от вредните мисли, като усетим прилива на хармония. Човек трябва да може да отдели време, в което да се отпусне и да изхвърли това напрежение от себе си и докато на една малка част от хората не им е нужен автотренинг, за да го направят, огромен процент от хората не успяват да се справят със своите емоции, нито пък притежават нужния контрол над тях. Тази вълшебна техника помага на тежко болни хора да се излекуват с помощта на лечебната хипноза и да подобрят значително здравословното си състояние! 

В психотерапията на духа човек може да си внуши различни видове чувства, усещания и да се насочи към определени цели. Това е вид самопознание и самоконтрол над емоциите, които ни позволяват да се преборим със своите най-тъмни страхове, като междувременно заредим тялото си с позитивна енергия, която ни помага да се преборим с трудностите, като продължим напред живота си щастливи. Автогенният тренинг се отличава от окултното и мистиката защото зад него стоят много научни изследвания, които гарантират едни наистина отлични резултати върху човешката психика и дух. 

Сеансите при автогения тренинг или при психотерапията на духа се извършват, когато човек успее да се отдаде на пълен покой и успокои цялото си тяло. Те се правят по няколко пъти дневно. Този метод за лечебно самовнушение е способен напълно да промени посоката на мислене, както и да заличи болката от човешкото съзнание. 

Трябва да почувстваме, как всеки мускул в тялото ни се отпуска, да усетим ритъма на сърцето си и да се отдадем напълно на психическото разтоварване. За целта трябва да затворим очи и да си представим как поставяме в една голяма кутия всички проблеми, страхове, тревоги и грижи, когато сме събрали всичко, което ни стресира в нея, поставяме капака и я запечатваме завинаги, след което трябва да усетим, как в нас започва да навлиза новата и чиста положителна енергия, първо през пръстите на краката ни, после тя трябва да достигне до всяка клетка в нашето тяло. За целта трябва да се постараем да си представим всичко това и да оставим хармонията да ни завладее. 

За да можем да практикуваме авто-психотерапия, трябва на първо място да останем насаме със себе си, след което да освободим съзнанието си от всякакъв тип мисли и после да отпуснем всичките си мускули, като затворим очите си и започнем да си повтаряме някоя мотивираща фраза около 18 до 20 пъти и когато успеем да повярваме в това самовнушение, ще успеем да насочим своето подсъзнание към изпълнението на поставената цел. Можем да започнем с най-простото самовнушение като – ''Спокоен съм  и с всеки изминал час ще се чувствам все по-добре!''. Колкото повече вярваме в своите мотивиращи фрази, толкова по-положително заредени психически ще бъдем и няма да позволяваме на обстоятелствата да ръководят нашия ум и чувства. 

Още една фраза, която можем да включим, след като се отпуснем и отдадем на релаксация е следната – ''Аз мога да изхвърля този лош навик от живота си, защото той вреди на цялото ми тяло!'' – тази фраза трябва да я повторим по 30 пъти на сеанс и да се опитаме да правим по минимум един сеанс дневно, за да може по-бързо да проработи самовнушението.

Когато човек успее да контролира своята воля, като даде ясни насоки на съзнанието си, той ще може да се излекува от всички вредни навици, които му пречат да постигне пълната хармония и да бъде истински щастлив.
Колкото повече тренираме ума си, толкова по-бързо ще успеем да вземем контрола над своите мисли, емоции и чувства, но за да можем да го направим се изисква най-вече силна воля и положителна енергия!