Успокоение на ума и душата – самоконтрол на емоциите

  • Сподели:
Успокоение на ума и душата – самоконтрол на емоциите

Чрез помощта на свръхсетивното и контрола на съзнанието, човек може да постигне наистина много добри резултати, що се отнася до успокоение на ума ни с помощта на медитативни техники. Много учени са насочили вниманието си към различни видове способи, които биха ни помогнали в натовареното ежедневие и в по-стресовите ситуации, а приликата между повечето начини, чрез които можем да препрограмираме своето съзнание се свежда до самоконтрола на мислите и чувствата ни, което не е никак лесна задача. 

Създадени са и методи, чрез които можем да се пренесем в миналото и да изчистим товарите, които е натрупала душата ни, като започнем изцяло на чисто и някои от тези методи са свързани пряко с хипнозата или по-точно успокоение на ума чрез внушение. Повечето техники, които имат за цел да ни помогнат да се отървем от стреса са крепят на една и съща основа и тя е възможно най-бързо да се откъснем от заобикалящия ни свят и да се пренесем на по-спокойно и позитивно място, където можем да презаредим силите и енергията си.

Хипнотичното състояние също е свързано с внушение идващо от човека, който ни хипнотизира и имащо за цел да успокои нашето тяло и душа, като ни помогне да вникнем по-дълбоко в себе си и да открием, дори и невидимите причини, които ни подтикват да бъдем неспокойни и стресирани. При автогенния тренинг обаче, можем и сами да постигнем този баланс между своето съзнание и тяло, отново с помощта на самовнушението, а именно посланията, които сами изпращаме на своята същност, като успяваме да презаредим своята енергия, а контролът върху това състояние е в нашите ръце. 

Когато искаме да презаредим своето тяло и да се отървем от стреса, можем да изпробваме следната техника и тя се състои в това да успеем да се отпуснем, като затворим очи и се опитаме да изчистим съзнанието си от тревожните мисли и да се оставим на свръхсетивните изживявания, които дори и не предполагаме, колко полезни биха могли да бъдат за нашето духовно равновесие. След като сме се отпуснали трябва да затворим очи и да си представим следната картина – ''Ние сме на едно красиво място, на което се чувстваме защитени и щастливи, а спокойствието от своя страна е на всякъде около, накъдето и да се обърнем усещаме това благоденствие, след което виждаме как тялото ни се изпълва с хармония, а от съзнанието ни изчезват всички притеснения и проблеми.''

Човек може да се презареди винаги и навсякъде, основното, което трябва да направи е да се опита да успокои своите мисли и емоции с помощта на самовнушението, след което стъпка по стъпка да се постарае да задържи това усещане възможно най-дълго време в себе си. Идеята на това преживяване е да успеем да свалим всички товари, като почувстваме цялото си тяло леко и свободно, готово за нови изживявания, а ума си бистър и необременен, напълно почистен от всякакви негативни мисли, които сме събирали през последните месеци в своята глава. Това упражнение ще ни помогне да възстановим своята духовна енергия и да се почувстваме значително по-добре.

След като веднъж сме се отпуснали и сме усетили тялото си леко, а душата си спокойна, предстои да направим и следващата стъпка, а тя се състои в това да си самовнушим, че всичко около нас е прекрасно, дори и да сме затрупани с безброй много задачи, а проблемите да се крият зад всеки ъгъл, ние трябва да намерим начин да се справяме и с най-тежките ситуации в живота ни, а за целта ще е нужно по-често да възстановяваме своя вътрешен баланс и да прочистваме тези емоции от себе си, които ни действат като котва, която не ни позволява да се движим и да бъдем щастливи.