Техники за възстановяване на вътрешното спокойствие

  • Сподели:
Техники за възстановяване на вътрешното спокойствие

Много често се случва човек да спре да преследва своите мечти, поради страха да не се провали, а неспокойствието, което нахлува в съзнанието му, започва да разбърква неговите мисли.

Има упражнения свързани с нашето вътрешно усещане, както и избистряне на негативните мисли, които ще ни помогнат да погледнем на живота по различен начин и да не се отказваме, когато усетим, че изпитваме някаква трудност. 

Бързината, с която протича денят ни, проблемите и безкрайните ангажименти, отварят в нас една силна емоционална пропаст, която на по-късен етап започва да влияе отрицателно на нервната ни система.

Ежедневно главата ни е пренатоварена от мисли, как да разрешим настъпилите проблеми и как да се справим с неуспехите си. Често пъти ни се случва да задържаме в нас най-различни чувства, като гняв, тъга и горчивина, които допълнително ни карат да се чувстваме още по-зле.

Съсипваме се от бързане и започваме да извършваме своите задачи повърхностно и без да влагаме много смисъл в тях, а всичко това се дължи на постоянната умора, която е обсебила нашето съзнание, затова трябва да се научим, как да се откъсваме дори и за секунди от заобикалящата ни среда и да се заредим с позитивни мисли.

За да възстановите своето вътрешно спокойствие, трябва да се научите на първо място да регулирате дишането си. Това може лесно да го постигнете, като освободите ума си от всички негативни мисли, които пречат на съзнанието ви да достигне до точката на пълен покой. Настанете се удобно, след което започнете с дълбоки вдишвания и бавни, спокойни издишвания, пречистете своето съзнание от всичко, което ви плаши и натоварва, отворете мислите си за положителните моменти, които очаквате да навлязат в живота ви.

Насочете мислите си съзнателно към вашето вътрешно ''Аз'', и се запитайте какво в действителност ви натоварва и ви прави нещастни, дали това не е желанието ви да се доказвате пред другите или пък да се натоварвате с прекалено много работа, за да потиснете някакви негативни чувства или спомени.

След като се запитате от къде всъщност идва вашето безпокойство и умора, насочете мислите си в посока пречистване на съзнанието, като замените всички мисли, които ви стресират и натоварват, и предприемете едно кратко бягство от това, така натоварено ежедневие. Следващата стъпка е да започнете да броите своите вдишвания и издишвания, и постепенно да усетите как съзнанието ви е напълно чисто.

Започнете да усещате взаимовръзката между вашето тяло и съзнанието ви. Това упражнение е свързано с почивка, както на тялото ви, така и на духа ви, затова е хубаво докато се пречиствате от негативните усещания, да почувствате тази връзка между вашата душа и съзнание, която чертае пътя на живота ви и предопределя съдбата ви.

Човек е способен да постигне всичко в този живот, стига да повярва в своите възможности и ясно да начертае своите цели в главата си! Започнете да правите това упражнение всеки ден, като отделяте по 15 минути, в които да говорите със своето вътрешно ''Аз'' и да се пречистите от натрупаният стрес.

Когато правите това упражнение около вас трябва да е тихо, както и да се чувствате напълно отпуснати и комфортно в средата, в която се намирате, след което постепенно да успокоите своето дишане, защото именно то е ключът към прочистване на нашето съзнание.

Започнете да броите бавно, докато правите техниката за дишане с дълбоките вдишвания и бавните и спокойни издишвания, затворете очи, отпуснете се и насочете вниманието си към това, за което силно мечтаете, дори и в главата ви да нахлуват разсейващи мисли, просто ги оставете да преминат.

Усетете как въздуха, който поемате преминава през вашето тяло и накрая излиза от него. Насочете изцяло вниманието си върху вдишването, след което в края на това упражнение се опитайте да вдишате и издишате дълбоко четири пъти. Чрез това упражнение ще си дадете малко почивка от заобикалящият ви свят, както и ще се научите постепенно и с времето да регулирате както своето дишане, така и своите мисли и когато в главата ви тръгнат да нахлуват отрицателни мисли, които влияят негативно на вашия живот, вие ще можете да ги разпознаете и отблъснете, още преди да са успели да навлязат на по-дълбоко ниво в съзнанието ви.

Запомнете и не спирайте да си повтаряте, че за вашите действия и живот, единствените отговорни хора сте самите вие, точно поради тази причина трябва да се научите да владеете своите мисли и следователно постъпки, които създават някакви емоционални тревоги във вас.

Чрез това упражнение, ще си създадете едно малко кътче откъснато от всичко, което ви натоварва. Кътче, в което да останете насаме със своите мисли и да почувствате това отпускане и хармония, от които се нуждаете.

Изключването от заобикалящия ви свят, ще ви помогне да съберете своите мисли да ги синхронизирате и подредите по важност, като в началото на списъка ви, трябва задължително да присъстват вашите мечти, желания и незабравими моменти от миналото.

След което да подредите задачите си, според важността им, а проблемите директно да изхвърлите от своето съзнание, тъй като всяка спънка в действителност е нова възможност да се усъвършенстваме и да придобием още повече опит в живота, затова не трябва да приемаме проблемите, като нещо което задължително ще съсипе живота ни, а като етап или ситуация, през която просто трябва да преминем, за да достигнем до своите мечти. 

Предлагаме ви и: Човек преживява всичко с емоционалното си тяло

Силата на човешката воля

Шест начина да се отпуснете и да забравите лошия ден

Ключът към по-добър живот са положителните мисли