Wine&Dine - представя ресторант Ahora by Sevda Dimitrova

  • Сподели:

High View Art и Seewines имат удоволствието да ви представят Wine & Dine.
Една поредица за ценителите на добрия вкус, в която ще ви запознаем със заведения, открояващи се със своя стил, атмосфера и кухня.

Поставяме началото с ресторант Ahora by Sevda Dimitrova и историята за неговата модерна авторска кухня.

Бихте ли се представили за нашите читатели?

- Казвам се Севда Димитрова и съм собственик и управител на ресторант Ahora вече почти пет години.

Как се роди идеята за собствен ресторант?

- Идеята за ресторанта се случи съвсем спонтанно, както може би повечето хубави неща, които ни се случват в живота.

Имало ли някога колебание къде точно да се намира Ahora?

- Колебаехме се дали да отворим ресторант или място за хранене в Бургас или да се преместим да живеем в София. Това беше първото помещение, първата локация и първия оглед, който ние направихме изобщо и единствено. В момента, в който влязохме, усетихме помещението като наше и си казахме "да" или сега, или може би няма да се преместим. Оттам идва и името, от това заветно "да".

Какво стои зад името "Ahora"?

- Ahora от испански превод означава "сега".

Ваше дело ли са обстановката и интериорът?

- Интериорът се случи, заради плочките, които са на горния етаж в другата ни зала. Харесаха ни тези шахматни плочки и заигравката, че върху черното и бялото можем да сложим много цвят и различни други интересни неща. Балоните прибавихме впоследствие.

Открехнете малко вратите на професията си и ни разкажете каква работа е това за вас?

- Тази работа е творческа. Както всеки един творец, независимо дали е музикант, художник, артист - ние под някаква форма също сме артисти.
Бялата чиния за мен е платно върху, което изразявам себе си. Изразявам своите емоции. Изразявам своите мисли, моето вдъхновение, което черпя от сезоните или при срещата ми с някакви хора, пътувания, продукти, които случайно съм намерила.

От какво най-силно се нуждае една творческа личност каквато сте вие?

- Първото нещо е вдъхновението. То е в основата на всичките ни седемнадесет менюта, които сме създали "a la carte" през тези почти пет години.

Каква е кухнята, която Ahora представя?

- Нашата кухня не е с изразена средиземноморска, испанска или българска насоченост. Тя по-скоро е микс от различни култури, различни ястия, пречупени през моя поглед и фантазия.

Коя е най-голямата оценка за труда ви?

- Това е една много хубава енергия, която обичам да си обменяме, защото гостите ни зареждат със своите усмивки. Когато видиш искрената им радост и удовлетворението в очите, това не може да бъде фалшиво, нито скрито.

Когато говориш с един човек и той ти каже "беше изключително, за пръв път сме тук, препоръчаха ни го, но надминахте нашите очаквания и това, което приятелите ни казаха", ти виждаш, че това е искрено в очите на хората. Това е най-голямата награда. Целият екип работи за тези усмивки. Хората ни зареждат с много хубава енергия и ни карат отново да я раздадем.

Само редовни или и нови клиенти има сред гостите на Ahora?

- Все още има хора, които дори не са чували за нас. От една страна това понякога ме изненадва, а от друга е много хубаво, защото продължаваме да имаме нови и нови хора, които ни откриват.

Една максима гласи, че "докато имаш нови клиенти, докато имаш нови гости, значи бизнесът ти върви".
Вярвам, че това е много хубаво, защото тези хора разказват на други хора и ние се движим напред.

С какво се отличават хората, които ви посещават за първи път?

- Новите хора са често смели. В менюто ни има една черна кутия, която е тристепенно меню изненада, тоест гостите ни не знаят какво ще приготвим за тях.
Ние го обвързваме с напитките, които те консумират, доколкото това е възможно, разбира се, както и спрямо това дали имат някакви алергии, нетолерантности и др.

Често тези хора, когато дойдат за първи път поръчват директно черната кутия, защото по техни думи не знаят какво се съдържа в кутията и се оставят на нас.

Какво е отношението ви към другата важна част от менюто - виното?

- Преоткрих виното едва, когато отворихме ресторанта. Първата ни винена листа беше смешна. След това благодарение на един изключителен професионалист, който е много добър в областта си, започнахме и ние да разбираме що е то вино. Към днешна дата съм изключително щастлива, че предлаганата от нас винена листа е много добра.

От няколко години работим и сме партньори със Seewines и съм много щастлива, че храната и виното са на еднакво ниво.

Не съм предполагала колко трудна материя е да произведеш качествено вино, да се грижиш за него, да го бутилираш и да го доставиш.
Много ми се иска хората да започнат да преоткриват виното не само под брандовете, които са чисто маркетингово насочени и натрапени под формата на всякакви реклами. Да започнат малко да се образоват в тази посока, пък ако щеш и как се държи чашата за вино.