10 съвета за правилна грижа за косата

  • Сподели:
10 съвета за правилна грижа за косата

Да решим, мием и подхранваме косата си е елементарно, въпросът е как?

1. Разресване

Някога, за да се подобри кръвообращението и микроциркулацията на скалпа, препоръчваха косата да се реши по 100 пъти в едната посока и по 100 пъти в другата. И да не правите това чак толкова често, все пак преди да я измиете, я разрешете хубаво, за да премахнете натрупаната прах и да разделите добре отделните кичури, за да може отмиващият препарат да достигне до корените. Нека гребенът е дървен, а четката за коса – с тъпи връхчета на зъбците.

2. Подхранване

Преди да влезете в банята, нанесете подходящо масло, серум, маска за коса или друг подхранващ продукт и оставете да подейства 5 минути, преди да застанете под душа. Нанасяйте маска за коса поне веднъж седмично, тъй като тя подпомага ексфолиацията на скалпа и регенерира клетките. А кожата на скалпа е толкова важна, колкото тази на лицето, ръцете...

3. Нанасяне на шампоан

Намокрете косата, за да отмиете подхранващата маска или просто за да е достатъчно мокра, за да разтвори добре шампоана. Нанесете го първо в средата на главата, а след това и отстрани. Правилно избраният шампоан е този, който подхожда на вашия тип коса. Съобразете не само дали е суха, нормална или мазна, но и дали е чуплива, боядисвана, изтощена...

Независимо колко често миете косата си – веднъж седмично, веднъж на 2-3 дни или всеки ден, опитайте се да минете само с едно, а не с две нанасяния на шампоан, защото ако премиете косата си, унищожавате защитния й филм.

4. Масаж

Шампоанът също трябва да постои втрит добре в косата, за да подейства, затова винаги го масажирайте с пръсти в косата и скалпа.

5. Изплакване

Чували ли сте правилото, че добре измитата коса трябва да "скърца"? Е, вярно е – отмийте много добре шампоана.

6. Балсам

Нанасяйте го по дължината на косата, а не в корените, но преди това избършете косата си с кърпа, защото ако го сложите върху мокра коса, той ще се стече заедно с водата, без да проникне в косъма и да изпълни основното си задължение – хидратация и по-лесно разресване.

7. След баня

Понякога, когато косата е много тънка и се заплита, сресването след баня е цяло изтезание и в ръцете ви остават цели кичури. Номерът тук е да разресвате отдолу нагоре, в смисъл първо да пригладите краищата, да ги срешите и след това малко по малко да се изкачвате нагоре. Ако започнете от корените надолу, може да изскубнете цели възелчета заплетена коса.

8. Слънцезащита

Тя е изключително важна, защото вредните ултравиолетови лъчи са виновни за забавената регенерация на клетките, за увреждането на повърхността на косъма, преждевременното остаряване и оредяване на косата. За да имате винаги еластична и бляскава грива, изберете си специализиран продукт с UV защита.

9. Антистрес терапия

Стресът не прощава нито на нервите, нито на външността. За да не пострада косата ви от негативното влияние на околната среда, й осигурявайте енергия. Това може да стане с масажи, които увеличават достъпа на кислород към скалпа, с консумация на храни, които ще доставят енергия и сила на косата ви: ядки и сушени плодове, риба, пилешко месо, кисело мляко, варива, богати на кератин, или хранителни добавки.

10. Подстригване

Както редовно миете косата си, така редовно трябва и да я подстригвате, особено ако забележите, че косъмът се цепи и раздвоява или сплита. Оптималният интервал на оформяне на прическата е 6-7 седмици, според коафьори.

Ако изпълнявате тези 10 процедури, ще се радвате на здрава и хубава коса, независимо на колко години сте.