Четири лесни начина да подобрим здравето си и да се заредим с положителна енергия

  • Сподели:
Четири  лесни начина да подобрим здравето си и да се заредим с положителна енергия

След една стресираща година, в която здравето беше неизбежно на преден план заради продължаващата Covid-19 пандемия, започна масовата ваксинация, а с нея вече се прокрадват плахо и първите планове за живота ни след пандемията. Ако има някакъв позитив за изминалата година, той е, че  в пандемията фокусирахме вниманието си към грижите за здравето ни, което пък ни дава повод да преосмислим храненето и двигателната си активност и да обърнем повече внимание на  физическото и психическото си благополучие.

Има множество различни начини, по които всеки от нас може да подобри здравето и тонуса си, но е добре е да започнем с няколко прости стъпки.

 

Осигурете си качествен сън

 

Не спите достатъчно? Проблемите от недоспиване далеч надхвърлят чувството за умора и летаргия през деня и ако недоспиването е системно, то може да има пагубно въздействие върху здравето ни. Много глобални проучвания регистрират недостига на сън в световен мащаб. Всеки втори човек има проблеми със съня, а всеки четвърти спи по-малко от пет последователни часа всяка нощ. Системното и дългосрочно лишаване от сън води до промени в настроението и паметта, причина е за наднормено тегло и отслабена имунна система и носи  риск от заболявания като диабет и високо кръвно налягане.

Някои прости начини да се подготвите за по-добър нощен сън включват топла вана или душ и забрана на сините екрани като мобилни телефони, лаптопи и таблети в спалнята поне час преди лягане. Преди да си легнете, се уверете, че вашата спалня е с комфортна температура, за да не се събудите изпотен или премръзнал през нощта. Избягвайте да ядете тежки храни преди лягане, тъй като храносмилателни проблеми като киселинен рефлукс могат да нарушат съня ви.

Ако, въпреки тези мерки, проблемът със съня продължава, тогава се обърнете към вашия лекар, който ще ви даде допълнителни съвети или ще ви препоръча подходящо лечение.

 

Победете лошите навици

 

Някои дребни пороци и лоши навици може да ни изглеждат като малки проблеми в голямата схема на живота и затова, ако се храним добре и тренираме често, лесно игнорираме влиянието на пороците ни върху върху нашето здраве. Лоши навици като прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене и преяждане представляват значителен риск за здравето ни и могат лесно да съсипят ефекта на много усилия, хвърлени във фитнеса, например.  Може би сега е времето да се справите с вашите дребни пороци, така че седнете и помислете честно какви лоши навици имате и върху кои сте готови да работите, за да ги преодолеете.

Ключ към успеха в борбата с вредните навици е получаването на помощ и подкрепа, затова се доверете на приятел или член на семейството, който може да ви подкрепи. Личният ви лекар може да ви посъветва как най-добре да процедирате или да ви насочи към терапевт, който ще ви помогне да преодолеете стреса от отказването от вредния навик. Подходът, който ще приложите, зависи много от това, с което искате да се преборите, така че винаги си заслужава да потърсите съвет от специалист.

 

Редовно проследявайте жизнените си показатели

 

С възрастта става по-важно от всякога да поддържате здравословни нива на кръвното налягане и холестерола, така че изследванията по време на редовните профилактични прегледи са от съществено значение.

Ако сте над 30, помислете за инвестиране в цифров домашен уред за измерване на кръвно налягане, за да можете да следите вашето  –нормалното кръвно налягане е 120/80 mmHg и използвайте това като еталон. С възрастта кръвното налягане обикновено се покачва, но при стойности над 135/ 85 mmHg е разумно да се посъветвате с вашия личен лекар. Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за инфаркт и инсулт, така че е важно да не го оставяте неконтролирано.

Редовно трябва да се проследяват и стойностите на холестерола. HDL или „добрият“ холестерол е важен и ако има ниски стойности,  можете да вземате Омега-3 добавки за нормализирането му. От друга страна, ако LDL или "лошият" холестерол е с повишени стойности, трябва да предприемете мерки за нормализирането му. Вашият лекар може да ви посъветва за най-добрия подход.

 

Намерете време за себе си

 

Да говорим за „грижа за себе си“ се превърна в нещо като мода през последните години,  но въпреки това много от нас все още не успяват да заделят достатъчно време, за да се презаредят с нови сили. С особена сила това важи за времето на локдауна, когато сме принудени да жонглираме с  работата от вкъщи, онлайн обучението на децата и засилените грижи за възрастните ни родителите. Запомнете - няколко минути почивка на ден могат да направят чудеса за нашето психично здраве и благополучие.

Опитайте се да отделяте няколко минути всяка сутрин, за да медитирате или практитувате йога или пък ежедневно да открадвате малко свободно време за разходка в парка по обяд.  Грижата за физическото ни здраве е важна, но ако не се грижим и за психичното си здраве, тогава няма да бъдем в състояние да се радваме на живота. Вземете всички мерки, за да дадете на ума си почивката и презареждането, от което се нуждае.