Да изберем подходящ спорт за нашето дете - мисия възможна

  • Сподели:
Да изберем подходящ спорт за нашето дете - мисия възможна

Децата и спортът изглежда сякаш вървят заедно за много семейства. Въпреки че не всички деца искат да бъдат активни участници в даден спорт – предпочитайки други дейности – мнозина ще се насладят на възможността да участват в някакво атлетично изживяване.
Изборът на спорт за вашето дете е важно решение за всеки родител. Някои деца са по-склонни към отборни спортове, докато други предпочитат индивидуалните дисциплини. Някои типове тяло са по-подходящи за определени спортове от други. И, разбира се, има деца, които ще се интересуват повече от спортове с ниско въздействие, докато други ще се тревожат за по-натоварваща физически възможност за спорт.

И така, как един родител може да помогне на детето си да избере спорт, който най-добре ще обслужва нуждите и интересите на детето?

 Следете за признаци на ентусиазъм 

Докато разглеждате различните спортове, вижте дали можете да кажете кой от тях изглежда най-интересен за детето. Слушайте детето си за съвети относно предпочитанията му. Може би ще говорят за играчите, стратегиите или ще разкажат интересна история свързана със спортист. Те могат да гравитират към приятели, които играят определен спорт. Говорете с тях какво им допада и какво - не, в конкретен спорт.
Гледайте заедно някакъв спорт по телевизията и вижте към кой детето проявява повече интерес.

Разберете предпочитанията: отборен или индивидуален спорт 

Някои деца предпочитат да участват в отборен спорт като футбол, волейбол или баскетбол, в който заемат роля в отбора. Други ще предпочетат да са в екип, където собствените им умения имат най-голямо значение. Спортове като тези включват плуване, тенис или голф. Или може просто да се насладят на индивидуални спортове като колоездене и гимнастика. Докато наблюдавате детето си, опитайте се да разберете какви са неговите предпочитания. Тези наблюдения ще ви помогнат да се съсредоточите върху спорт, който ще бъде най-подходящ за детето.Съобразете спорта с типа тяло на вашето дете

Ниско и набито дете може да е по-подходящо за футбол, отколкото за баскетбол. Високо дете може да се справя по-добре с баскетбола или бягането. Въпреки че винаги има по-ниски от средните баскетболисти и по-малки от средните футболисти, шансовете за успех в млада възраст са много общо с типа на тялото им.

Опитайте няколко спорта 

След като сте се ограничили до няколко спорта, които децата харесват, нека ги опитат тогава. Въпреки че трябва да избягвате да играят повече от един спорт през всеки сезон, би било добре да ги накарате да играят футбол през пролетта и волейбол през зимата. Когато започнат да се идентифицират по-добре с един спорт, тогава може другите да отпаднат, ако е необходимо.

Прекарайте индивидуално време за развиване на умения

Едно от най-добрите неща, които родителят може да направи с детето си, което учи спорт, е да го научи на основите едно по едно. Много родители прекарват часове с децата си, докато тренират заедно. Това е качествено време и за двете страни, което помага да се научат основни умения в незастрашаваща среда. Ако техният спорт включва умения, които вие нямате, опитайте да ги научите заедно.

Преди да се занимавате активно със спорт, уверете се, че детето е минало физически преглед. Обсъдете спортния план с лекаря и говорете за физическите изисквания на спорта. Твърде много пъти децата се нараняват при спорт, защото не са напълно готови физически или имат ограничение, за което не са знаели преди.

Поемете и учете на отговорност

Участието в даден спорт изисква отговорност и самодисциплина както за детето, така и за родителя. Да тренирате у дома, да следите оборудването, да идвате навреме на тренировки и игри и да бъдете активни, всичко това изисква жертване на време, средства и усилия. Спортът може да бъде добър учител на лична отговорност.Други полезни съвети

• Ако детето ви е пълничко или води заседнал начин на живот, започнете с малки стъпки. Получаването на скейтборд или велосипед може да бъде добър начин да прехвърлите по-заседнало дете далеч от смартфоните или видеоигрите към по-активен начин на живот.

• Помислете за някои по-малко популярни спортове. Организираните спортове могат да включват неща извън традиционния футбол и баскетбол. Вие и вашето дете може да искате да помислите за бойни изкуства, колоездене, волейбол, крос кънтри, лека атлетика, голф, фехтовка, лакрос или спортни танци. Всичко това се счита за спорт и ще помогне на детето ви да научи важни умения.

• Не се опитвайте да проектирате собствените си интереси или миналото си върху детето. Дори и да сте били звезда в младостта си в даден спорт, той може да не е непременно за вашето дете. Участието в спорта е по-важно от това кой спорт избират. Натискът върху детето да спортува, само защото вие сте се отличили, обикновено ще има обратен ефект.От какво имате нужда

• Търпение;

• Време да изследвате спорта;

• Време за практикуване и преподаване на умения;

• Време е да подкрепите детето си в неговия избор.