Дефицит на калций: 9 признака в организма, за които да внимавате

  • Сподели:
Дефицит на калций: 9 признака в организма, за които да внимавате

В много случаи страдаме от недостиг на калций, без дори да подозираме за това, но не бива да пренебрегваме симптомите.
Невинаги е лесно да разпознаем всички онези хранителни вещества, от които се нуждае нашето меню. Например, калцият. Дефицитът на калций е много често срещан, особено при жените, но е трудно да го открием. Факт е, че повечето хора спират да получават достатъчно калций след навършване на 16-годишна възраст.

Изследванията сочат, че диета с ниско съдържание на калций, витамин D и калий може да доведе до здравословни проблеми. Калцият е от съществено значение за здрави кости, зъби и мускули, както и за кожата. Въпреки че се счита за един от най-важните минерали, съществува голям дефицит. Според д-р Ума Найду, специалист по хранителна психиатрия, се смята, че половината от населението на света страда от недостиг на калций. Всъщност е установено, че процентът на недостиг е 30% при мъжете и 60% при жените на възраст над 19 години. Важно е също така да се отбележи, че по-голямата част от хората с недостиг на калций не го знаят.

Калцият е важен за нормалната функция на нервната ни система. Той помага за предаването на нервните сигнали и поддържането на правилната комуникация между нервните клетки. Калцият играе роля в регулирането на някои хормони в организма, включително паратиреоидния хормон (PTH). Този хормон помага за контролирането на нивата на калций в кръвта и поддържането на оптимални нива на калций в тялото.

За да научите повече за този конкретен проблем, първо трябва да проверите стойностите си чрез кръвни изследвания. Но можете да обърнете внимание и на някои симптоми, които са показателни.

Деветте симптома в организма:

Чупливи и тънки нокти
Суха, лющеща се кожа
Косопад, по-силен от обичайното
Тахикардия
Безсъние
Кариес на зъбите
Крампи в краката
Люспене на устните, ръцете или краката
Слаба функция на щитовидната жлеза и черния дроб

Разбира се, това са само първоначалните симптоми, тъй като калциевият дефицит, ако не се лекува, може да доведе до остеопороза и остеопения, така че ще е необходимо посещение при лекар специалист.

Увеличаването на количеството калций, което приемате ежедневно, е достатъчно лесно, стига да направите някои промени в менюто си. Обогатете ежедневната си диета с портокали, зърнени храни като овес, ориз, обезмаслено мляко и кисело мляко, зеленчуци като рукола, артишок, броколи, спанак, зеле, цикория, риба като сардини и сьомга, семена от чиа, бадеми. Важно е да се подчертае, че калцият се абсорбира по-добре, когато се приема с витамин D, който помага за неговото усвояване от организма.