Как да увеличим хемоглобина и защо е необходимо това

  • Сподели:
Как да увеличим хемоглобина и защо е необходимо това

Последиците от ниското съдържание на хемоглобин в кръвта могат да бъдат хронична умора, чести настинки, обща слабост. 

Какво представлява хемоглобинът? Това е най-често срещаният протеин, присъстващ в еритроцитите (червените кръвни клетки - компонент на кръвта), който съдържа до 80% желязо. Основната функция на хемоглобина е да свързва и пренася молекулите на кислорода. Кислородът се доставя с кръвния поток до клетките на всички тъкани на тялото, за да функционира пълноценно. Въпреки доста сложните описания, външните прояви на загубата на хемоглобин са много малко. Освен това за неопитния човек е трудно, а понякога дори невъзможно да ги разпознае.

Признаци
Признаците на приближаващото заболяване е лесно да се приемат за обикновена умора. Преумората, динамичното темпо на живот - всичко това, уви, не е в наша полза. Време е обаче да се вслушате в тялото си: може би леко неразположение - това не е страничен ефект от натоварения график, и ясни симптоми за рязко намаляване на хемоглобина в кръвта. Съветваме ви да обръщате внимание на сигналите, които ви дава тялото ви. Напълно възможно е то да се нуждае от спешна помощ.

Признак за спадане на хемоглобина може да бъде общата постоянна умора, с която сте напълно неспособни да се справите сами. Сега не ви помагат нито дългият сън, нито продължителната почивка. Не само това, но и часовете ви на бодърстване са драстично намалени - през по-голямата част от деня спите или се борите със съня, рискувайки да припаднете на работа, в обществения транспорт или дори на улицата.

Постоянното главоболие също може да бъде сигнал. Хапчетата вече не ви помагат, а мигрената няма да отстъпи, в този случай е време да обърнете внимание на общото състояние и да потърсите лекар. Причината за главоболието и слабостта от своя страна е понижаване на кръвното налягане и съответно може да имате, наред с други признаци, и постоянно студени ръце и крака. Трябва да обърнете внимание на цвета на кожата си. 

Причини
Първата и основна причина за рязкото намаляване на хемоглобина може да бъде обилната загуба на кръв. Това се случва при наличие на съдова дистония и като следствие - при чести кръвотечения от носа. Същото се отнася и за продължителното, силно кървене по време на менструация. В последния случай, преди да предприемете каквито и да било мерки, трябва да потърсите помощта на гинеколог.

По време на заболявания като настинка или грип хемоглобинът има тенденция да намалява. След възстановяването ви обаче организмът бързо влиза във форма, което не е така при хроничните заболявания. Факт е, че те водят до преразпределение на желязото в организма. Например възрастните хора развиват анемия при заболявания на бъбреците, белите дробове, черния дроб, особено дълготрайни.

Също така една от причините за намаляване на хемоглобина може да бъде разнообразното хранене, ограниченията в диетата - особено тези, които са любители на вегетарианството и суровоядството. Това се дължи на недостатъчно балансирано хранене. Все пак вегетарианските продукти, богати на желязо, са по-малко от животинските и затова е необходимо да се обърне по-голямо внимание на състава на менюто.

Не бива да се забравя, че една от най-редките, но все пак съществуващи причини може да бъде нервното напрежение и постоянният стрес.

Лечение
Спасението е в желязото. Опитайте се да включите в менюто си елда, грах, боб, боровинки, шоколад и гъби черни печурки. Тези продукти имат много високо съдържание на желязо - над четири милиграма на 100 грама продукт. Обърнете внимание на месото: от два до четири милиграма желязо съдържат заешкото, овнешкото, говеждото, конското месо.

Не забравяйте и за зърнените храни - независимо от факта, че процентът на желязо в тях е много по-нисък, отколкото в месните продукти, все пак в менюто ви трябва да бъдат включени и разнообразни зърнени култури. За този случай ще са ви подходящи ечемикът, грисът, перлената каша и оризът.

Но често, за съжаление, предприетите мерки не са достатъчни: трябва да коригирате диетата си не само чрез добавяне на нови продукти, но и чрез премахване на вредните, а именно - с високо съдържание на калций, който пречи на усвояването на желязото в организма. Поне за известно време се опитайте да се откажете от млякото и различните млечни продукти.

А най-доброто, което може да направите за здравето си, ако имате някакви съмнения, е да се обърнете към лекар.