Витамин D: пет признака, че може да имате недостиг

  • Сподели:
Витамин D: пет признака, че може да имате недостиг

Ако често се чувствате уморени или отпаднали, причината може да е липсата на витамин D.

Дефицитът на витамин D е често срещан проблем за много хора, особено през есенните и зимните месеци. Тъй като излагането ни на слънце, основният източник на витамин D, намалява с наближаването на зимата, често се случва нивата на този витамин в организма да спаднат, което от своя страна може да доведе до лошо настроение, умора, косопад и други негативни ефекти, които ни тормозят.

Въпреки че диетата е един от начините за увеличаване на витамин D през зимата, експертите посочват, че тя не е достатъчна. "Повечето храни са с ниско съдържание на витамин D, но тези, които го включват, определено са сьомга, риба меч, риба тон, пълномаслени млечни продукти, сардини, говежди черен дроб, черен дроб на треска, масло от черен дроб на треска и яйчни жълтъци", обясняват те, като подчертават, че консумацията на тези храни няма да осигури адекватни нива, но ще помогне. Особено веганите трябва да бъдат още по-внимателни по отношение на липсата на D.

Добавките, от друга страна, са най-сигурният начин за получаване на необходимото количество витамин D месечно. Те обаче винаги трябва да се прилагат със съвета на лекар и в количество и честота, които са изключително регулирани според нуждите на всеки човек.

Какви са признаците, които показват липса на витамин D?

Оптималните нива на витамин D са от съществено значение за цялостното здраве. Това, което прави D, е да регулира клетъчния растеж и генната експресия (от съществено значение за превенцията на рака), да подобрява клетъчната диференциация и да повишава имунитета, плодовитостта, мускулната сила, хормоналния баланс, сексуалното здраве, енергията, настроението и др. Казано по-просто, той е от съществено значение за нашето благосъстояние.

Но какво чувстваме, когато нямаме достатъчно витамин D в организма си?

Умора
Един от най-често срещаните симптоми на недостиг на витамин D е чувството на хронична, дълбока умора. Друг признак е лошият сън.

Болки в мускулите и костите
Много проучвания показват връзка между честите болки в мускулите и недостига на витамин D. Това е така, защото витамин D е необходим на организма за усвояване на калция, поради което без него може да се появи силна болка.

Косопад
Ако косата ви пада или расте изключително бавно, може да имате недостиг на витамин D. Смята се, че дори алопецията е свързана с недостиг на този витамин.

Нисък имунитет
Ако боледувате често и не знаете защо, добре е да си направите кръвен тест.

Честа промяна на настроението и тревожност
Научни изследвания доказват, че витамин D може да играе ключова роля за балансиране на настроението ни, както и за избягване на депресията. Ниските му нива могат да допринесат за сезонно афективно разстройство и често се свързват с чувство на тъга, тревожност, бездействие.

Виж още