Грижа за косата стъпка по стъпка: Най-подходящите продукти за вашия тип коса

  • Сподели:
Грижа за косата стъпка по стъпка: Най-подходящите продукти за вашия тип коса

Красивата коса е мечтата на повечето жени, но понякога тя става трудно постижима. Редовното посещение на фризьор и терапиите за хидратация не са достатъчни, ако не употребяваме точните продукти за коса у дома. 

Правилният подбор на козметични продукти като шампоани, балсами, маски, масла, серуми и прочее е от съществено значение за това дали ще оглеждаме със задоволство косата си в огледалото. Проблемът е, че много често купуваме грешните продукти за нашия тип коса. И колкото и да са качествени по принцип, те могат да нанесат големи вреди.

Първото и най-важно нещо е да определите вашия тип коса. Разбирането на вашите специфични нужди е важна предпоставка за използване на точната козметика, която подпомага красотата и здравето на косата ви.
Има и други фактори, които не бива да се пренебрегват при селекцията на козметичните продукти за поддръжка. Важно е дали се боядисвате, дали имате пърхот, косопад и т.н.

Боядисвана и руса коса
Боядисаната коса често е по-чувствителна, отслабена, силно пореста и също изтощена от честото боядисване. Поради това е важно да се насочите към онези продукти, които създадени специално за нея: шампоан за тънка коса, шампоан за изтощена коса, маска за увредена коса, балсам за боядисвана коса, балсам без отмиване и т.н.

Тези продукти не само поддържат качеството на косата, която се бори с боядисването, но и защитават получения цвят, който избледнява с времето. Някои тониращи продукти освежават цвета и по този начин увеличават интервалите между боядисванията. 
Особено внимание трябва да обърнете на шампоаните със сулфати и дълбоко почистващите шампоани, тъй като те отмиват цвета по-бързо. 
Жените с боядисана руса коса вероятно ще оценят специалните шампоани за руса коса, балсами за руса коса и маски, които осигуряват траен, сияен цвят и се грижат за увредените от боята кичури. 

Мазна коса, склонна към пърхот
Пърхотът е досаден проблем, но с правилната грижа може да бъде сведен до минимум. Винаги когато го забележите по косата си, употребявайте шампоани против пърхут, които често съдържат активни съставки като цинков пиритион, салицилова киселина или алантоин. 

Третирането на пърхота може да бъде допълнено с тоник за пърхот без изплакване. В борбата с пърхота ефективни са и интензивните процедури и маски за мазен скалп. 

Мазната коса изглежда тежка и се нуждае от често миене. Основната причина за бързото омазняване е мазният скалп. Той може да бъде генетичен или резултат от свръхпроизводството на себум при хормонален дисбаланс, лош начин на живот, често четкане или пипане на косата с мръсни пръсти, използване на неподходяща козметика.

Използвайте специална козметика като шампоан за мазна коса, нестресиращи балсами и тоници за мазен скалп. Избягвайте маслата и твърде мазните продукти. Внимавайте с маслените шампоани и балсами и ако се налага да ги използвате, нанасяйте само в краищата. 

Сух скалп
Сухата коса е склонна да губи блясъка и жизнеността си. Тя е трудна за разресване, особено когато е мокра. Може да бъде наследствена или причинена от неправилната поддръжка на косата, UV-лъчите, силния вятър, морската или хлорираната вода. Всички тези фактори отнемат влагата от косата и тя губи своята еластичност, гъвкавост и сила. 

Не прекалявайте с миенето преди всичко и избягвайте силния сешоар, пресата и машата за коса. Достатъчно е да я миете веднъж седмично с правилната козметика като: овлажняващи шампоани, балсами за суха коса, маски. 

Също така избягвайте горещата вода.  Изплаквайте обилно, за да не останат остатъци от козметичните продукти, които понякога дразнят скалпа. Оставяйте косата по-често да изсъхва на въздух. След измиване я затоплете в кърпа, без да търкате грубо. И също внимавайте как разресвате.

Избягвайте дълбоко почистващите шампоани, тъй като те лишават скалпа от влага. Нанасяйте масла в краищата, но не прекалено, за да не загубите обема на косата си. Ако можете, сведете до минимум употребата на стилизиращите продукти. 
Ако скалпът не е в добро състояние, то всички знаем, че и косата няма да изглежда добре. Грижата за него е необходимост, за да се радваме на здрави кичури. 

В заключение можем да кажем, че да открием продуктите, които работят ефективно при нас, не е лесна задача, но пък много важна. Цената в повечето случаи не е определяща, но качеството със сигурност. Затова винаги търсете качествени продукти за поддръжка на коса, предназначени специално за вашия тип коса.