Какво представлява диетата GAPS или ''синдромът на червата и психологията''

  • Сподели:
Какво представлява диетата GAPS или ''синдромът на червата и психологията''

Теорията за диетата GAPS казва, че елиминирането на определени храни, като зърнени храни и захари, може да помогне на хората да лекуват състояния, които засягат мозъка, като аутизъм и дислексия.

Терминът ''GAPS" означава ''синдром на червата и психологията". Диетата GAPS следва предпоставката, че здравето на червата е свързано с цялостното физическо и психическо здраве.

Според тази теория подобряването на здравето на червата може да подобри други здравословни състояния.
Синдромът на червата и психологията (GAP синдром или GAPS) е състояние, установяващо връзка между функциите на храносмилателната система и мозъка.

Този термин е въведен от д-р Наташа Кембъл-Макбрайд през 2004 г. след работа със стотици деца и възрастни с неврологични и психиатрични състояния, като разстройства от аутистичния спектър, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD/ADD), шизофрения, дислексия, диспраксия, депресия, обсесивно-компулсивно разстройство, биполярно разстройство и други невро-психологични и психиатрични проблеми.

Синдромът на червата и физиологията включва хронични физически състояния, които произтичат от нездравословни черва, като всички автоимунни състояния (целиакия, ревматоиден артрит, диабет тип 1, множествена склероза, болест на Крон, улцерозен колит, автоимунни кожни проблеми, болест на Хашимото и други хормонални проблеми и др.), астма, екзема, различни алергии, хранителна алергия и непоносимост, синдром на хронична умора, фибромиалгия, множество много ендокринни нарушения (щитовидна жлеза, надбъбречни жлези и други), хронични инфекции, много неврологични заболявания и всички хронични храносмилателни разстройства (като раздразнителни синдром на червата, гастрит, колит и др.).

Колективните бактерии, които се намират по протежение на стомашно-чревния тракт, се наричат чревния ви микробиом. Клиничните изследвания продължават да разкриват колко важни са здравето и функцията на чревната флора за всяко физиологично действие в тялото, включително метаболизъм, храносмилане, производство и усвояване на хранителни вещества, производство и транспорт на невротрансмитери, възпаление, детоксикация и т.н.

Чрез диетична интервенция, целеви добавки, детоксикация и промени в начина на живот, хранителният протокол е предназначен да възстанови храносмилателната функция, мозъчната функция и цялостното здраве.

Диетата GAPS ограничава консумацията на всички зърнени храни, търговски млечни продукти (освен твърдите сирена), нишестени зеленчуци, преработени въглехидрати и рафинирани захари. Тези хранителни празни продукти се заменят с лесно смилаеми и богати на хранителни вещества храни, за да се даде шанс на клетките на чревната лигавица и бактериалния слой да се лекуват и възстановяват.

Тези храни включват домашно приготвени месни бульони и костни бульони, органични меса, включително пилешко, говеждо, свинско, пуешко, еленско и патица, риба, пресни миди, органични плодове и зеленчуци, пробиотични храни, ядки и семена. 

Д-р Наташа Кембъл-Макбрайд има диплома по медицина и следдипломна степен по неврология и човешко хранене. В клиниката си в Кеймбридж тя специализира хранене за деца и възрастни с поведенчески и обучителни увреждания и възрастни с нарушения на храносмилателната и имунната система.

Д-р Кембъл-Макбрайд създаде Клиниката за хранене в Кеймбридж през 1998 г. Като родител на дете, диагностицирано с обучителни затруднения, тя беше наясно с трудностите, пред които са изправени други родители като нея, и посвети голяма част от времето си, за да помогне на тези семейства.

Тя осъзна, че храненето играе решаваща роля в подпомагането на децата и възрастните да преодолеят своите увреждания и е пионер в използването на пробиотици в тази област.

Тя вярва, че връзката между затрудненията в ученето, храната и напитките, които приемаме, и състоянието на храносмилателната ни система е абсолютна и резултатите от нейната работа са подкрепили позицията ѝ по този въпрос. В нейната клиника родителите обсъждат всички аспекти на състоянието на детето си, уверени в знанието, че не само разговарят с професионалист, но и с родител, който е преживял техния опит.