Мелатонинът и здравето - от съществено значение за превенцията на рак, възпалителни заболявания и против стареене

  • Сподели:
Мелатонинът и здравето - от съществено значение за превенцията на рак, възпалителни заболявания и против стареене

Мелатонинът има много ползи за здравето. Той е нашият най-голям антиоксидант и силно противовъзпалително средство, регулира човешкия естроген и хормона на растежа в тялото ни, има мощно детоксикиращо присъствие в микросредата на нашите клетки и действа срещу рака.

Мелатонинът влияе върху много хормони, често в двупосочен процес. Ако нивата на мелатонин не са оптимални, другите хормони също няма да бъдат на оптимални нива. Хората често започват с това, че мелатонинът се произвежда през нощта във вашата епифизна жлеза точно под мозъка ви, за по-добър сън.

Но както ще видите, това не е единственият източник - и по-добрият сън не е основната му полза! Ниските нива на енергия могат да бъдат свързани с ниския мелатонин, тъй като той влияе върху производството на хормони на щитовидната жлеза и обратно. Щитовидната жлеза също може да произвежда малко мелатонин. Мелатонинът може да повлияе на хормона на стреса кортизол. 

Мелатонинът е свързан с образуването на бели клетки и по-силна имунна система. Доказано е също, че мелатонинът участва в производството на лимфоцити и макрофаги, и има рецептори за мелатонин в различни части на имунната система.

Следователно това е важен фактор в имунната система и в превенцията на всички заболявания. Доказано е, че стимулира производството на имунните клетки, по-специално Т-клетките, и производството на цитокини, а употребата му като добавка по време на химиотерапия и лъчетерапия намалява увреждането на образуването на бели и червени кръвни клетки.
 
Всички рискове от рак се увеличават поради понижения мелатонин. 

Добавянето на мелатонин увеличава преживяемостта при рак.  В мета-анализ от 2015 г. на Университета в Копенхаген в продължение на една година, шансовете за оцеляване при рак са се увеличили от 28% на 52% при пациенти, приемащи добавки с мелатонин.

Професор Могенс Клаесон каза, че проблемът е, че мелатонинът е евтин, с малък шанс за патент, така че фармацевтичните компании просто не се интересуват от него, което води до ограничени изследвания и осведоменост.

В друго проучване добавка от 20 mg е давана на пациенти с рак едновременно с химиотерапията - времето за оцеляване се увеличава, докато страничните ефекти намаляват.

Във второ проучване 1440 пациенти с нелечими ракови заболявания показват същите резултати - по-голяма преживяемост, по-малко странични ефекти.

Нивата на мелатонин се повишават, ако излизате на открито. Слънчевата светлина се състои от бяла светлина, UV и инфрачервена светлина. Последната може да премине през най-тъмния облак, листата на дърветата, дрехите и костите ви и включва всяка митохондрия в тялото ви, за да произвежда мелатонин.

Митохондриите през деня отделят отпадъци и токсини от упражнения, изгаряне на храна и т.н. А мелатонинът помага да се изчисти цялата тази бъркотия - свободни радикали, токсини, реактивни кислородни видове.

Той извиква глутатион (произвеждате го в тялото си от зеленчуци, чесън и лук, например). Мелатонинът и глутатионът поддържат микросредата на вашите клетки здрава. 

Проучванията показват, че мелатонинът намалява растежа и прогресията на рака. Мелатонинът намалява клетъчната пролиферация, туморния растеж и ангиогенезата (растеж на туморното кръвоснабдяване). 

Мелатонинът се произвежда от серотонин, който е направен от триптофан - и 5HTP е прекурсор.

Серотонинът е хормонът на щастието, който се увеличава в тялото ви, когато се излагате на слънчева светлина. Всъщност 90% от серотонина се произвежда от вашите чревни бактерии и въпреки че това може да помогне на вашите електроцентрали да произвеждат мелатонин, той не преминава през епифизната стена.

За да имате добри запаси от серотонин, вие също сте зависими от начина си на хранене - по-специално триптофан - и разбира се, здрав микробиом. 

Производството на мелатонин се нарушава от енергийни полета – светлини, особено синя светлина (компютърни екрани, мобилни телефони) и енергийни системи, радиация, 5G и WiFi.

Доказано е също, че епифизата е връзката между нервната система и "лимбичната система" на мозъка. В източната медицина епифизната жлеза отдавна се свързва с ''третото око'' и интуицията и е свързана с важна енергийна чакра.

Следователно е много вероятно да е свързано с възприятието. Изследванията показват, че производството му се активира, регулира и дори уврежда от енергийни, електрически и магнитни честоти. 
 
Мелатонинът има значителни противовъзпалителни ефекти. Може да регулира интерлевкина и фактора на туморната некроза. Добавянето на мелатонин намалява нивата на възпалителни маркери и може да бъде полезно както при превенцията, така и при лечението на възпалителни заболявания.

Тъй като хроничното възпаление се увеличава с напредването на възрастта, се смяташе, че мелатонинът има потенциал да се използва широко, особено при по-възрастни хора. 

Прочете и Правилата за дълголетие на Сергей Йънг