Няколко забележителни причини да пиеш сок от червено цвекло

  • Сподели:
Няколко забележителни причини да пиеш сок от червено цвекло

Цвеклото е луковичен, сладък кореноплоден зеленчук, който повечето хора или обичат, или мразят. То не е новост, но през последното десетилетие придоби статут на суперхрана.

Помага за понижаване на кръвното налягане
Сокът от цвекло може да помогне за понижаване на кръвното ви налягане. Изследванията са установили, че хората, които пият 250 милилитра сок от цвекло дневно, понижават както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане.

Смята се, че причината за това са нитратите - съединения в сока от цвекло, които се превръщат в азотен оксид в кръвта и помагат за разширяване и отпускане на кръвоносните съдове.

Подобрява издръжливостта при физически упражнения
Според малко проучване от 2012 г. пиенето на сок от цвекло увеличава нивата на нитратите в плазмата и повишава физическата работоспособност.

По време на проучването тренирани колоездачи, които пиели по 2 чаши сок от цвекло дневно, подобрили времето си за изминаване на 10 км с около 12 секунди. В същото време те са намалили и максималната си кислородна продукция.

Може да подобри мускулната сила при хора със сърдечна недостатъчност
Резултатите от проучване от 2015 г. показват допълнителни ползи от нитратите в сока от цвекло. Проучването показва, че при хора със сърдечна недостатъчност се наблюдава 13-процентно увеличение на мускулната сила 2 часа след като са пили сок от цвекло.

Може да забави развитието на деменция
Нитратите могат да помогнат за увеличаване на притока на кръв към мозъка при по-възрастните хора и да забавят влошаването на когнитивните способности.

Подпомага поддържането на здравословно тегло
Сокът от цвекло е нискокалоричен и почти не съдържа мазнини. Той е чудесен вариант за сутрешното ви смути, което ще ви даде хранителен и енергиен тласък, докато започвате деня си.

Може да предотврати рак
Цвеклото получава наситения си цвят от беталаините, които са водоразтворими антиоксиданти. Беталаините имат химиопревантивни способности срещу някои ракови клетъчни линии.

Смята се, че беталаините са чистачи на свободни радикали, които помагат да се открият и унищожат нестабилните клетки в организма.

Добър източник на калий
Цвеклото е добър източник на калий - минерал и електролит, който подпомага правилното функциониране на нервите и мускулите. Пиенето на сок от цвекло в умерени количества може да ви помогне да поддържате оптимални нива на калий.

Ако нивата на калий станат твърде ниски, може да се появят умора, слабост и мускулни крампи. Много ниските нива на калий могат да доведат до животозастрашаващи нарушения на сърдечния ритъм.

Добър източник на други минерали
Вашето тяло не може да функционира правилно без основни минерали. Някои минерали подсилват имунната ви система, а други поддържат здрави кости и зъби.

Освен калий, сокът от цвекло осигурява: желязо, магнезий, манган, натрий, цинк, мед и селен.

Добър източник на фолиева киселина

Фолатът е витамин от група В, който помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, като спина бифида и аненцефалия. Той може също така да намали риска от раждане на недоносено дете.

Сокът от цвекло е добър източник на фолат. Ако сте в детеродна възраст, добавянето на фолиева киселина към диетата ви може да ви помогне да си набавите препоръчителното дневно количество от 600 микрограма.

Подпомага черния дроб
Може да развиете състояние, известно като неалкохолна мастна чернодробна болест, ако черният ви дроб се претовари поради следните фактори: лошо хранене, прекомерна консумация на алкохол, излагане на токсични вещества, заседнал начин на живот.

Антиоксидантът бетаин потенциално помага за предотвратяване или намаляване на мастните отлагания в черния дроб. Бетаинът може също така да помогне за защита на черния дроб от токсини.

Може да намали холестерола
Ако имате висок холестерол, помислете за добавяне на сок от цвекло към диетата си.

Учените смятат, че потенциалът на цвеклото за понижаване на холестерола вероятно се дължи на неговите фитонутриенти, като например флавоноиди.