От 1 юли австралийските жени ще могат сами да се изследват за рак на маточната шийка

  • Сподели:
От 1 юли австралийските жени ще могат сами да се изследват за рак на маточната шийка

Нова инициатива има за цел да разшири броя на жените, които отговарят на условията за самотестване, и да увеличи участието в скрининг, в опит за премахване рака на маточната шийка до 2030 г. Тази инициатива е част от глобалната стратегия, поставена от Световната здравна организация.

Нова инициатива за увеличаване на скрининга има за цел да помогне за премахване на рака на маточната шийка до 2030 г.

Не може да се отрече, че Pap тестът (известен още като цитонамазка) всява страх у много жени, чувайки думата ''спекулум'' (медицински инструмент за изследване). Въпреки че действителният процес съвсем не е страшен или болезнен, това е процедура, от която някои дами се чувстват неудобно.

Понастоящем самотестването е достъпно за повечето жени, като има някои условности, на които жените трябва да отговарят, за да могат да се тестват сами. Например, пациентът трябва да е най-малко на 20 години и никога да не си е правил цитонамазка или Pap тестът да е бил правен преди четири години. Също така не се препоръчва да си го правят самостоятелно жени, които имат проблеми с маточната шийка - включително необичайно кървене, болка или секрет.

От 1 юли австралийските жени на възраст от 25 до 74 години ще бъдат сред първите в света, които ще имат възможността да вземат самостоятелно своята вагинална проба. От медицинските служби се надяват по този начин да се увеличи броят на жените, които се явяват на тестване.

На всеки час една жена в световен мащаб бива диагностицирана с рак на маточната шийка, култивирайки средно 800 диагнози в Австралия годишно. Въпреки факта, че Австралия има режим на тестване от години, 72 % от случаите са при жени, които закъсняват за теста си или никога не са били подложени на скрининг.

''Отбелязваме, че особено младите хора на възраст между 25 и 29 години не участват в програмата за скрининг в броя, който бихме искали да видим'', заяви професор Марион Савил, изпълнителен директор на Австралийския център за превенция на рака на маточната шийка.

Причината, поради която жените масово не се подлагат на тестване, е че намират процедурата за неудобна. Съществуват и други бариери – както културни, така и лични – които обезкуражават жените да се тестват.

Много жени може би си спомнят, че програмата за скрининг наскоро се промени от всеки две години на всеки пет през 2017 г., но оттогава процентът на участие е под 60 %.

Професор Савил добавя, че тестовете може да са закъснели в момента поради пандемията Covid-19, така че жените в цялата страна трябва да проверяват дали са в крак с биологията си. Заедно с програмата за тестване, ваксинацията срещу HPV е програма, предоставяна чрез училищата, за да помогне за предотвратяване на рака на маточната шийка.

Според Cancer Council Australia, когато личният лекар взема проба за скрининг на шийката на матката, те събират клетки от шийката на матката, а по време на самостоятелно тестване клетките се вземат от влагалището.

''HPV (човешки папилома вирус) може да бъде открит също толкова добре както в клетките от шийката на матката, така и в клетките от вагината ви. Ако HPV бъде открит в самостоятелно взета проба, може да ви насочат към специалист за допълнителни изследвания или ще трябва да се върнете при личния си лекар, за да вземете проба от цервикални клетки, за да се установи дали имате някакви необичайни промени в шийката на матката'', обяснява уебсайтът .