Пет алтернативи на кафето: Ценен съюзник с висока енергизираща сила

  • Сподели:
Пет алтернативи на кафето: Ценен съюзник с висока енергизираща сила

Някои хора просто не го харесват. Други пък са изпили толкова много кафе, че изпитват нужда да го заменят с друга напитка, без да се отказват от енергията, която носи. Наистина е вярно, че колкото повече обичаме нещо, толкова повече изглежда, че то е обречено да ни навреди, и за съжаление кофеинът прави точно това. Ценен съюзник с висока енергизираща сила, който често използваме повече, за да останем будни и съсредоточени, отколкото за да се насладим на вкуса на кафето.

Разбира се, изпиването на една чаша сутрин, веднага щом се събудим, или на едно еспресо след обяд няма да ни убие, но прекаляването с него може да причини известен дискомфорт, като се започне от киселини. Точно затова е необходимо да включим в ежедневието си алтернативи на кафето, които могат да подсладят и най-трудните дни, без да увеличават рисковете за здравето. Кофеинът, съдържащ се в кафето, всъщност е естествен стимулант, който дава енергия, като стимулира нервната система и мозъчната дейност, забавя умората и по тази причина е отличен съюзник на всеки работен ден (и не само). От друга страна, около 15 до 30 минути след приема настъпва т.нар. кофеинов срив, т.е. спад в действието на тонизиращото вещество, което предизвиква умора и сънливост. Това незабавно предизвиква нуждата от повторен прием на кофеин. 

Предозирането с кофеин може да претовари организма и да има няколко отрицателни ефекта върху тялото и ума. Сред най-често срещаните са киселини и лошо качество на съня. Всъщност кофеинът стимулира стомашните клетки да отделят солна киселина, която, макар обикновено да подпомага храносмилането, може да бъде вредна при липса на храна. И макар че прекаленото количество кофеин може да доведе до пристрастяване, качеството на съня е особено засегнато. 

Черен чай
Tеинът в него има стимулиращо действие, което дава енергия, без да е толкова възбуждащо, колкото кафето. Черният чай има многобройни ползи за здравето, включително високо съдържание на антиоксиданти.

Зелен чай
Известен с благоприятното си въздействие върху храносмилателната система и срещу подуване на корема, зеленият чай е идеалната напитка след хранене. Отличен антиоксидант, в допълнение към кофеина той съдържа молекула, наречена L-теанин - аминокиселина, която стимулира алфа-вълните в мозъка. Ползите за здравето са разнообразни - от подобряване на настроението до намаляване на симптомите на тревожност и стрес.

Чай Матча
Това е специален зелен чай, който се отглежда само в Япония по традиционни древни методи. Производствен ритуал, който запазва добрите качества на зеления чай, но с високи нива на мача и кофеин и по-силен вкус.

Йерба мате
Това е отлична алтернатива на кафето. Йерба мате е енергизираща и натурална напитка, произхождаща от Аржентина, която е пълна с ползи. Получава се от изсушените и смлени листа на Ilex Paraguariensis - растение, известно с диуретичните и депуративните си свойства и с богатството си на полифеноли и естествени антиоксиданти. В допълнение към това напитката има отлични стимулиращи свойства, които са подходящи и за подобряване на паметта и концентрацията на вниманието.

Гуарана
Тя ви дава много енергия, а характеристиките ѝ я правят подобна на кафето, като същевременно остава алтернатива на неговия кофеин: гуараната се понася особено добре от организма. Предимството ѝ е, че се освобождава по-бавно в организма и в резултат на това има по-мощно и дълготрайно действие. Отлична алтернатива на кафето след хранене, благодарение на благоприятното си въздействие върху храносмилателната система.