Как се приготвя кафето при различните култури по целия свят

  • Сподели:
Как се приготвя кафето при различните култури по целия свят

Кафето е напитка известна със своя силен и опияняващ аромат, въпреки това при някои народи се наблюдава добавката на допълнителни подправки към кафето, като ванилия, шоколад, канела, кардамон и т.н.

Съществуват различни начини за приготвянето на кафе, което е и една от най-ароматните и ободряващи напитки по целия свят. В различните страни дозата, плътността и аромата се различават. Други пък добавят към ароматната напитка сметана, мляко или захар, което е и причината кафето бързо да промени своите вкусови качества. 

Наблюдава се, че в Източните култури, както и в Южна Америка любовта към тази напитка съществува от столетия, в които различните народи зараждат своите необикновени традиции в приготвянето, поднасянето и консумацията на кафе.
В Етиопия е забелязан по-странен тип консумация на кафе, в което то се поднася подправено с карамфил, сол и краве масло. 
Всъщност при тези народи, които добавят сол към кафето, се наблюдава сравнително по-горещ климат и това е причината дадени народи да имат повишена нужда от консумацията на сол. В арабските страни се наблюдава и най-голямата любов към тази напитка, тъй като консумацията ѝ е обвързана от интересни обичаи, които придават истинска прелест на целия ритуал. 

В Турция например кафето се сервира задължително поднесено с традиционни сладкиши, като самата напитка трябва задължително да бъде с тъмен цвят, приготвена на джезве и силно ароматна. 
Кафето бързо се е превърнало в незаменим продукт из целия свят, особено в днешно време, където консумацията на кафе започва още рано сутрин след ставането от сън и продължава в късния следобед при повечето народи. 

В Италия кафето също е на почит, като там местните предпочитат то да бъде късо, силно, задължително в малка чаша, изключително ароматно, галещо всичките сетива и бързо ободряващо, още при първата глътка. 
Всъщност едни от най-силните традиционалисти в приготвянето на тази напитка са арабските народи, които са превърнали в един наистина интересен ритуал цялата подготовка по начукването на зърната кафе, сваряването му, както и при поднасянето му според възрастта на гостите.

Повечето народи обичат кафето да има плътност, аромат и задължително да върви с дебел каймак, който може да бъде постигнат единствено при прясно изпеченото кафе. 

Съдържание на кафето
При повечето сортове кафе, както и при Арабиката и Робустата се наблюдава съдържание на различни видове минерали, натрий, кофеин, никотинова киселина, липиди, въглехидрати, органични киселини, витамини, калций и магнезий. При нескафето се наблюдава и съдържание на фосфор и желязо. Въпреки полезните съставки обаче прекалената консумация на кафе може да повлияе опасно на здравословното си състояние. 
Докато при по-голяма част от хората това питие действа ободряващо и събуждащо, при един малък процент от тях, то има противоположния ефект и бързо предизвиква сънливост и умора.