Полезните храни, които имат лечебни свойства

  • Сподели:
Полезните храни, които имат лечебни свойства

Ще разгледаме малка част от храните, от които се нуждае нашият организъм, за да бъдем здрави и изпълнени с настроение и нови сили.

Това са полезните храни, които можем да консумираме ежедневно и които носят редица плюсове за здравето ни. 

Авокадо
Ядката на авокадото има много лечебни съставки, които ни предпазват от натрупване на мазнини по кръвоносните съдове. Обвивката на ядката на авокадото, може да ни помогне и при борбата с лошия холестерол, както и да ни предпази от тежки болести включително рак.

Въпреки че люспите на ядката са смятани от повечето хора за отпадъчен материал, те носят изключително много ползи за здравето ни, както и за добрата сърдечна дейност.

Тези люспи могат да бъдат преработени и като лечебно олио, а най-важната съставка в тази ядка е именно хептакозан, който всъщност ни помага да се предпазим от развитието на всякакъв вид тумори и ракови образувания.

Магданоз
Ако имате проблем с килограмите - магданозът е едно от средствата, които биха ви помогнали да свалите излишните мазнини и тегло. Магданозът е източник на витамин А, фибри, желязо и витамин К и най-интересното при него е, че той никога не губи своите полезни свойства при термична обработка, а когато започнем да го консумираме под формата на чай, от него ще се отделят полезни съставки, които ще ни помогнат да се справим с наднорменото тегло и излишните мазни натрупвания в нашия организъм.

Целина
Целината е съдържа витамин В6, В2, В1 фолиева киселина, магнезий, натрий, фосфор, аминокиселини и ватимин А. Сокът от целина е особено полезен за прочистване на червата и при подуване на стомаха. 

Артишок
Артишокът съдържа полезното вещество силимарин, който ни предпазва от рак на кожата, а съдържанието на фибри в него ни спомага, за да прочистим лошия холестерол. Артишокът може да го консумираме под формата на гарнитура към нашето основно ястие. 

Сусам
Сусамът е изключително богат на желязо. Сусамът може да ни предпази от анемия, а затова е важно да го консумираме под формата на отвара, като в малка тенджера 300 мл вода изсипем шепа сусамови семена и изчакаме за около 15 минути да поври на бавен огън и да набъбне, след което го оставяме да се охлади и пием по половин чаша от тази отвара на ден.