Здравей, аз съм твоето хранително разстройство

  • Сподели:
Здравей, аз съм твоето хранително разстройство

Здравей, моя нова приятелко! Нека да ти се представя - аз твоят нов спътник за всеки ден от живота ти оттук нататък. Аз ще превърна храната в цифри. Ще унищожа вкуса й и ще го заменя с грамаж на въглехидрати, протеини и мазнини.

Ще демонизирам любимия ти шоколад. Ще превърна в ад всяко излизане с приятели – от мен няма да чуваш за какво говорят, защото постоянно ще пресметяш колко калории си погълнала и колко ще погълнеш, какво да си поръчаш. Благодарение на мен ще започнеш да се караш с родителите си всеки път преди да седнете на масата.

Ще се стигне до момент, когато ще искаш сама да приготвяш храната си и ще ядеш сама, за да не се изкушаваш от манджите на майка си (няма как да знаеш колко калории има в тези гозби, колкото и вкусно да изглеждат). Ще те накарам да прекараш часове в интернет, търсейке най-добрия начин да отслабнеш, най-добрата диета, най-модната диета.

Заради мен ще отказваш срещи с приятели, празненства и други събирания. Ще започнеш да лъжеш защо не искаш да излизаш, защото се срамуваш от мен. И от себе си се срамуваш. Защото си дебела. И аз ще ти издам една тайна – колкото и да отслабваш, в огледалото ще си оставаш дебела. Това го правя аз, бъркам в мозъка ти.

Все по-често ще бъдеш сама, но не се притеснявай - със себе си водя и приятелката си депресията. Тя е страхотна компания – ще те принуди да преяждаш от отчаяние, след което ще се чувстваш виновна и ще ставаш все по-свързана с мен. Този непрестанен кръг ще бъде твоят личен ад.

Родителите ти ще ти казват, че си прекалено слаба, ще се притесняват за здравето ти. А на теб "здраве" ще ти звучи смешно, защото ти се струва, че трябва да свалиш само още няколко килограма, нищо че са под нормата (какво разбират тези калкулатори!). Докато един ден здравето не се превърне в нещо недостижимо...

Може би някоя приятелка ти е казала, че си понапълняла. Може би тялото ти се е променило за последните години. Може би дънките от първи курс вече не ти стават. Може би тайно проверяваш тлъстините на корема си.

Може би стоиш пред парче кекс, торта или се чудиш дали да си вземеш втора масленка. Знай само, веднъж поканиш ли ме в живота си, връщането назад е много трудно. Затова изяж проклетата торта, не ми позволявай да поема контрола!