Бела Хадид: "Понякога се чувстваш изгубен и изолиран"

  • Сподели:
Бела Хадид: "Понякога се чувстваш изгубен и изолиран"

Наскоро Бела Хадид съобщи на последователите си, че е на път да се възстанови след продължително лечение на лаймска болест.
В началото на август, след дълго отсъствие от социалните мрежи, Бела Хадид публикува пост в Instagram, в който разказва за дългия си път към възстановяването. Както е известно, моделът страда от лаймска болест от 2012 г., а миналата година се подложи на интензивно лечение.

"Да живея с това състояние, което с времето се влошава и да накарам семейството си и всички, които ме подкрепят, да се гордеят с мен, остави дълбоки белези върху мен. Трудно ми е да намеря думите, с които да го обясня", пише тя под серия от снимки, на които е показана на различни етапи от лечението, както и под различни медицински документи отпреди няколко години. "Да си тъжен и болен, когато знаеш, че си заобиколен от толкова много благословии, привилегии, щастие, любов, е вероятно най-объркващото нещо в историята".

Бела Хадид вече е в ремисия и ние можем само да се радваме.

За съжаление, не всички с лаймска болест имат такъв късмет. Още по-лошо е, че лаймската болест до голяма степен не може да бъде открита и остава малко известно и често погрешно диагностицирано заболяване, за което се разпространява много дезинформация. Някои хора не знаят, че я имат, а други - дори сред здравните специалисти - стигат дотам, че поставят под съмнение нейното съществуване.

NHS (Националната здравна служба на Обединеното кралство) заявява, че повечето хора с лаймска болест се възстановяват след лечение с антибиотици, но казва, че "някои пациенти, диагностицирани и лекувани от лаймска болест, продължават да изпитват симптоми като умора, болка и загуба на енергия, които могат да продължат с години". Фактът, че симптомите се припокриват с тези на фибромиалгията и синдрома на хроничната умора, допринася за неяснотата около това заболяване.

"Лаймската болест е състояние, което се развива след ухапване от кърлеж, пренасящ в слюнката си бактерия, наречена борелия", обяснява професор Джон Ламбърт, специалист по инфекциозни болести в университетската болница Mater Misericordiae в Дъблин. Бактерията се внася в организма и след това се разпространява по кръвен път до всички части на тялото. Но само 15 % от хората си спомнят за кърлеж или ухапване от кърлеж, а по-малко от 50 % имат класическия обрив при лаймска болест, наречен еритема мигранс, който представлява червен пръстен с по-светъл център. При някои хора тестът за антитела може да не е положителен, но въпреки това да са заразени (тъй като тестът не е силно чувствителен, той пропуска много случаи).

Ако не се лекуват, страдащите могат да развият цяла гама от симптоми, включително "мигриращ артрит, хронична болка, "мозъчна мъгла" и когнитивни нарушения, хронична умора, дизавтономия, аномалии на нервната система, проблеми с терморегулацията и др. Може да причини и енцефалит, който да доведе до тревожност, депресия и дори психоза. Някои пациенти не се лекуват с кратки курсове антибиотици и развиват хронични симптоми. На този етап са необходими по-дълги курсове на лечение и пациентите ще бъдат изследвани за възможни съпътстващи инфекции, тъй като кърлежът може да пренася и други патогени в допълнение към борелията.
Най-страшното е, че никой не е в безопасност от ухапване от заразен кърлеж. Заради глобалното затопляне сезонът е по-дълъг, а промените в екосистемата означават, че кърлежите се приближават до хората всеки ден", обяснява професор Ламберт.