Десет грешки, които повечето хора допускат на работното място – част 2

  • Сподели:
Десет грешки, които повечето хора допускат на работното място – част 2

Дали си струва да си изгубите работното си място, заради неуместно поведение, дребни измами и заплитане на ненужни интриги?

Отговорът е съвсем прост и ни отвежда именно към тези неща, които биха ни гарантирали сигурно уволнение. Разберете кои са най-неприемливите действия, които ще ни отведат до ежедневни пререкания с ръководството, колегите и ще натрупат черни точки в CV-то ни. Ще ви изброим няколко неща, които и най-стабилният и търпелив шеф не би издържал и директно би ви посочил вратата.

6. Тръгвате си по-рано от работа 
Ако това се случва рядко и имате основателна причина да си спестите части от работния ден, няма проблем. Но ако бягството от работните задължения се е превърнало в ежедневие, трябва да ви споделим, че съвсем скоро ще ви посочат вратата. Никой шеф не би търпял подобно поведение, а и рискувате да бъдете намразени от колегите си, тъй като недовършените ваши задачи ще паднат на техен гръб, което не е никак спортсменско и достойно.

7. Клюки и интриги 
И преди сме ви споделяли, колко дразнещо и грозно е да обсъждате своите колеги, началници и хора, с които делите един офис и прекарвате огромна част от времето си. Замислете се, че все пак не се намирате в турска сапунка, в която ежедневно трябва да бъдете информирани за личния живот на всички участници в работния процес, след което да анализирате, злословите и споделяте личните си размишления пред другите. Не само, че не трябва да се вълнувате от интимния живот на колегите си, но и това наистина не ви влиза в работата. Колкото по-бързо го осъзнаете, толкова повече бъдещи проблеми бихте си спестили.

8. Лъжете 
Може би сте чували историята за ''лъжливото овчарче'', което постоянно разкрасява истината със свои собствени измислици, но когато идва моментът, в който се чувства застрашен и решава да каже пълната истина, вече никой около него не може да повярва на думите му. Тази история важи и в наши дни, защото никой началник или колега не би искал да го свързват по някакъв начин с хроничен лъжец, който не спира да говори неща, които нямат общо с реалността и никога не са се случвали.

9. Без желание за развитие и научаване на нови техники 
Никой от вашето ръководство няма да бъде доволен от факта, че тъпчете на едно и също място и не искате да се включите в дадени семинари или проекти, имащи за цел да обогатят знанията ви и да ви научат на нови похвати, които да използвате в своята работа.

10. Сексуални намеци и недостойно поведение 
Никой не би търпял подобна личност, която през целия ден демонстрира сексуалните си нужди и по този начин притеснява колегите си. Подобно поведение е крайно недостойно на работната място и трябва да присъства някаква граница.

И тук важното е да научим едно много важно правило, което би ни гарантирало добър авторитет и личностно развитие, а то е свързано с това, че - никога не трябва да смесваме личния с професионалния живот, както и да се държим непочтено, собственически и недостойно спрямо другите, ако не искаме да създадем една мащабна тъмна буря над главата си!