Приятелството на работното място: от удобство до истинска взаимна привързаност

  • Сподели:
Приятелството на работното място: от удобство до истинска взаимна привързаност

Наличието на силен приятелски кръг на работното място има много предимства. 
Не знам за вас, но аз съм създала някои от най-дълбоките си приятелства на работното място. Това, което започна като формално "Ще дойдеш ли да изпиеш едно кафе с мен?", в крайна сметка се превърна в повече от искрени разговори и взаимна подкрепа. 

Кой би искал да се откаже от това да прекарва осем часа на ден с някого, който те слуша, разбира те и допринася (нека не забравяме, че средностатистическият човек прекарва на работа повече от 81 000 часа, което е еквивалент на повече от девет години от живота му). Интуитивно, тъй като бяхме все още млади, бяхме в състояние да видим, че ако останем в тази зона на комфорт, ще се справим. Може би ще печелим по-малко пари, ще се сблъскваме с по-малко предизвикателства или дори ще забавим професионалната си проекция, но - настоявам - ще се справим.

По онова време малко се говореше за психичното здраве, благополучието или ползите от здравите междуличностни връзки, така че можем да кажем, че сме били донякъде мечтатели, но днес нямаме оправдание да не обръщаме внимание на тези аспекти, защото, както потвърждава науката, работните приятелства имат значително влияние върху щастието и представянето на работното място.
Според резултатите от последните изследвания приятелствата на работното място са двигател на удовлетворението и производителността. Изследователи от Университета в Пенсилвания и Университета в Минесота са установили, че служителите, които поддържат близки приятелски отношения на работното място, са по-продуктивни, защото са по-ангажирани, общуват по-добре и се насърчават взаимно.

Нека не се лъжем и сами. Макар да е вярно, че работата е най-често срещаното място за създаване на приятелства, именно този вид приятелства са и първите, които се губят или, да кажем, избледняват, тъй като обикновено са по-повърхностни или се основават на случайни взаимодействия.

Тайната се крие именно там: в честотата на взаимодействията, както съобщава Harvard Business Review в статия, публикувана миналата година по този въпрос. В текста университетът повтаря проучване, проведено от Microsoft, в което технологичната компания установява, че 97 % от новонаетите служители заявяват, че бързо се чувстват по-продуктивни благодарение на колегите си, когато са се срещали с тях повече от осем пъти през първите три месеца на работа. За разлика от тях, когато новите служители са се срещнали с колегите си само веднъж за същия период, този процент е спаднал до 56 %.

Поддържането на приятелства на работното място изисква усилия и адаптация, за да се създадат нови модели на взаимодействие. То изисква и целенасоченост. Отнасянето към връзките с намерение е изключително важно в много отношения, но най-вече заради ползите за цялостното здраве на служителите от наличието на силен приятелски кръг на работното място.

Емоционална подкрепа

Наличието на приятели на работното място осигурява ценна мрежа за емоционална подкрепа, не само защото можете да споделяте общи грижи, разочарования или работни предизвикателства, което насърчава емоционалното благополучие и намалява симптомите, свързани с тревожност или депресия, но и защото наличието на хора, на които можете да се доверите и с които да говорите за лични проблеми, освен че укрепва връзките, помага да се релативизират проблемите, така че те да не се отразяват на работата ви.

Мощно средство за намаляване на стреса

Смехът, непринуденият разговор или релаксацията по време на почивката, докато общувате с колегите си, намаляват напрежението и стреса на работното място, подобряват настроението ви и ви предпазват от изпадане в социална изолация. Не можете да се справите без тези малки неща, независимо от това колко сте претоварени.

Фактор на лоялност и талант 

Присъствието на приятели на работното място се свързва с по-голяма удовлетвореност от работата. Добрата работна среда ще намали бягството на креативност, тъй като тя ще бъде основен фактор при вземането на решение за смяна на компанията. Служителите, които се чувстват ценени и подкрепяни, тези, с които споделят успехите си, и които преживяват удовлетворяващи моменти с близки хора, с които имат специална връзка, се чувстват по-свързани с компанията и следователно по-мотивирани.

Сътрудничество и работа в екип

Нивата на ангажираност и производителност се увеличават експоненциално, когато има положителни взаимоотношения между колегите, които общуват по-добре и по-непосредствено и се чувстват по-комфортно да споделят идеите си, което благоприятства синергията, сътрудничеството и работата в екип.

Здравословен начин на живот

Наличието на приятели на работното място също може да насърчи по-здравословното поведение, както на отделните служители, така и на целия персонал - от участие в съвместни спортни дейности до споделяне на общо мнение за здравословното хранене.

Автор: Марта Сахеличес