Четири психологически оръжия, от които да се пазите на работното място

  • Сподели:
Четири психологически оръжия, от които да се пазите на работното място

Невинаги работата в екип позволява да разгърнете целия си потенциал, както и да се развивате успешно. Все по-често започва да ни се случва да попадаме на некоректни колеги, които всячески се стремят да ни подлеят вода, да смачкат самочувствието ни и да ни накарат години наред да се чувстваме новобранци. Ако искате да си спестите целия омагьосан цикъл и думата ви да тежи пред вашите сътрудници, прочетете следващите няколко реда, които ще ви помогнат да се предпазите от психологическите атаки на работното място.

Манипулатори и клюкари

Във всеки офис има поне един подобен индивид, който целенасочено се опитва да подлива вода не само на новобранците, но и на тези, които просто не харесва. Този човек обикновено на пръв поглед е лъчезарен и задава много въпроси, но истината е, че по този начин събира информация, която на по-късен етап да използва във ваш ущърб.

Можете да го познаете по мазната усмивка и нестихващото любопитство относно вашия личен живот и някои малко по-пикантни тайни. За него всяка клюка е храна, а това е и причината да събира, така целеустремено информация за няколко обекта, след което да се възползва жестоко от искреността на хората, които невинно са му се доверили.

Присвояващи вашите идеи и заслуги

Постарайте се никога да не мълчите, когато забележите, че някой се опитва да краде идеите ви и да черпи дивиденти на ваш гръб. Обикновено тези, които полагат най-малко усилия се стремят да изпъкнат, като се покатерят върху гърба на някой свой колега.

Колкото повече си мълчите в подобни моменти, толкова по-вероятно е да станете дългогодишна жертва на подобен род схеми, които отнемат не само от самочувствието ви, но и напълно убиват мотивацията ви. Запомнете, че ако веднъж се подадете на подобен тип провокации, след това трудно ще можете да излезете от тях, затова отстоявайте позицията си, внимавайте пред кого споделяте важна информация и най-важното - дръжте се на ниво.

Мързеливци и лентяи, които се мазнят на шефовете

В почти всеки офис може да се наблюдава подобен екземпляр – ''дясната ръка на шефа'', който винаги казва това, което началството иска да чуе и събира негативна информация, която да снесе срещу своите колеги. Обикновено този тип хора не залагат на упорития труд, а на преправянето на път, чрез клюкарстване.

Те вършат работата си повърхностно и се съсредоточават върху пикантните клюки, които с нетърпение отиват да споделят пред своето началство. Трудно е да се справите с този тип хора, но има начини, чрез които можете да им покажете, че вие няма, нито да вършите тяхната работа, нито пък да им се кланяте за да ви харесват и да кажат блага дума за вас пред началството, защото ако веднъж клекнете пред тях, повярвайте ми дълго време след това ще съжалявате за този свой погрешен избор. Още един хитър начин, чрез който можете да се отървете от тях е свързан със споделянето пред началството на това, което ви притеснява, както и доставянето на информация, чрез снимки или факти, които уличават лентяите, лежащи на ваш гръб.

Неспирни опити да подкопаят самочувствието ви и да отнемат енергията ви

Тези хора могат да бъдат дългогодишни работници, които просто се стремят да запазят своята репутация пред другите, като очернят някой новопостъпил, но могат и да бъдат новаци, които се опитват да изпъкнат пред другите, но за целта използват подли трикове, с които подкопават самочувствието на своите колеги.

Обикновено тези хора се опитват да разпалят видим конфликт пред по-голяма аудитория и по този начин се стремят да ви очернят, както и да изглеждате прекалено избухливи и неуверени пред останалите. Това е класическа схема за подкопаване на самочувствието, която някои хора използват за да елиминират колегите, които не харесват.

В тази неприятна ситуация ключът се крие в самообладанието, както и в неотстъпването пред подобен тип хора, които се опитват да ви вменят своите размисли и убеждения. Винаги отстоявайте своите принципи и не позволявайте някой да си играе с вас и да подронва авторитета ви или да смачква самочувствието ви. Колкото по-рано покажете пред другите, че не сте слаб човек, който спокойно могат да контролират и манипулират, толкова по-бързо хората срещу вас ще разберат, че вие сте силен човек, с когото никой не може да се подиграва по този неприемлив и грозен начин.