Емоционалната зависимост, която съсипва живота ни

  • Сподели:
Емоционалната зависимост, която съсипва живота ни

''Ако в битка някой победи хиляда врагове, а друг самия себе си, то вторият е най-великият завоевател. Победата над собственото ‘’аз’’ е по-добра от победата над всички други хора. Никой не може да превърне в поражение победата на човека, който е превъзмогнал себе си!'' - Буда

Несъмнено всеки човек по света е изпитвал поне веднъж в живота си някаква трудност, която е успяла да обърка неговото емоционално състояние и да го накара да се чувства като в безтегловност. Емоциите, които ежедневно ни завладяват, не винаги са с положителен заряд и често пъти ни карат да се чувстваме празни и незначителни.

Хората имат склонността да се привързват към различни неща като - работа, партньори, медикаменти и хазартни игри, а всички тези зависимости, успяват да разбъркат представите ни за реалността и да ни накарат да усещаме някаква огромна липса дълбоко в душата си. Емоционалната зависимост може да бъде свързана с любов към неподходящ човек, както и силната нужда да бъдем обичани. 

''Не вървете след никого, вървете само след себе си!'' - Буда

Обърканите представи на човек го довеждат до подобни състояния, в които той постепенно изгубва своята същност и изпитва силната нужда от даден предмет или друг човек, защото вече се чувства прекалено зависим от него. 
Емоционално зависимите хора никога не успяват да се насладят на своя живот, защото са съсредоточени само и единствено върху негативните аспекти, които объркват тяхното ежедневие, но не и към тези моменти, които изпълват сърцето им с чиста любов, трепети и надежди.

Изгубеният човек често се привързва към вредни субекти, в които търси някаква подкрепа и закрила, но не успява да осъзнае, че всяка една зависимост довлича след себе си нова и нова, а когато човек е зависим, той е слаб.

Човешките слабости са този магнит, който привлича неподходящите елементи в нашия живот, които вместо да наредят пъзела, успяват да разбъркат всички частици, дори бавно изгарят точно тези части от него, от които имаме най-силна нужда.

Човек изгубил своята вяра, обикновено става изкупителната жертва на емоционалната зависимост, смятайки, че тя може да бъде спасителен пояс, който да го преведе през дълбокия океан, но вместо това този пояс почти винаги се оказва спукан.

Емоционалните товари, които носим в себе си закриват положителните събития и превръщат живота ни в една безкрайна празнина, в която липсват стремежи и очаквания, а всичко, което ни се случва продължава да носи своя отрицателен заряд, затова сами разбирате, колко са опасни емоционалните зависимости и как те са способни да отнемат нашето щастие, защото единствения товар, който трябва да носим е свързан с красивите спомени, с които животът ни е благословил и любовта, която сме успели да съберем по дългия път, през който сме преминали с усмивка.

''Когато срещнем истинска трагедия в живота, ние можем да реагираме по два начина – да изгубим надежда и да се отдадем на саморазрушителни навици или използвайки предизвикателството, да намерим нашата вътрешна сила….!'' – Далай Лама