Как да обсъдим проблема и да продължим напред още по-влюбени

  • Сподели:
Как да обсъдим проблема и да продължим напред още по-влюбени

Компромисът не винаги е най-добрият вариант, чрез който можем да потушим нарастващия скандал. Той е само временен буфер, който отлага неизказаните думи. Истината е, че почти в 75 % от дългогодишните връзки има някакви неразбирателства, прерастващи бързо в конфликти. Обикновено това се получава под напора на емоциите и под натиска на обстоятелствата, често пъти ние сме способни да изречем думи, които дори и не успяваме да осмислим. 

Споровете са нещо нормално в една здрава връзка, тъй като, чрез тях успяваме да сравним своите гледни точки и да изчистим неразбирателствата, но това обикновено не е основният проблем, който създава напрежение между партньорите, а препъни камъка е в липсата на общуване, която поражда съмнения и негодувание при двойките.

Можем да променим ситуацията в три лесни стъпки, които ще ни помогнат да комуникираме по-добре със своята половинка, защото общуването задължително, трябва да присъства в една здрава връзка. 

1. Компромис или навлизане в проблема
Повечето хора са склонни да направят някакъв компромис с идеята, че ще могат по-бързо да се отърват от напрегната ситуация и да продължат напред, като загърбят проблема, но истината е, че в голям процент от случаите само единият от двамата партньори е склонен да направи крачка назад и да пренебрегне собственото си его в името на любимия си човек. Ако се замислите по-обстойно ще осъзнаете, че компромисът в действителност усложнява положението, като поставя единия човек във връзката директно в ъгъла, без право на избор и глас.

Докато нормалното общуване се състои от взаимен компромис, който днес ще бъде направен от единия, а утре от другия партньор и така ще може да се съхрани спокойствието в тази връзка. Вместо да даваме на заден ход е по-логично да навлезем в проблема и да обсъдим всичките възможни стратегии за разрешаването му, като запазим спокойния диалог.

2. По изражението на лицето можем да разберем чувствата на другия
За някои двойки са достатъчни само няколко дни, за да могат да разчетат проблема само по изражението на своя любим човек. А точно в тези случаи задължително трябва да присъства комуникацията, ако не искаме постепенно да изгубим пътя един към друг, трябва да можем адекватно да реагираме в подобни ситуации.

Не винаги в живота ни се случват само хубави неща, затова трябва да бъдем подготвени да изслушаме проблемите и болките на своя партньор, като се постараем да надникнем надълбоко в душата му, защото само така ще можем да запазим близостта помежду си. Повечето хора предпочитат да споделят тогава, когато имат да разкажат някакво положително събитие на своя партньор, но по-правилната стратегия е да можем да се синхронизираме и да разчитаме винаги и за всичко на другия при нужда. Комуникацията в трудни моменти сближава още повече двойката.

3. Не внасяйте напрежение там, където то вече е запалено
Голям процент от двойките повтарят една и съща грешка, а тя се състои в изблика на емоции тогава, когато техният партньор е видимо разгневен и омагьосаният кръг започва да се заплита, докато в един даден момент, просто всичко около нас не експлодира. Затова най-правилният подход се състои в това да можем да разпознаваме чувствата на другия и когато усетим някакво напрежение в половинката си, трябва да се постараем да го загасим, а не да наливаме, още повече масло в огъня. Всички сме наясно, че разгневеният човек не може да мисли рационално и логично, затова трябва да успокоим своя партньор възможно най-бързо, след което да преминем към детайлно обсъждане на проблема.