Как да подходим към неконструктивната критика

  • Сподели:
Как да подходим към неконструктивната критика

Често се случва животът да ни събере с хора, които по някакъв начин волно или не искат да ни подлеят вода или директно и умишлено да ни навредят, като подкопаят основните на самочувствието ни. Докато конструктивната критика има за цел да ни покаже някакви грешки от характера и поведението, злонамерените критики по-скоро имат различна цел и тя е, да снижат добрата ни самооценка и да ни злепоставят пред другите хора.

Обикновено злонамерените критики биват изпратени с някаква тъмна умисъл, целяща да ни навреди или да ни накара да се почувстваме неудобно, но когато имаме правилните психологически оръжия, с които да отвърнем на удара, ще бъдем винаги спокойни и защитени.

Критикуват ви несправедливо 
И тук идва на помощ старият и изпитан метод с бавното вдишване и постепенното бавно издишване. Не всеки човек може да претъпи своите емоции в момент, в който усети някакви нападки от другата страна и така на преден план обикновено излиза нашата ярост, но когато успеем да я заменим от минутка време да помислим за начина, по който трябва да подходим ще разберем, че най-правилният изход от подобна ситуация, е да не изкарваме никога на преден план тъмните си емоции. По-добре е да запазим самообладание и ако се налага спокойно да отвърнем на удара с усмивка.

Погрешна информация, породила критиката 
Може би човекът срещу вас е получил погрешна информация, относно истинския ви образ, характер и поведение, а именно това е причината да постъпва точно по този начин, опирайки се на лъжливи чужди твърдения, имащи за цел да подкопаят вашето добро реноме. В този момент трябва да запазите хладнокръвие и да разберете, къде всъщност се крие извора на тези интриги. Чак след това да изчистите получилото се недоразумение, като му обясните, че не ви познава достатъчно добре за да има право да изказва някакво мнение. 

Злонамерена критика без никакви доводи 
Ако човекът срещу вас изстрелва заучени фрази, се постарайте да го накарате да ви даде факти, относно това, което го притеснява във вашето поведение и което е провокирало подобни емоции в него. Ако този човек не успява да изкара някакви логични доказателства, чрез които да ви убеди в своето твърдение, просто игнорирайте този разговор, като му кажете, че не искате да се включвате в подобни схеми.