Как да разпознаем нахалния егоцентрик

  • Сподели:
Как да разпознаем нахалния егоцентрик

''Егоцентриците винят обкръжаващите за своите чувства и постъпки, понеже са убедени – ако постоянно разказват как с тях са постъпили лошо, че задължително ще дойде някой, ще ги спаси и ще ги надари с желаната любов!'' – Марк Менсън 

Много тънка е границата между нахалството и арогантността, а в днешно време все по-често ни се налага да ставаме свидетели на подобен тип хора, които са загубили напълно ясна представа за това къде се намират и как изглеждат в очите на другите. Профилът на нахалния егоцентрик става все по-често срещан в днешно време, като за огромно съжаление този индивид все по-скоростно добива изключителната способност силно да си вярва, а когато това се случва, настъпва тотален хаос.

Прекалено много са хората, които остават безмълвни пред арогантността, нахалството и демонстрацията на високо его. За жалост все по-рядко успяваме да намерим правилния подход, чрез който да поставим на мястото този интересен човешки вид и в повечето случаи го оставяме да получи вниманието, за което силно жадува. 

Можете да познаете, че пред вас стои именно арогантен и нахален егоцентрик по това, че той е наперен всезнайко, с когото никой не може да излезе на глава, още по-малко пък да влезе в спор. Прекаленото самочувствие, което в повечето случаи е без никакво покрие, той демонстрира постоянно, което от своя страна в очите на останалите започва да изглежда някак досадно, дори и смешно. Когато обаче не получи жадуваната минутка слава, в него може да се всели и самият демон и от нахален егоцентрик да премине в агресивен манипулатор.

Все по-често ни се налага да навлизаме в конфронтация с подобен тип хора, които се стремят да демонстрират някаква сила и превъзходство над нас и да ни покажат колко велики и необикновени са всъщност, но тук идва неоспоримият факт, който ни подсказва, че тези хора просто витаят в облаците и не могат да осъзнаят ясно как в действителност изглеждат отстрани. 
Обикновено егоцентрикът е фокусиран само върху това, което самият той мисли за правилно, неговата преценка е най-важна и никога не се интересува от мнението на другите, а това поведение в повечето случаи действа самоунищожително! 

Представете си, че до вас стои човек, който е неспособен да забележи другите хора, защото жадува винаги фокусът да е насочен в неговата собствена особа, това е и егоцентрикът около, който трябва да се върти целия свят! Арогантният егоцентрик винаги започва разговора с думата ''аз'' или пък ''моя живот''. Той рядко се допитва и интересува от проблемите и ежедневието на хората, с които работи, още по-малко пък на тези, с които живее, защото за него е по-важно неговото собствено себеусещане и здраве. 

Разликата при нарцисиста и егоцентрика е в това, че нарцисистът изпитва силна любов към собствената си личност, която всячески се опитва да демонстрира пред другите и да ги обеди в своите вярвания, докато егоцентрикът е човек, който има някакви вътрешни дилеми, обвързани с липса на самочувствие и неудовлетворение от това, което вижда в огледалото, което е и причината непрекъснато да търси вниманието на другите! 

За егоцентрика е присъщо да води дълги монолози, които в повечето случаи за другите нямат никакъв смисъл, тъй като в по-големия процент те са обвързани с неговите житейски трудности, проблеми, дилеми и вътрешни противоречия. Егоцентрикът е особено дребнав човек, който е съсредоточен изцяло върху натрупването на лични облаги, както и в задоволяването на всички свои желания, нужди и капризи!   

Досадният момент идва тогава, когато разберете, че прекалено дълго време сте изгубили с този човек, защото той не само, че не променя сценария, в който е навлязъл, но и превръща филма в един пълен кошмар. Обикновено когато егоцентриците не успят да получат нужното внимание и похвали от хората в обкръжението си, директно включват на самоотбранителен режим, в който започват да нападат другите за да могат да претъпят някакви свои душевни липси и неудовлетворения. 

Егоцентричният човек непрекъснато се оплаква от живота - от своето минало, бъдеще и дори настояще. Неговите желания никога не могат да бъдат удовлетворени, защото в повечето случаи те не са обвързани с духовния свят, а само с материалния, в който този човек смята, че може да натрупа състояние и по този начин да му преминат всички болки, страхове и налудничави мисли!