Пет черти на глупавия човек, по които бързо ще го разпознаете

  • Сподели:
Пет черти на глупавия човек, по които бързо ще го разпознаете

Светът като цяло е като едно шарено кълбо побрало в себе си различни разновидности, като животни, хора и всякакъв род други същества. В него могат да се наблюдават, както свръх интелигентни, възпитани и разумни индивиди, така и членове на другата крайност, които наистина вярват, че притежават всичко нужно за да завладеят света, но това, с което разполагат, е единствено една куха външна обвивка без никакво съдържание. 

Най-страшното обаче е, че в днешно време глупостта се е превърнала в пандемия, която обхваща наистина огромна част от хората, които не искат по никакъв начин да погледнат встрани и да чуят друга гледна точка, както и да си набавят допълнителни знания, с които да развиват мозъка си и сами да си създадат много по-добро бъдеще.

Вместо това те предпочитат да тъпчат на едно място, завладени от собствената си особа, клюките, сеира и скандалите, защото глупавият човек не може да излезе от черупката си и да разбере какъв в действителност е смисълът на живота му. Да си слабоумен е едно на ръка, но да претендираш със своята простотия, вече се е превърнало в нещо нормално, с което огромен процент от хората си преправят път, докато същевременно се правят на ''малоумни клоуни'' без посока, чувства и елементарно възпитание.

Нека разберем как да ги разпознаем и кои са основните действия, които извършват не дотолкова интелигентните личности, обитаващи планетата ни. 

Чертите, по които ще познаете глупавия човек

1. Обича да спори дори тогава, когато не е прав 
Глупавият човек силно вярва, че е прав, дори тогава, когато всички факти говорят обратното. Той е така завладян от собствения си свят и мироглед, че трудно приема чуждо мнение, по който и да е било въпрос. Да спориш с глупак е мисия невъзможна, тъй като този човек е способен на всичко, само и само да излезе прав в конкретната ситуация.

2. Никога не се допитва до чуждо мнение и не приема съвети
Глупавият човек, дори може да бъде агресивен тогава, когато иска другите хора да го чуят, защото според него всичко в живота се оправя единствено с повишаването на тон и удряне по масата, а спокойният диалог в неговия речников запас просто не съществува. Простият човек винаги избира по-лесния път в живота и почти винаги подхожда некоректно и жестоко с другите за да си направи място напред, без да се съобразява кой е наранил и кой е засегнал с непремислените си изказвания. 

И тъй като глупавият човек истински вярва, че е компетентен по всеки въпрос, за него е трудно да изслуша някаква чужда гледна точка, както и да си вземе поука от безсмислиците, които сътворява ежедневно. Защото всичко това е под неговото достойнство, както дори и снабдяването с полезна информация, като например - да прочете една книга, да промени средата си, да гледа научно-популярни предавания, да посещава културни мероприятия, които всъщност биха могли да обогатят малко общата му култура и да му дадат някаква основа и насока в живота.

Вместо това глупавият човек е като ''кон с капаци'', който не вижда, не чува и още по-лошото е, че не възприема онова, което се опитват да му споделят хората. Той се хвърля през главата напред от грешка в грешка, от клюка в клюка и накрая достига до най-редовното си състояние, свързано с постоянно оплакване на тема ''Животът ме мрази!'' и ''Единствено на мен се случват лоши неща, защото нямам късмет!'' - като самият той не осъзнава, че проблемът не се крие в липсата на късмет, а по-скоро на сиво вещество.

3. Глупавият човек е малко егоист
Освен несъобразителен, безпардонен, груб, хаотичен, разсеян, тревожен, сприхав, той е и малко егоист, който, освен че не се интересува от чувствата на другите, но и не смята за нужно да се притече на помощ на тези, които са му приятели. Той гледа в паницата си, а поведението му е обвързано с постоянно мрънкане, натякване и оплакване на тема ''Защо животът е така несправедлив'' и ''Защо не правиш нещата по ''правилния'' начин?''.

4. Той вярва, че е напълно перфектен и безгрешен
Глупавият човек наистина вярва, че е перфектен без недостатъци, лоши страни и най-страшното е, че много често самият той се пита, защо хората реагират по даден начин към неговото нелогично и дразнещо поведение, а той смята, че това е, защото хората му завиждат. Но за какво и защо, и той самият не би могъл да си отговори. Глупавият човек е ''пълно перде'' и ''кон с капаци'', който разполага с огромни претенции и самочувствие, но в действителност е един огромен комплексар, който се страхува от всичко, дори от това да поеме отговорност, както и да рискува, за да подобри живота си.

5. Глупакът винаги се движи в двете крайности
Простият човек никога не успява да намери баланса, нито в общуването си с другите, нито на работното място, още по-малко пък в личния си живот, тъй като е свикнал да нарежда и да чува единствено собствения си безпогрешен глас. Той не може да намери вътрешно удовлетворение и винаги е недоволен от всичко в живота си. 

Глупавият човек почти никога не се извинява, просто защото самият той не може да осъзнае грешките си, за него е абсолютно недостойно да се обърне и да си признае че е сбъркал. За него чашата е или празна или пълна, средно положение не присъства в съзнанието му, нито пък фантазия, а мечтите му са почти винаги свързани с охолен живот, за който самият той не е подготвен, защото не желае да положи елементарни усилия в тази посока, като образование, духовно обогатяване и социално приобщаване.