Коя е Гризелда Бланко? Животът на Кокаиновата кръстница, вдъхновил сериала на Netflix

  • Сподели:
Коя е Гризелда Бланко? Животът на Кокаиновата кръстница, вдъхновил сериала на Netflix

София Вергара представя лидера на колумбийския картел в новия лимитиран сериал на Netflix ''Griselda''.

Гризелда Бланко, известна като "Кокаиновата кръстница", La Madrina ("Кръстницата"), La Jefa ("Шефката") и Черната вдовица, е безмилостен наркобос, чието управление в Колумбия продължава близо пет десетилетия.

Гризелда е известна с иновациите си в трафика на наркотици, като дори открива собствена фабрика за бельо, за да създава бельо със скрити джобове, с което контрабандистките да пренасят кокаин, без да бъдат открити. Властите смятат, че тя стои зад стотици убийства, включително на тримата си съпрузи. Съобщава се също, че тя толкова се гордеела с начина си на живот, че дори кръстила един от четиримата си синове на легендарния измислен гангстер Майкъл Корлеоне.

"Не мисля, че фактът, че е била жена, която има какво да доказва, има общо с насилственото ѝ поведение. По-скоро то е присъщо на Гризелда Бланко. Това се дължи на нейния живот, на начина, по който е била възпитавана. Тя просто беше насилник", казва пред Maxim през 2008 г. бившият агент на DEA Боб Паломбо, който години наред разследва Гризелда.

След като усвоява тънкостите на бизнеса в Ню Йорк, през 70-те години на миналия век тя става ключов играч на наркосцената в Маями, в която участва и Пабло Ескобар. Макар да се носят слухове за възможни отношения между тях като ментор и настойник, според сведенията той се страхувал от Гризелда.

"Единственият човек, от когото някога съм се страхувал, беше жена на име Гризелда Бланко", твърди Ескобар, по Би Би Си.

Легендите, носещи се за Кокаиновата кръстница са почти безкрайни, но има какво да научим за нейния живот и престъпления. Ето всичко, което трябва да знаете за Гризелда Бланко, включително нейния възход към властта, семейството и смъртта ѝ.

Коя е била Гризелда Бланко?

Гризелда Бланко е родена в Картахена, Колумбия, на 15 февруари 1943 г. През ранните си години се премества в Меделин, Колумбия, заедно с майка си. Престъпният живот на Гризелда започва още в ранна възраст. Съобщава се, че когато е на 11 години, Гризелда отвлича момче и го убива, когато богатите му родители не плащат откупа, според Vice. Според изданието на следващата година тя се е насочила към проституция и джебчийство. Като 13-годишна живее с предполагаемия сутеньор и фалшификатор на документи Карлос Трухильо, който става първият ѝ съпруг. Гриселда и Трухильо имат трима сина, но бракът им не просъществува дълго. По данни на Vice двойката имала разногласия по отношение на разрастващата се престъпна империя, което накарало Гризелда да се разведе с Трухильо и по-късно да го убие.

През 60-те години на миналия век тя премества семейството си в Куинс, Ню Йорк, заедно с втория си съпруг, кокаиновия трафикант Алберто Браво, като прикрива престъпните им доходи чрез своята компания за внос на дрехи, според Vice. Гризелда открива собствена фабрика за дамско бельо в Колумбия, която създава дрехи със скрити джобове за контрабанда на наркотици. През 1975 г. тяхната незаконна дейност вече е известна като организацията на Алберто Браво и когато властите ги откриват, Гризелда и Браво са сред 150-те арестувани, според The New York Times. Вестникът пише, че тя е смятана за "най-голямата колумбийска наркоорганизация, разкривана някога". В крайна сметка те са обвинени в заговор за производство, контрабанда и разпространение на кокаин в САЩ, според CNN.

Обвинението е повдигнато, след като Гризелда и Браво са избягали от федералните следователи обратно в Колумбия, където са планирали да продължат бизнеса си. След като се върнали обаче, Гризелда и Браво влезли в престрелка. По данни на "Максим" тя го е простреляла смъртоносно и е оцеляла след куршум в стомаха. След това Гриселда поела контрола над цялата им кокаинова операция.

През 1978 г. тя се омъжва за третия си съпруг, Дарио Сепулведа, с когото имат общ син Майкъл Корлеоне Бланко, кръстен на героя от романа "Кръстникът". През същата година семейството тайно се завръща в САЩ и се установява в Маями, Флорида, където Гризелда продължава да властва над картела си - както и да извършва привидно безкрайни убийства. Най-известното сред тях е престрелката в търговския център "Даделанд" през юли 1979 г., при която двама от наемниците на Гризелда убиват Герман Хименес Панесо и бодигарда му Хуан Карлос Ернандес и раняват няколко други души, според NBC Miami. Съобщава се, че Панесо е участвал в търговията с колумбийски наркотици.

Какви престъпления е извършила Гризелда Бланко?

След десетилетие бягство Гризелда е арестувана в Ървайн, Калифорния, през февруари 1985 г. Според уебсайта на Организацията на обединените нации по наркотиците и престъпността, когато служителите на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA) я хващат, тя им дава фалшиво име и фалшиви документи. В крайна сметка е осъдена от съдебно жури на 15 години затвор и глоба в размер на 25 000 щатски долара. Докато излежава федералната си присъда в Ню Йорк, щатът Флорида обвинява Гризелда в три случая на убийство от първа степен. Делото обаче е прекратено, след като основният свидетел на обвинението, доверен служител на Гризелда - Хорхе Аяла, е правил телефонен секс със секретарката на прокурора на окръг Маями-Дейд, съобщава The Tampa Bay Times.

През 1999 г. със случая се заемат специални прокурори в Орландо, а Гризелда се признава за виновна за две убийства, съобщава The New York Post. Тя е осъдена на 20 години затвор, които трябва да бъдат излежани едновременно с федералната ѝ присъда от 15 години, според Vice. Помощник-прокурорът Стивън Шлесинджър, който обвинява Гризелда, смята, че тя е извършила и поръчала много повече убийства от трите, в които е обвинена.

"Със сигурност ще са десетки. Тук нямаме представа колко убийства е извършила в Колумбия", казва Шлесинджър пред "Маями Хералд". "Тя е била пълен социопат. Убивала е хора, когато ѝ падне. Убивала е всеки, който не ѝ е харесвал.'' 

През 2004 г. Гризелда е освободена от затвора и депортирана в Колумбия, където живее до края на живота си.

Как умира Гризелда Бланко?

Гризелда е застреляна от наемен убиец в Меделин, Колумбия, на 3 септември 2012 г. Тя се намирала пред месарски магазин, когато маскиран мъж я прострелял два пъти в главата, след което отпътувал с мотоциклет, съобщава The Miami Herald. Служители на правоохранителните органи разказват пред вестника, че от години вече са смятали Гризелда за мъртва. Когато е убита, Гризелда е на 69 години. 

"За всички нас е изненадващо, че тя не е била убита по-рано, защото си създаде много врагове", казва бившият детектив от отдел "Убийства" в Маями Нелсън Андреу. "Когато убиеш толкова много хора и нараниш още толкова, е въпрос на време да те намерят и да си изравнят сметките."

Къде са сега синовете на Гризелда Бланко?
Гризелда има четири деца. С първия си съпруг, Трухильо, има трима сина: Убер Трухильо, Диксън Трухильо и Освалдо Трухильо. Гризелда ражда най-малкия си син, Майкъл Корлеоне Бланко, от третия си съпруг, Дарио Сепулведа. Най-забележително е, че Майкъл става риалити звезда в предаването Cartel Crew по VH1, в което твърди, че е започнал да работи за кокаиновия бизнес на майка си, когато е бил на 12 години. След ареста на Гризелда през 1985 г. той води уединен живот с роднините си, пътува между Колумбия и САЩ и отсяда близо до поправителния дом на майка си в Калифорния, според Miami New Times.

След смъртта на Гризелда през 2012 г. той решава да промени житейската си траектория и да не върви по нейните стъпки. Съобщава се, че Убер, Дикс и Освалдо са убити, преди Майкъл да навърши пълнолетие, поради участието им в бизнеса с наркотици.

"Когато ми се обадиха по телефона и разбрах, че майка ми е мъртва, осъзнах, че предишният ни картелен начин на живот е напълно приключил. Трябваше да направя избор точно тогава и там. Трябваше да се развия и да стана друг човек, за да прекъсна тази връзка, така че децата ми да не живеят живота, който аз имах. Не беше лесно и до ден днешен това е особено трудно за мен", казва Майкъл пред PEOPLE през 2019 г.

Днес Майкъл е собственик на лайфстайл марката Pure Blanco. Що се отнася до присъствието на майка му в попкултурата, той е работил по няколко проекта за нея, но съди Netflix и София Вергара, твърдейки, че е откраднато неговото "частно художествено литературно произведение", което е вдъхновило сериала ''Гризелда'', според Rolling Stone.