Мюсюлманските жени - отвъд предразсъдъците и стереотипите

  • Сподели:
Мюсюлманските жени - отвъд предразсъдъците и стереотипите

Във видеоклип и фотосерия за германския VOGUE мюсюлмански жени разказват за това как възприемат себе си и света около себе си. Стилистката Неслихан Дегерли обяснява за какво става дума в проекта. 

Стилистката Неслихан Дегерли за проекта "Забулени идентичности и разбулени истории" за живота на мюсюлманските жени.

Всеки човек в тази линия има много истории за разказване. Всички ние идваме от различни култури и обстоятелства, но споделяме сходни преживявания. Позволете ми да започна с историята на една приятелка, Шарън, от детската градина.
Шарън идва от Гана - страна, която по онова време беше непозната за мен и ми се струваше далечна. Нито тя, нито аз се притеснявахме от външния си вид и от факта, че идваме от култури, които бяха чужди за другите деца. Шарън и аз често подскачахме от вълнение, докато споделяхме мечтите си, правехме планове за пътуване и гледахме към бъдещето. Тогава не осъзнавахме, че външният ни вид или езикът, който говорехме вкъщи, някога биха могли да бъдат недостатък в нашето общество и да попречат на мечтите ни да се реализират.

Защото като деца ние не различаваме приятелите си според външните различия или произхода.

Всички наши идентичности са силно повлияни от начина, по който ни възприемат околните. Предразсъдъците, които се формират и в и от медиите, често гарантират, че особено младите жени са сведени до външния си вид, а тяхната идентичност е отчуждена и заклеймена. Това е основна причина много (мюсюлмански) жени в Германия да не могат да използват възможностите си и да постигнат целите си.

Как възникна проектът "Забулени идентичности и разбулени истории"?
Във вторник вечерта, малко преди 22:00 ч., група млади жени се събраха в Берлин за ифтар - мюсюлманското хранене, с което се прекъсва постът по време на Рамазана. От непознатите лица и истории се образува малка, хармонична общност, обединена единствено от мястото и любезната домакиня. Така се появи този проект. Въпреки ориентираните към приобщаване движения като ''Black Lives Matter'' или ''Christopher Street Day'', "дълго време много хора не чувстваха, че има нещо, което да ги свързва (тях) конкретно с някоя общност тук", казва Мишел Енкх-Амгалан, която участва в проекта. Нашият маршрут има за цел да се противопостави на хомогенизиращите и стереотипни образи, които често се представят в медиите във връзка с исляма. Вместо това искаме да предложим платформа на хората, които незаслужено са засегнати от това представяне. Кои са те и как ги възприемат другите? Какво ги вълнува и интересува? За какво се борят и с какви предизвикателства се сблъскват в ежедневието си? Какво ги свързва с тяхната общност и вяра? Какво биха искали да променят в нашето общество? 

Хиджабът може да е част от тяхното себеизразяване - но парчето плат не ги определя. Самоличността на човека се състои от нещо повече от цвета на кожата, вярата и сексуалната му ориентация. Действията на няколко радикално настроени лица не определят 1,8 милиарда души, които принадлежат към втората по големина религия в света. Всички ние сме сложни личности и именно така трябва да възприемаме нашите колеги. Зад лицата и кориците се крият много вълнуващи истории и преживявания, които заслужават да бъдат чути.

"Първото нещо, което другите тълкуват от външния ми вид, е, че съм имигрантка, потисната домакиня и майка", казва Бедрие Дегерли.

Подобно на Бедрие, на много жени не се дава възможност да покажат кои са в действителност. Други се превръщат в символи. Самата аз, като стилист, се чувствам като фигурант, "единствената туркиня, която е успяла поне веднъж да стане успешна". Разказват се индивидуални истории за успех, които обществото иска да чуе. Но това не е правилният подход. Искаме да изразим разнообразието в културите и по този начин да създадем повече разбирателство и по-малко враждебност. "Въпросът за нормализацията е особено важен. Това, което възприемаме като чуждо, трябва да се нормализира възможно най-бързо. Винаги има малко чувство на дискомфорт, когато не знаеш нещо. Този страх от чуждото води до много омраза, много негативни чувства. ''Смятаме, че това е един от най-големите проблеми, с които все още трябва да се справяме", казва Самира Махбуб.

Либералният мюсюлмански живот не се развива само в Германия. И не само хората, израснали в западната култура, имат привилегията да мислят и живеят "свободно" и "либерално", но и нашите приятели и семейства от Близкия изток, което за съжаление често е погрешно оценявано и разбирано. Ето защо се обединихме с двама приятели фотографи от Дубай, за да представим няколко примера за независими и силни жени. "Много е трогателно да видиш как нашата общност се обединява и се подтиква с внимание и спонтанност в проекти като този, които наистина отбелязват единството ни. Всички ние имаме различен етнически и културен произход, който по някакъв начин ни прави едно цяло. В този проект за нас беше важно да отпразнуваме социалното, културното и творческото въздействие на тези жени в региона и извън него", обясняват фотографите Осама Чаби и Хеб Моха от Дубай.

Въпреки различията и въпреки многото предразсъдъци, с които се сблъскваме като мюсюлманки, "ние сме обединени от общи ценности и необходимостта да бъдем признати като самостоятелни жени и част от една разнообразна и многостранна общност", казва Иман Шакер за изобразените жени. "Подобно на всички членове на това общество, мюсюлманите и мюсюлманките са сложни личности, които не могат да бъдат сведени до техните хиджаби, произход или приписваните им стереотипи."

Автор: Неслихан Дегерли, Vogue Germany