Giorgio Armani празнува красотата на природата и жените от всички възрасти

  • Сподели:
Giorgio Armani празнува красотата на природата и жените от всички възрасти

Ревюто на Джорджо Армани открива Джина ди Бернардо, муза на дизайнера през 80-те и 90-те години.

Есенно-зимната колекция 2024/2025 е послание за надежда, която започва със силата на природата.
Тази широка шапка, която частично закрива лицето ѝ, и това неповторимо мъжко сако, което нежно я обгръща. Кадърът на Джина ди Бернардо, заснет от Алдо Фалай за рекламната кампания на колекцията на Джорджо Армани есен-зима 1987/1988, е чиста поезия. Днес Джина се завръща на модния подиум и може би е най-добрият човек, който представя Армани - един вечен свят, който винаги остава себе си и който е подходящ за всяка жена във всеки сезон от живота. А колекцията, представена на Седмицата на модата в Милано, иска да бъде именно послание за благодат и надежда, свързано с енергията и силата на природата и с жизнения цикъл на планетата, към която принадлежим.

В центъра са цветята, които разцъфтяват дори в дълбоката зима, възвестявайки красота и възстановяване, и които се разполагат върху дрехите, подчертавайки ефирните, плавни форми и усещането за хармонична елегантност, характерно за Джорджо Армани.
Вертикалният и лек силует се състои от якета с разкроени ръкави, дълги палта и плавни панталони.
Вечерта дългите, скъпоценни рокли рисуват стройна, поетична фигура. Сред преобладаващите цветове са нощното синьо, наситеното черно и тъмнозелените тонове, които въпреки това винаги изглеждат светли, осезаеми: за блясъка на кадифетата, сатена и техническите коприни, за наситеността на мекото вълнено букле и бродериите.

"Понякога малките неща могат да имат голямо значение", казва 89-годишният дизайнер.

От дизайнерите на седмицата на модата често се иска да оправдаят луксозните си творения, когато дефилето се провежда на фона на бурната световна политика. За Джорджо Армани това е повод за радост и обновление, казва той.

Армани, който стартира едноименната си марка през 1975 г., е имал време и опит да обмисли ролята, която модата може да играе при тези обстоятелства.

"Това е въпрос, който често ми задават, и аз самият се чудя каква е ролята на модата в такива трудни времена", каза той пред Guardian преди ревюто си на седмицата на модата в Милано в неделя сутринта. "За мен това, което модата може да направи, е да предаде усещане за обновление, но и за радост. Ние не променяме света, нито можем да решим световните проблеми, но можем да дадем на хората момент на лекота, усещането за различно, ново и още по-красиво. Това са малки удоволствия, но понякога малките неща могат да имат голямо значение."

Това е мнение, което и други големи имена в Милано изразиха през тази седмица. По време на представянето на ревюто си Донатела Версаче заяви пред пресата: "Миуча Прада заяви, че отправната точка за колекцията ѝ с Раф Симонс е била "инстинктивната нужда от любов и доброта... особено във време като това".

За своята колекция есен/зима 2024 г. Армани заяви, че се е вдъхновил от зимните цветя като символ на надеждата. "Цветето, разцъфнало в студа, е символ на прераждането, което искам да предам в този момент", каза той.

Цветята бяха бродирани върху федарите, като 3D украшения от пайети и апликирани като диви цветя, които се изкачваха към талията от подгъва на пълните поли от тюл, които представяха "силата и енергията на природата и жизнения цикъл на нашата планета". На други места големият финал на блясъка на червения килим, с който Армани се слави, беше представен от изумруденозелени рокли с бандероли, кадифени костюми с блейзъри и корсети с мъниста, докато посланиците на марката Кейт Бланшет и Арън Тейлър-Джонсън наблюдаваха от първия ред. "Да видя дрехите си на червения килим все още ме вълнува и вдъхновява без съмнение", сподели Армани. "Може би следя сезона на наградите с по-малко трепет, отколкото в миналото, но това остава важен момент за мен."

Армани, който ще навърши 90 години през юли, заяви, че възнамерява да продължи да работи както обикновено в обозримо бъдеще. "Това ще бъде особено важен рожден ден за мен. Това е повод за размисъл, разбира се, но с едно око, насочено към бъдещето, и с проактивно и творческо мислене. Не мисля, че някога ще спра да работя, защото обличането на хората е голямата страст на живота ми."