Най-съвършената рецепта за добър живот – вярата в това, което носим в себе си

  • Сподели:
Най-съвършената рецепта за добър живот – вярата в това, което носим в себе си

Не съществува в целия свят такъв човек, който да се е родил идеален и напълно щастлив от своя начин на живот, дори в източните култури не спират да търсят и да изпробват различни рецепти, които могат да подобрят техният духовен баланс и вътрешен мир, както и да ги накарат да се освободят от стреса, който ни заобикаля.

Човек, който познава достатъчно добре себе си и своите възможности е способен да стигне много далече в това свое търсене и да намери подходящите съставки, с които да сглоби един съвършен шедьовър, наречен щастлив живот. Един особен недостатък на повечето хора им пречи да осъзнаят, че цялата сила и мощ се крие, именно в тях самите, а единственото, което е нужно да направят, за да подобрят своя земен път е да повярват в себе си.

''Оптимизмът е вярата, която води до успех. Нищо не може да бъде постигнато без вяра и увереност!'' – Хелън Келър

Сами разбирате, колко е важно човек да не се отклонява от своя път и винаги да прави това, което го кара да се чувства щастлив и удовлетворен, а увереността е тази нишка, която ни държи над водата, за да можем да си поемем глътка въздух и да достигнем до най-правилните решения е нужно да вярваме силно в това, което носим дълбоко в себе си, защото именно то ни дава силата да продължим напред, когато не виждаме пътя пред себе си и да се борим, когато другите хора не вярват в нас. 

Щастливият живот в действителност е изграден от три основни съставки и те са – вяра, любов и човечност, а когато един човек притежава и трите, той може да постигне всичко, за което мечтае. Осланяйки се на нашата вътрешна сила ние се превръщаме в господари на мечтите и действията си, а така можем и да ръководим своята съдба, когото сме успели да се заредим с достатъчно силна вяра, че ще постигнем целите си не след дълго резултатът става видим и за околните.

Увереността процъфтява от честността, уважението, вярата, закрилата и щедростта. Без тях не мога да живея!'' – Франклин Рузвелт

Неминуемо, за да придобием тази увереност е нужно да излезем от своята зона на комфорт и да се борим за това, за което силно мечтаем. Увереният човек има правилната нагласа, спрямо заобикалящия го свят и е наясно с принципа на изпълнение на мечтите, а той е доста прост – трябва да се заредиш със силна вяра в себе си и търпение, за да може нещата да вървят в тоя полза.

Самоувереният човек постига по-лесно целите си и разполага с ключът, който отваря вратите по пътя към духовното щастие, защото вярата е тази сила, която ни изпълва с енергия, желание и постоянство за да можем да се доближим до това, за което се борим. 

''Когато вярвате в себе си, няма нужда да убеждавате. Когато сте самоуверени, нямате нужда от одобрението на другите. Когато се приемате такива, каквито сте, целият свят го прави!'' – Лао Дзъ

Щастливият човек в действителност е зареден от огромно количество вяра – на първо място вяра в собствените си възможности, вяра в постигане на целта и вяра в хората около него. Самоувереността е нагласа, която ни позволява да не се страхуваме, а да преследваме своите мечти без значение какво мислят другите и как те възприемат нашите действия.

На първо място, за да постигне духовно удовлетворение човек, трябва да разполага с любов, която да дари на себе си и вярата, че може да успее, въпреки безбройните препятствия, пред които го поставя животът, а когато обича себе си и останалите хора започват да го подкрепят и обичат!