Не пропилявайте живота си: две прости стъпки, които ще ви помогнат да намерите себе си

  • Сподели:
Не пропилявайте живота си: две прости стъпки, които ще ви помогнат да намерите себе си

Ако сте преследвани от чувството, че сте се объркали и сте изгубили целите си в живота, тогава тази статия ще ви помогне да намерите отговора на въпроса защо се е случило това. И, разбира се, разберете как да се върнете към истинското си Аз.

Всяка година VTsIOM задава на хората прост въпрос: ''Доволни ли сте от живота си?'' През 2023 г. 42% от анкетираните са отговорили отрицателно. Удовлетворението от живота е неразривно свързано с намирането на себе си. Хората смятат, че животът е загуба, ако не постигнат целите си. Духовният треньор, международен експерт по работа с подсъзнанието Алина Сиделникова сподели защо не можете да пропилеете живота си и как да преконфигурирате съзнанието си.

Отказването от собствените ви желания е загуба на себе си, което след това води до чувство за липса на смисъл в живота.

Поради това хората се забиват в една работа, жените живеят години наред с насилници, алкохолици, наркомани и прощават изневяра. Струва им се, че утре мъжът ще се промени, че всичко зависи от тях. Те са тези, които трябва да превъзпитават. Всъщност задачата на жената е да си тръгне в момента, в който човек допуска такова поведение в семейството.

Формулировката ''загуба на живот'' първоначално е неправилна. Всички сме дошли тук, за да научим уроците си, да придобием определени качества, които не могат да бъдат получени, като следвате пътя на някой друг. Например, жена, която живее с насилник, се научава да познава своите граници, себелюбие, равенство, своята почтеност и стойност, свободата на своя избор, че не трябва да го превъзпитава. Уроците, които научаваме дори в най-ужасните ситуации, винаги ни учат на нещо добро, посочват ни къде още не се харесваме, къде грешим. Ако човек има високи доходи, тогава неговият урок е да се научи да се доверява. Често богатите хора не разбират дали хората са приятели с тях заради парите или заради самите тях. Те се учат да избират хора, да бъдат проницателни и да усещат истинските мотиви на другите.

Нашите уроци не винаги са очевидни за самите нас и изглежда, че светът просто не е справедлив. Помислете за всяка трудна ситуация и се запитайте на какво добро е искала да ме научи Вселената чрез нея? По принцип е невъзможно да пропилееш живота си. Когато човек е неактивен, той също се учи чрез това, развивайки търпение, отговорност към живота си и осъзнатост. Това са хора, на които в детството са им забранявали много неща. Те не са се чувствали обичани и толкова са се страхували да не направят грешка, че са спрели да правят каквото и да било. Те се забиват в негодувание към родителите си и подсъзнателно избират отмъщение - ''Няма да направя нищо, за да не решиш, че си ме възпитал добре''. Или оправдават очакванията на близки, които са им казали, че няма да постигнат нищо и ще печелят малко. Или от злоба ще получат висок доход. Негодуванието заема много място в подсъзнанието и контролира човека. Много хора са толкова неспособни да се справят с чувствата и емоциите си, че наркотиците, алкохолът или антидепресантите им помагат в това. 

Как да намериш себе си
Стъпка 1. Съсредоточете се върху себе си
Необходимо е да работите с вярванията и да преодолеете тези травми, които ви принуждават да вземате решения, за да угодите на другите. Не можете да сте щастливи, ако сте принудени да отидете на работа, която не харесвате, да правите бизнес за пари или да живеете с човек, когото не обичате. Поради това хората губят себе си всеки ден. Те спират да чуват своите чувства, емоции, желания. Човек става като сянка. Той не разбира защо постъпва така, а не иначе. Неговите решения не му носят щастие. Трябва да поемете отговорност за живота си, да осъзнаете какво точно искате и да направите всичко възможно, за да го постигнете, без да позволявате на пречките и съмненията да ви спрат. Докато не се научите да общувате със себе си, не започнете да разбирате от каква нужда действате, винаги ще чувствате, че губите живота си. Хората се страхуват от грешки и не опитват нови неща. И ако направят нещо, те не разбират дали са доволни от резултата, защото постоянно разчитат на мнението на другите. Те са загубили толкова много разбиране за личното си пътуване, че използват различни способи, за да им кажат къде да отидат и какво да правят.

Работата с убеждения ви помага да се отървете от очакването на похвала, съгласуване на вашето решение с другите, необходимостта от одобрение или разрешение. Дадена ни е способността да чувстваме и осъзнаваме. Именно тези качества трябва да бъдат засилени в детството, ако детето получи достатъчно подкрепа и любов.

Стъпка 2. Поговорете със себе си
Трябва да се научите да говорите със себе си, да си задавате въпроси: ''Какво получавам от това? Какво научавам чрез това? Защо отивам на работа, която мразя?'' Може би правите това, защото искате да докажете на баща си, че сте оправдали очакванията му. Съзнателният човек разбира какви истински нужди изпълнява чрез определени действия. Например, искате да си намерите нова работа, но се съмнявате, че това е вашето желание или отново се опитвате да изпълните чужда мечта. Трябва да си зададете въпроса: ''Каква полза получавам от приемането на тази работа?'' Това ще ви помогне да определите коя вътрешна нужда искате да задоволите.

Когато човек вземе решение, което не отговаря на вътрешното му желание, той ще развие не радост и любов, а способността да чува и да се доверява на себе си, да бъде милостив към себе си или по-скоро да знае какво иска, търпение. Ако шефът ви е обидил, задайте си въпроса: ''Защо този човек е в живота ми?'' Може би това показва, че сте израснали от тази работа и сте искали да напуснете от дълго време, или ви учи да защитавате границите си. Може би растете чрез обезценяване - ако ви критикуват, ще започнете да доказвате своята значимост и професионализъм. В този случай лидерът ви помага, стимулира ви, подхранва тази вяра.

За пълноценен и щастлив живот е важно да се научите да общувате със себе си и да си вярвате. Умейте да мислите преди да действате, да не вземате импулсивни решения, да задавате въпроси и да работите с убеждения си. Ще започнете да усещате всяка своя стъпка, усещането, че живеете живота си напразно, ще изчезне. Когато човек е абсолютно щастлив, той следва пътя на съдбата си, а когато е зависим от общественото мнение, тогава всеки резултат няма да бъде оценен от него. Ако тръгнете по грешен път, няма да изпитате вътрешно удовлетворение. Винаги ще съжалявате за миналото и ще мислите, че не сте живели живота си така, както е трябвало.

Автор: Алина Сиделникова