Няколко признака, че приятелите ви използват

  • Сподели:
Няколко признака, че приятелите ви използват

Думата приятел би трябвало да бъде синоним на подкрепа, уважение и чест, но истината е, че в днешния свят всичко изглежда по-различно. Обикновено тези хора, които допускаме в своето обкръжение не винаги имат добри намерения към нас и по-скоро се стремят да черпят от нашата енергия, а в някои редки случаи, дори и от материалните ни възможности. Ако искате да разпознаете хората, които само ви използват, забележете дали откривате сходни черти в тяхното поведение.

Поне два пъти през последния месец ви се е случвало да чуете коментари зад гърба си, а изпращачите на тези послания са именно хората, които смятате за близки приятели
Когато човек държи на добрите отношения няма място за интриги, още по-малко за лицемерно клюкарстване, имащо за цел да развали имиджа ни и да накара другите хора да загубят уважение към нас. Ако около себе си имате подобни хора по-добре не ги задържайте в своя живот, защото в противен случай рискувате да бъдете използвани и манипулирани от тях.

Винаги се обръщат към вас с молба за помощ и вие сте насреща за тях, но когато ви се наложи да ги потърсите, те се крият зад нелепи оправдания
Никога не забравяйте старата поговорка ''Приятел в нужда се познава!'' – защото приятелите всъщност не са тези хора, с които споделяме само прекрасните моменти от своя живот на маса, а са тези хора, които се превръщат в най-силната упора, когато не можем да се задържим на крака. Обикновено в хубавите моменти сме обградени от много хора, но не винаги това означава, че те са ни близки, защото повечето от тях са хора за момента, които утре ще изчезнат и това трябва да ни бъде напълно ясно, ако не искаме да бъдем наранени.

Когато излизате заедно вие плащате всички сметки
Независимо дали отивате на ресторант или екскурзия в планината, хората около вас очакват винаги, че вие ще се погрижете за разходите. Това са тези дребни препъни камъчета, които тънко ни подсказват, че нещо не е както трябва, защото истинските приятели обикновено или си разделят сметката или настояват да се редуват.

Когато имате нужда от добър съвет, те предпочитат да си замълчат
Верните другари се познават, както вече казахме и в добро и в лошо, затова трябва да сте сигурни, че ако хората до вас са такива, те никога няма да си премълчат, дори тези истини, които по някакъв начин биха ви наранили, защото в кодекса на приятелството искреността е символ на чест и почтеност, които близкия човек стриктно спазва, независимо какво ще му коства тази откровеност. Повечето хора с цел да не навлизат в по-дълбоки конфликти или пък да не бъдат намразени от другите, обичат така да извъртат истината, че тя да бъде удобна за всички, въпреки че е грозна, те нямат смелостта да я разкрият. Верният приятел не се суети да признае недостатъците и грешките на човека, на когото държи и точно по това се отличава от всички лицемери, с които постоянно сме заобиколени.