За да ти кажа какъв си, запознай ме с приятелите си

  • Сподели:
За да ти кажа какъв си, запознай ме с приятелите си

През последните няколко месеца се запознах с няколко интересни личности, за които е рутина да вземат смели решения почти непрекъснато. С някои се срещнах лично, с някои задочно по интернет. Всичко това е част от един мой личен проект, насочен към собственото ми развитие и прогрес, но реших че трябва да го споделя и с вас.

Вярвам, че за да израсне, човек трябва да започне да общува с хората, като които иска да стане. Не говоря за загуба на собствената идентичност, напротив, става въпрос за едно непрекъснато развиване на своята личност, съчетано със стремежа да правим нещата, които ни носят удоволствие, чувство за пълноценност и удовлетворение. Разбира се и да общуваме с нови и стари приятели и познати, които имат подобни възгледи и стремежи. Тази стратегия си има няколко солидни положителни страни.

На първо място, черпиш идеи. Честно казано, преди да се запозная с няколко човека, за които писането на блoг е професия, аз нямах ясна представа за това в какво точно се състои работата им. Никой не е открил топлата вода. Зад всяка идея има хиляди начини, по които тя е заработила. За да измислите един такъв оригинален ваш начин е полезно да общувате със съмишленици. Да не говорим колко е забавно това.

Средата може да ви дърпа напред или да ви задържа назад. По-добре да ви се случва първото. Не твърдя, че трябва да зарежете старите си приятели, но когато се запознавате с нови хора, било то заради общи интереси, бизнес или забавления, вие имате шанса да прецените обективно какво наистина харесвате в новите си познати и с какво общуването ви с тях може да ви обогати интелектуално или емоционално. Търсете нови контакти, не се оставяйте на рутината и излезте от зоната си на комфорт.

Навлизането в компанията на хора, като които си мислите че искате да бъдете, е най-категоричния тест за това дали реалността съвпада с идеализираните ви представи. Мога да дам личен пример. Преди години си мислех, че един ефективен начин да повлияеш на хората е да работиш в медия.

След два кратки стажа разбрах, че това не е моята среда. Липсата на колегиалност, ненужният стрес, ограничените възможности за развитие, наркотиците, както и съмнителното психично здраве на иначе блестящи с интелектуалния си капацитет колеги ме накараха да преосмисля представите си за средата, в която попаднах. Негативните преживявания са един голям плюс в графата полезен опит. Без тях мечтите и плановете за реализация си остават илюзии.

Ще завърша с едно клише, но то е просто толкова вярно. Не можеш да избираш роднините си, но можеш да избереш приятелите си и социалната си среда. Не се поддавайте на изкушението да бъдете близки с хора, които значително превъзхождате, само и само да помпате егото си всеки път, когато сте сред тях.

Ако не се възхищавате искрено на повечето качества на приятелите си, то вие не се движите в правилната среда.

Още интересни статии на автора може да откриете на Milaswellness.com.

Снимка: xchristina27x.deviantart.com