Разберете в какъв етап се намира връзката ви 

  • Сподели:
Разберете в какъв етап се намира връзката ви 

''Не е липсата на любов, а липсата на приятелство, което прави браковете нещастни!'' – Фридрих Ницше

Хубаво е, когато срещнем влюбена двойка на преклонна възраст, която демонстрира топли чувства и отдаденост към любимия човек. Дори само с хващането за ръце можем да разберем колко споделени моменти имат тези житейски стари спътници. 
Силата на всяка връзка се крие не в моментите на щастие, а в моментите, които са ни изпратени за да изпитат нашите чувства и вярност, именно тогава ние правим редица избори, които на по-късен етап от живота ни обрисуват партньорството, което е все по-силно и красиво, дори и след толкова много години. 

Не винаги обаче партньорите успяват да запазят тази искрица и да стигнат до края на това любовно пътуване и причините да се разпадне една подобна връзка се крият именно в загубата на емоции, чувства или пък контрол над ситуациите. Колкото по-влюбен е един човек, толкова по-отдаден е на тези отношения и способен да вложи много време и усилия за да може да просъществува този любовен роман през годините.

Всеки човек би могъл да разбере, дали е срещнал правилния човек и да усети на къде се движи неговата връзка само по няколко основни признака, които всъщност издават дълбоки и силни чувства, както и липсата на такива. И независимо дали се намираме в дългогодишна връзка или сме сключили брак етапите от почти всяка любовна връзка са напълно еднакви и влюбените преминават през точно предначертана пътека, докато достигнат до финала.

Първи етап от връзката

Първият етап от всяка връзка в действителност е най-вълшебният момент, в който партньорите се опитват по всякакъв начин да демонстрират своята любов и силни чувства един към друг. В този етап двойката се опознава, приключенства и се наслаждава на едни любовни подвизи създаващи усещането, че се намират в някаква вълшебна приказка.

Този момент от всяка любовна връзка протича, чрез силно привличане между партньорите, ненаситност в леглото, както и дълбока, чувствена привързаност. Всеки миг носи някаква страстна наслада и удовлетворение, което сближава, още по-силно партньорите и те не могат да се насладят на тези приказни мигове. В първия етап на връзката партньорите са толкова влюбени, че рязко започват да губят поглед към реалността, те се отдават напълно на своите силни чувства, но за сметка на това претъпяват част от инстинктите и сетивата си. Отстрани изглеждащи като влюбени гълъбчета, партньорите се напасват към нуждите и мислите на половинката си, докато в даден момент започнат да обменят еднакви мисли и идеи, дължащи се на вкопчването в техния партньор.

Втори етап от връзката 

В този етап партньорите са започнали да опознават нуждите, положителните страни и дребните недостатъци на своя любим и тук иронията е, че във втория етап на отношенията тези недостатъци не изглеждат толкова шокиращи и страшни, колкото в по-късен етап на връзката. Те по-скоро са възприемани като някакво интересно допълнение към човека, който сме избрали за спътник в живота и това е причината да не се вкопчваме в тях, нито пък да ги анализираме чак толкова.

Във втория етап любовта още изпреварва събитията и обикновено при тях не възникват причини за притеснение, нито пък за напрежение. В този етап двойката започва да прави и общи планове за бъдещото свързани с изграждането на нов дом и създаването на деца. В този етап партньорите прекарват голяма част от времето си под завивките и мечтаейки за едно съвместно красиво бъдеще. Дори когато влюбените започнат да забелязват, че човекът до тях в действителност не е чак толкова идеален образ, те решават да поемат риска и да продължат да го опознават и обичат с неговите страни навици и недостатъци. 

''Видях, че си идеален и те обикнах. После видях, че ни си идеален и те обикнах, дори повече!'' – Анджелита Лим

Трети етап от връзката

В този етап партньорите вече се познават достатъчно добре за да комуникират, дори само с поглед. Те разпознават реакциите и желанията на своя спътник само по изражението на лицето му и разбират, когато човекът до тях е изпаднал в някаква криза или пък има нерешим проблем. В този етап партньорите спират да бъдат като закачени съдове и започват да наблюдават по-реално ситуациите в които попадат, а тази голяма еуфория от началото на връзката вече е изчезнала и е заменена от откровени разговори.

В този етап партньорите вече са се напаснали и се познават достатъчно добре за да могат спокойно да предвиждат действията на другия, въпреки това възникват моменти, в които предпочитат да навлязат в безсмислени словесни битки, вместо да се оставят на рутината. Този етап от връзката протича с открити разговори и усещането, че по-скоро онези дълбоки страстни чувства са изместени от силно и неразрушимо партньорство. В третия етап от връзката обикновено сексуалните пориви започват да стават на по-големи интервали и се забелязва едно охладняване между партньорите, което ги кара да се отдалечават, както физически, така и емоционално един от друг.

Този етап е може би и най-трудният за повечето влюбените, тъй като трябва да намерят някакъв начин за да излязат от рутината и да върнат предишната страст, която ги е карала да избухват в леглото и да прекарват милиони часове в разговори, смях и опознаване. Третият етап е и най-изпитателния, в който повечето двойки разбират, колко е важен човекът до тях и ако успеем да намерим начин, чрез който да преминем по-спокойно и хладнокръвно през него после ще се радваме на най-красивия и последен етап от връзката, а именно четвъртия.

Четвърти етап от връзката

И когато двойката е успяла да премине през етапите на сближаване, отдалечаване, рутина, липса на секс, щастливи моменти, бурни емоции и осъзнаване - започва да навлиза в четвъртия етап на отношенията си, в който вече познават до болка нуждите, желанията и дори четат мислите на своя любим и дори, когато не са съгласни с нещо, което изрича партньорът им, те са намерили най-правилния начин, чрез който да съхранят хармонията и мирът помежду си. Явно тази рецепта е подействала, защото партньорите знаят, че това е тяхната половина от душата, без която не биха могли да открият щастие.

Четвъртият период е онзи момент, в който влюбените получават дипломата за добре съхранена връзка - въпреки милионите конфликтни ситуации и разминаването по купища въпроси, въпреки всичките трудности и проблеми, пред които са преминали, те са успели да съхранят отношенията си и да преминат през всички изпитания, които им е изпратила съдбата. 

Обичайте се и бъдете щастливи, въпреки неволите, грижите и препятствията, през които се налага да преминете. Ако сте срещнали своята сродна душа не я губете, а покажете цялата си отдаденост и чувства, които изпитвате, защото животът е кратък, а любовта ни дава всичко нужно за да бъдем напълно щастливи!