Как да разберете дали сте в "токсична" връзка

  • Сподели:
Как да разберете дали сте в "токсична" връзка

Какво представлява токсичната връзка?

Тъй като тя не е включена в Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства - ръководството, което терапевтите използват за диагностициране на пациентите, няма официално определение за токсична връзка. Въпреки това би могло да се каже, че всяка връзка, която ви кара да се чувствате зле със себе си, е непропорционално негативна, има какъвто и да е вид злоупотреба, в която поведението ви е водено от страх, в която не можете да общувате, без да крещите и викате, или трябва да криете или лъжете за връзката пред приятелите и семейството, вероятно е токсична.

Емоционална недостъпност
Да бъдеш леко емоционално недостъпен е обичайно в ранните фази на запознанството, но в рамките на сериозна връзка може да бъде токсично. Не можете да имате обвързващо партньорство с човек, който не е способен да бъде даряващ, любящ и присъстващ или който постоянно ви отблъсква - нито пък трябва да се примирявате с някой, който не задоволява емоционалните ви нужди.

Пристрастяване или компулсивно поведение - и нежелание да потърсите помощ
Там, където има пристрастяване или компулсивно поведение, не може да съществува емоционална близост. Подобно поведение поставя стена между вас и партньора ви. Осигуряването на възможност за пристрастяване и друго опасно, компулсивно поведение помага на единия човек да се самоунищожи и кара другия да таи токсична обида.

Обичайна изневяра
Някои хора смятат, че изневярата е сигурен край на връзката, но други вярват, че има сива зона. Хората правят грешки. Въпреки че изневярата никога не е нормална, има голяма разлика между човек, който греши веднъж, и човек, който е обичаен измамник. Последният показва модел на нараняващо поведение, лош контрол на импулсите и липса на почтеност. 

Липса на характер
Въпреки че можете да научите партньора си на умения за взаимоотношения, не можете да научите на характер или да внушите морален компас на човек, който изглежда, че изобщо няма такъв. Когато сте с пълнолетен възрастен партньор, не би трябвало да се налага да учите на контрол на импулсите, почтеност, доброта или състрадание.

Винаги става въпрос за тях
В една връзка има много моменти, когато единият човек преживява криза и другият трябва да се съсредоточи върху него и нуждите му. Но когато имате партньор, който постоянно говори за себе си, не ви пита за живота и целите ви, не се интересува от мнението ви и винаги прави всичко за себе си, имате проблем. Този вид нарцисизъм затруднява общуването и е малко вероятно човекът да може да прояви емпатия, което е важна съставка за здравословна връзка.

Натрапчиво лъжене
Компулсивното лъжене е друг признак на токсична връзка, който може да се прояви и при изневяра или пристрастяване, ако партньорът ви се опитва да прикрие поведението си с непрекъсната измама. Независимо дали е признак на липса на съвест, или на пълноценно антисоциално разстройство на личността, това е признак на токсична връзка. Казано по-просто: ако не можете да се доверите на партньора си, че ще каже истината, връзката ви е обречена.

Нежелание за самоанализ
Ако имате партньор, който постоянно се защитава и обвинява другите за проблемите в живота си, се намирате в токсична ситуация. Без да погледнем как допринасяме за проблемите в собствения си живот, не можем да променим негативните ситуации. Това се отнася и за връзката и неспособността или нежеланието да се изследва как собственото поведение допринася за проблемите. Ако някой винаги сочи с пръст, е невъзможно да имаме здрава връзка.

Насилие
Всяко малтретиране - независимо дали е физическо, емоционално или сексуално - е напълно неприемливо в една връзка. Ако партньорът ви ви е ударил веднъж, винаги има вероятност да го направи отново и никога повече няма да сте свободни да бъдете напълно честни с него/нея. Ако някога заподозрете, че сте в опасност, не подминавайте и не се опитвайте да диагностицирате връзката си - на първо място дайте приоритет на търсенето на безопасност.
Обикновено насилниците обичат да изолират жертвите си. Такива хора не искат партньорът им да има приятели, семейство или силна група от хора за подкрепа. Отнемането на това прави много трудно напускането, ако нещата наистина се влошат.