Шакира: Възпитавам момчета, които да уважават жените

  • Сподели:
Шакира: Възпитавам момчета, които да уважават жените

Въпреки всичко, което преживя, Шакира със сигурност не плаче тихо в ъгъла. Тя е артист, който преживява ренесанс в кариерата си и се намира на върха на планина от професионални отличия. През януари 2023 г. тя пуска "Bzrp Music Sessions, Vol. 53", съвместен проект с аржентинския продуцент и диджей Бизарап - дисидентско парче, в което за първи път се намеква за скандала, разтърсващ личния ѝ живот. В припева Шакира пее: "A she-wolf like me ain't for dudes like you/ I've outgrown you and that's why you're with a girl just like you". Песента регистрира повече от 82 милиона гледания за 24 часа, счупвайки рекордите на YouTube, и се превръща в най-гледаната нова латино песен в историята на платформата за видеосподеляне.

През май Billboard я отличи като първата в историята латиноамериканка на годината. Тя получи наградата ''Michael Jackson Video Vanguard Award'' на видео музикалните награди на MTV. През декември в родния ѝ град Баранкиля, Колумбия, беше открита 21-метрова статуя на звездата, която увековечава известния ѝ танц и почита приноса на фондацията ѝ ''Pies Descalzos'', която основава през 1997 г., за да осигури на децата от най-уязвимите общности в Колумбия достъп до качествено обществено образование. В долната част на статуята е поставена плоча с надпис: "Сърце, което композира, бедра, които не лъжат, несравним талант, глас, който движи масите, и боси крака, които маршируват за доброто на децата и човечеството".

"Никой не ми казва как да стана по-добра версия на себе си. Аз решавам това."

Шакира дебютира със Sony Music Colombia на 13-годишна възраст и прекарва по-голямата част от живота си в светлината на прожекторите. Тя е твърде наясно, че всеки етап от кариерата ѝ на изпълнител е отворен за проверка. На обложката на втория ѝ англоезичен албум Oral Fixation, Vol. 2. от 2005 г.  Шакира се превъплъщава в първата жена, Ева, покрита само с листа, а в едната си ръка държи ябълка. В интервюто за априлския брой на списание Allure, Патриша Тортолани пита Шакира дали се идентифицира с библейския персонаж, а тя отговаря: 

"Ева е история, създадена от женомразците, за да поставят жените в малката кутия, в която трябва да мълчим, да не изказваме мнението си и да не бъдем катализатор на промяната. Смятам, че има нещо освежаващо в жените, които могат да бъдат себе си и да не се извиняват за това. Достатъчно ни се е налагало да се извиняваме. В миналото, когато жените преживяваха трудна ситуация, от тях се очакваше да крият болката си и да плачат тихичко и кротко. Това вече е история."

Шакира идва от съвсем различна планета. Тя е родена от баща ливанец и майка колумбийка и е израснала в страна, в която конкурсите за красота са нещо много важно. "Моят идол беше Жената чудо. Мисля, че бях привлечена от нея, защото имаше черна коса като моята, но и защото беше символ на овластяване и сила в едно десетилетие, в което жените не играеха най-значимите роли. Спомням си, че майка ми спря да работи в някакъв момент. Престана да носи минижупи, а дължината на полите ѝ стана по-дълга, защото баща ми така каза."

Майкъл Едуард Станфийлд, професор по история и латиноамерикански изследвания в Университета в Сан Франциско, пише: "В една дълбоко консервативна и католическа страна като Колумбия традиционният диктат гласи, че "мъжете трябва да бъдат силни, а жените - красиви", което превръща красотата в отговорност на жените, а правата на властта оставя на мъжете." Съвсем уместно в тази връзка Патриша Тортолани пита Шакира дали е гледала филма ''Барби''.

"Гледах го, да", отговаря Шакира, последвано от дълга пауза.

"Синовете ми абсолютно намразиха филма. Смятат, че е кастриращ. И до известна степен, съм съгласна с тях. Отглеждам две момчета. Искам и те да се чувстват силни и същевременно да уважават жените. Харесвам попкултурата, когато се опитва да овласти жените, без да лишава мъжете от възможността да бъдат мъже, без да им отнема функцията да защитават и осигуряват. Мисля, че трябва да дадем на жените всички инструменти и да им вярваме, че могат да правят всичко това, без да губят същността и женствеността си. Смятам, че мъжете имат определена цел в обществото, а жените имат и друга цел. Ние се допълваме взаимно и това допълване не трябва да се губи."

"Това, че една жена може да прави всичко, не означава, че трябва да го прави? Защо да не споделим товара с хората, които заслужават да го носят и които имат задължението също да го носят?"

Това е част от парадокса на Шакира. Жените заслужават цялата власт, цялата сводоба на действие и цялата сексуалност, която искат да въплътят или изразят. И все пак не изневерява на нейния феминизъм да очаква от мъжете да се оправят. В по-практичен план, ако Шакира не се е вкопчила в динамиката на властта в своята култура, тя със сигурност не би се подчинила на нейните идеали за красота. "Много пъти, когато съм се чувствала секси, съм използвала това на сцената като начин да изразя себе си. Но мисля, че разчитам и на други способности, а не само на красотата."

Източник: списание Allure