Вътрешният мир в душевната ни градина

  • Сподели:
Вътрешният мир в душевната ни градина

Няма място, където бих предпочела да бъда повече, отколкото в моята градина. Намира се сред искреното ухание на горещи градински рози, а скромният бриз издига лавандулата, розмарина и нощно цъфтящия жасмин до хипнотично състояние - цветовете, възможностите...

Пролетта е тук.

Майка ми ме научи да обичам и ценя цветята. Тя е тази, която има зелен палец и природен талант за упорита работа. През последните няколко години се сплотихме отново в градината. Тя е нашата "безопасна зона". Можем да се смеем и да говорим за всичко, покрити с пръст, плевещи, уморени и напечени от слънцето. Защитите падат, оставяме болките си там, сълзите, критиките, онези груби думи се стопяват. Всичко неразрешено се разтваря, компостира, а после като на магия, както прави животът - връща се, рециклира се, разгражда се, предизвиквайки нов растеж.
 
Красота,
любов
и прошка.

Чувството за хумор винаги е добра почва.

Градинарството е жива материя, то е физическо. Засаждането, прибирането на реколтата и бутането на количките са чудесна тренировка. Часовете минават като медитация, времето се губи. В градината сме вечно вдъхновени, навсякъде, където погледнем, снимка, ясна, като сън, безкрайна... дълбоки нива на живота, на които да станем свидетели, да размишляваме и да се вълнуваме. 
 
Колибрито носи повече отговори, отколкото въпроси...
 
Имам милион плетени чанти и кошници от моите пътувания, предимно от Южна Франция. "Zoubisoubisou" с дебела бяла прежда, зашита на една от предните части, ми напомня за времето, когато моят скъп сладък голдън ретривър ме придружаваше по време на пътуване до Сен Тропе. Кошницата беше подарък от една ексцентрична и любезна възрастна дама, която всеки ден ни наблюдаваше и ни махаше от балкона си. "Bonjour Zou Zou", разнасяше целувки към нас, където обичайно споделяхме закуската си. Багета, счупена наполовина, за да си играем на апорт на плажа в Ла Понш, лакомство преди сутрешното ни съвместно плуване. Спомени, камъни, раковини, кристали... всички те намират своето място в албума на градината.

Нашите градини са отражение на любовта и грижите, които даваме. Метафора, обещание...
Замислям се за цъфтящи тиквички, наследствени домати и билки, вързани с панделка, няколко ароматни градински рози, хвърлени в кошницата, сгушени до бурканче от килера от миналия сезон, домашна горчица, кисели краставички или сладко от къпини, прясно изпечен хляб, увит в суров лен - добре дошло предложение, което да оставим на прага на някой нуждаещ се... дивите рози ме издават.

Веднъж племенницата ми каза, че откъснатият от градината домат е по-вкусен от този от магазина.

Шепот,
подарък,
благословия.

Имайки какво да научим на Земята, мъдрите се отправят към земята - нашата родина, една малка планета - давайки всичко, от което наистина се нуждаем, без преструвки. Ще се срещна с вас в градината на надеждата и любовта... и заедно ще се помолим за мир... поставяйки мощно намерение - изкупление.
Семе по семе, стъпка по стъпка...

Автор: Памела Андерсън