10 актуални цитата от "Дон Кихот"

  • Сподели:
10 актуални цитата от "Дон Кихот"

На 17 януари 1605 г. излиза първото издание на романа "Дон Кихот" на испанския писател Мигел де Сервантес. Творбата е сред най-емблематичните в испанската литература и до днес е любимо четиво на малки и големи.

HighViewArt.com подбра 10 вечни цитата от "Дон Кихот", които и към днешна дата са абсолютно актуални.

1. "Свободата е най-висшето благо!"

2. "Няма нищо по-нищожно от доминацията на голямото самочувствие."

3. "По-добре приеми истината, каквато и да е тя, отколкото да очакваш нещо друго, но лъжа."

4. "Не наричай нищо "свое", освен душата си..."

5. "Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека."

6. "Да мислим, че всичко в този живот ще остане неизменно, в същото състояние, е най-голяма заблуда."

7. "Свободата е на върха на копието!"

8. "Свободата, Санчо, е сладко нещо. От сладкодумците властимеющи не я чакай – с обещанията ще си останеш. Сладките неща те за себе си ги пазят. Я гледай за година власт само какви търбуси правят. Теб най-много с някое позагнило морковче да те залъжат. Свободата, Санчо, сам трябва да си я вземеш..."

9. "Мъката не е създадена за чудовищата, а за хората. Но когато хората я чувстват прекалено дълго, се превръщат в чудовища."

10. "Ако избереш пътя на добродетелта и се стремиш да вършиш само добродетелни неща, няма защо да завиждаш на тези, чиито прадеди са били  князе и сеньори, защото кръвта се наследява, а добродетелта се придобива и си струва сама по себе си много повече от кръвта."