10 начина да усетим лятото по неповторим начин

  • Сподели:
10 начина да усетим лятото по неповторим начин

Лятото е сезонът на пътуванията. Лятото е сезонът на приключенията. Лятото е сезонът на мечтите. Лятото е сезонът на флиртовете. Лятото е сезонът на любовта. 

Лятото е такова, каквото си го направим!

Ето десет скромни предложения да усетите лятото по неповторим начин:

10 начина да усетим лятото по неповторим начин

2. Глемпинг

Най-новото течение в къмпингуването вече е и в България и ни предлага да усетим лятото наистина по неповторим начин. ГОРА е първият глемпинг у нас, който е разположен на броени крачки от морския бряг, сгушен под прохладната сянка в иглолистната гора на къмпинг Градина.

Хем почивате под открито звездно небе, хем се наслаждавате на мекото легло и уюта на белите чаршафи.

Десетте шикозни палатки на ГОРА разполагат с голяма двойна спалня или с две отделни единични легла.

Снимка: ГОРА

10 начина да усетим лятото по неповторим начин

1. Боси по пясъка

"Вървиме двама боси, Аз и Ти, по пясъка така горещ вървим. Студена лимонада носиш ти и търсиш моите очи. Носи ни морето любовта, носи даже мъничко тъга. Искам да те гледам на брега, искам да те хвана за ръка..." - така пеят Д2 в песента си "Аз и ти" и ние ще се съгласим с тях, защото да ходиш бос по пясъка си е запазена марка на лятото. 

Ходенето боси по пясъка има и множество ползи за здравето, защото по стъпалата има разположени точки, които са свързани с почти всички вътрешни органи. Оздравителният ефект от ходенето бос по пясъка се обяснява с това, че топлият пясък предизвиква приток на кръв и разширяване на периферните кръвоносни съдове и капиляри, с което се подобрява циркулацията й по цялото тяло.

Снимка: pixabay.com/leovalente

10 начина да усетим лятото по неповторим начин

4. Декорация с миди и рапани

Може да задържите лятото в дома си през цялата година, като сами си направите украса с миди, рапани и камъчета, които сте намерили на морския бряг. Нужно е само малко усърдие и много въображение.

Идеите за декорация са безброй: пано, топиари от черупки, морска картина, свещи в миди или черупки, украса в стъклен съд; рамка за снимка или обемни букви от миди, декоративен венец или гирлянд от миди и черупки, "Музиката на вятъра", забавни фигури, ковчеже за бижута от миди...

10 начина да усетим лятото по неповторим начин

6. Плитки, расти, екстравагантни прически...

Лятото е и най-добрият сезон за "експерименти" с външния вид, не заради друго, а най-вече заради свободата, която носи този сезон. Ако искаме да излезем извън наложените клишета, сега му е времето!

Много от шефовете също са по-благосклонни да приемат по-различния вид на служителите си през лятото, така че действайте.

Тази призив важи и за силния пол, който отдавна вече не се страхува да опитва различни неща, като например да си направи т.нар. мъжки кок.

Снимка: instagram.com

10 начина да усетим лятото по неповторим начин

3. Татуировка с къна

Ако сте мераклия да си направите татус, но не сте сигурни, че бихте го "носили" цял живот, временната татуировка с къна е точно за вас, а лятото е най-добрият сезон за направата й, защото всички ще може да я видят.

Може да експериментирате с татуировка, която покрива целите ви ръце или целия гръб, без да се притеснявате, че след време вече няма да ви харесва. Може да я направите и по конкретен повод - например заминаването на морето, след което просто да я махнете.

Снимка: mymodernmet.com

10 начина да усетим лятото по неповторим начин

7. Фрозе

Истинските ценители на розето могат да консумират приятната напитка по всяко време на годината - както в горещите летни дни, така и в по-студено време, до камината например.

През последните години изключително популярно стана т.нар. Фрозе (от frozen и rosé), което може да бъде направено по различни начини. Едно е задължително – трябва да има замразени кубчета розе. 

Предлагаме ви една вкусна идея за подобна напитка, която може да направите сами вкъщи и да изпиете с любимия човек или да поднесете на гостите си. Ще останат очаровани.

Необходими продукти:

- 1 бутилка сухо розе
- 2 чаши ягоди, нарязани наполовина
- 1 с.л. захар
- 100 мл водка
- 100 мл гренадин

Начин на приготвяне:

1. Изсипете виното във форми за лед и го оставете във фризера да замръзне.
2. В блендер сложете нарязаните ягоди и захарта и разбъркайте с дълга лъжица. След това добавете водката, гренадина и замръзналите кубчета розе.
3. Блендирайте, изсипете напитката в чаши за розе и сервирайте. Украсете с ягода.

Снимка: youtube.com/стопкадър

10 начина да усетим лятото по неповторим начин

6. Домат, комат хляб и бучка сирене

Да набереш (розов) домат от градината на баба, който все още е топъл от слънцето. Да откъснеш крайшника на хляба. Да си чопнеш от бучката сирене.

И да изядеш всичко това с ръце, връщайки се в детството и във времето, когато нямаше годжи бери, хималайска сол или песто, но пък храната беше истинска и несравнимо вкусна.

Снимка: pixabay.com/hansbenn

10 начина да усетим лятото по неповторим начин

8. Пикник в гората

Планината през лятото е най-прохладното място, идеално за мързеливо излежаване под дебелата сянка на многовековно дърво.

Или пикник с вкусна храна, напитки, изстудени в близкото поточе и добра компания. Или разхода до най-близката хижа или природна забележителност. Или търсене на лековити билки, горски плодове или вкусни гъби.

Снимка: pixabay.com/cristinoiu_filip

10 начина да усетим лятото по неповторим начин

10. Зимнина

Да затвориш зимнина е лукс, който все по-малко хора могат да си позволят, защото за това трябват пресни провизии от село, изпратени от баба и дядо, и достатъчно свободно време през почивните дни, което ние днес предпочитаме да запълним с поредното посещение на мола.

Ние ви призоваваме да направите нещо друго - затворете само 5-6 буркана с любимото си сладко, компот, лютеница или туршия. Няма нищо по шикозно през зимните дни от това да отвориш буркан с нещо, което самият ти си приготвил и знаеш какво точно си вложил в този продукт.

...и НАЗДРАВЕ!

Снимка: pixabay.com/jarmoluk

10 начина да усетим лятото по неповторим начин

9. Направете нещо лудо 

Скачане с бънджи, рафтинг, гмуркане... Има толкова екстремни активности, за които си мечтаем, но все не ни стиска. Какво му мислите, ако не го направите през лятото, кога?

И ако искате да отидете още по-далеч, деактивирайте профила си във "Фейсбук", поне докато сте във ваканция. Истинският живот винаги e offline!

Снимки: pixabay.com/tpsdave