10 начина, по които можем да преодолеем трудностите

  • Сподели:
10 начина, по които можем да преодолеем трудностите

Всички сме преминавали през трудни периоди. Но някои хора са просто по-добри от други в преодоляването им. Каква е тайната на тези хора? Д-р Керъл Морган, преподавател и лектор, вярва че всичко зависи от нашето отношение към случващото се наоколо. Тя предлага следните 10 съвета, които да си припомним, когато нещата не вървят.

1. Такова, каквото е

Има една будистка поговорка, която казва, че „Съпротивлението на обстоятелствата е коренът на страданието.“ Това означава, че страдаме само когато отказваме да приемем как стоят нещата. Ако можеш да промениш нещо, направи го. Но ако не можех да направиш нищо, имаш две опции: приеми ситуацията и се освободи от негативните чувства или страдай, при това дълго. Е?

2. Проблемът е проблем, когато го мислиш за такъв

Ние често ставаме най-лошите си врагове. Щастието е въпрос на перспектива. Ако превърнеш нещо в проблем, ще бъдеш пълен с негативни емоции и мисли. Но ако мислиш за уроците, които можеш да научиш от ситуацията, изведнъж това няма да ти изглежда като проблем.

3. Ако искаш да промениш нещо, започни със себе си

Мислим си, че като променим обстоятелствата, които ни влияят. Всъщност е обратното. Когато направим промяна в себе си, тогава и обстоятелствата ще се променят.

4. Няма такова нещо като провал

Всичко, което се случва дава възможност за нов урок от живота. Както казва Томас Едисън: „Никога не съм се провалял, когато се опитах да създам крушката. Просто намерих 99 начина, по които не работи.“

5. Ако не си получил онова, което си искал, значи заслужаваш нещо по-добро

Понякога е трудно да вярваш на това. Но е истина. Просто рефлектирай над живота си до сега и ще се убедиш. Може би работата, която не си получил, ти е позволила да прекараш повече време със семейството си. За всичко си има причина.

6. Ценете настоящето

Всеки момент от живота е ценен и никога няма да имаш шанс да го повториш. Така че не го оставяй да избяга. Един ден този момент ще се превърне в спомен, към който да се връщаш.

7. Преодолей страховете си и бъди благодарен за тях

Страхът може да е удивителен учител. Да преодолееш страха си често помага по пътя към победата. Всичко, от което имаш нужда е практика. Страхът е илюзия.

8. Позволи си да се радваш

Някои хора не си позволяват да се зарадват дори малко. Истина е! Те дори не знаят как да бъдат щастливи. Хората се концентрират твърде много върху проблемите си и забравят, че има и други неща, освен трудности. Радвайте се на живота, стъпка по стъпка и нещата ще се подредят.

9. Не се сравнявайте с никого

Това само ще ви накара да изкривите представата за себе си. Вие не зависите от това, което другите представляват. Вие сте уникални и се радвайте на това.

10. Всичко е възможно

Чудеса се случват всеки ден. Тъжното е, че не мога да обясня всички прекрасни неща, които са се случвали на хората през годините. Може да е трудно да го вярваме, но се случва и на нас. Има толкова много позитивни неща, които се случват на обикновени хора, хора като мен. Един ден, когато осъзнаем истината за това, ще сме напълно способни да победим във всяка битка.

Източник: fakti.bg