10 начина за справяне с тревожността

  • Сподели:
10 начина за справяне с тревожността

Тревожността е емоционално състояние, което води до изпотяване, потене на ръцете, пресъхване на устата, сърцебиене, напрежение в цялото тяло, треперене, потъване, блокиране, ускоряване на пулса... Чувстваме гадене, свит стомах, буца в гърлото, обливане с топли вълни…

Но това са само физиологични симптоми. Те са като голяма червена лампа, която свети и сигнализира на тялото, че има опасност, заплаха. Че нещо не ни е наред. Тревожността пречи и е проблем, ако влияе на качеството ни на живот.

Тревожността не пречи, ако по този начин се мобилизираме, при истинска опасност за живота ни. Тогава тя е добре дошла – помага на тялото ни да реагира бързо и адекватно на дадената ситуация – с пълна концентрация и необходим адреналин.

Но когато тревожността води до потиснатост и депресия, когато не позволява да водим обичайните си ежедневни дейности, тя пречи!

Как да се справим с тревожността?

1. Дайте си сметка дали тревожността ви има почва – реална ли е, има ли причини за нея (породена е от страх от публична изява, страх от това дали ще се справя, страх от явяване на интервю за работа или среща с непозната аудитория, колектив и пр.) или е нереална (тя е плод на нашата фантазия – ще се изложа, ще ме сметнат за глупав(а), ще ми се смеят… и пр.)

2. Обърнете внимание на мислите си – увеличават ли се, какви са. Можете ли да владеете мислите си или те стават автоматизирани: "Ще стана за смях", "Сигурно изглеждам смешно", "Ще се изложа", "Блокирам, когато всички ме гледат", "Изчервявам се и ми личи колко съм притеснен(а)", "Ще се вцепеня и няма да мога да кажа и дума", "Полудявам", "Искам да избягам"...

Тези мисли са автоматизирани, защото в тях има доза истина, но има и доза неистина – те са плод на фантазиите ви.

3. Не се фокусирайте върху причините за тревожността. Фокусирайте се върху това какво да направите, че по-бързо да се отпуснете и да преодолеете физиологичните симптоми на тялото.

4. Дишайте дълбоко, дишайте коремно. Помнете, че това, което мислите, че ще стане и това, което става в действителност, са две различни неща.

5. Ако все пак стане и мислите ви, че ще се изложите и ще станете за смях, се сбъднат, помислете – Какво е най-лошото нещо, ако се изложите? Какво като се изложите? Какво си представяте, че ще стане?

Винаги можете да обърнете нещата на майтап и да си кажете: Аз съм просто човек! Всеки човек има своите силни и слаби страни. Постъпките на човек не правят човека.

6. Обърнете минуса си в плюс! Това да си срамежлив и притеснителен те прави уникален човек, неповторим. Хората оценяват искреността и притеснителността у стеснителните и срамежливите хора. Дръжте се естествено.

7. Останете до край в ситуацията, без да бягате. Всеки следващ път ще се справяте все по-добре, ще имате опит.

8. Знайте, че тревожността в малки дози е много полезна. Тревожността мобилизира, активира, подканя към активност, към успехи, към справяне все по-добре. Когато се учите да я преодолявате, трупате самоувереност, че можете, че се справяте.

9. Тревожността учи на осъзнатост – Има ли почва тревожността ми? Има ли друг начин да погледна на същата тази ситуация, която ми носи тревожност?

10. Упражнявайте се, концентрирайки се върху фактите – какви са те? Не се концентрирайте върху страховете си. Страховете си ги приемете, обикнете. Благодарение на тях калявате характера и волята си за промяна…

Заповядайте на Обучителна група от септември: "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?"