10 трика за спокойно пътуване с домашния любимец

  • Сподели:
10 трика за спокойно пътуване с домашния любимец

Ако сте пътували с куче или с коте в автомобил, сте наясно, че четириногите ни приятели не са големи фенове на пътуването: някои се стресират, изнервят, изнервят и нас и пътешествието може да се превърне в проблем, който да провали и най-обещаващия трип.

Но ако няма на кого да оставите своя домашен любимец или пък не искате да се разделяте с него, няколко простички правила ще ви помогнат безболезнено да преодолеете заедно разстоянието до ваканционната дестинация.

1. Не хранете животното преди или по време на пътуването, за да не му призлее – иначе неприятните последици ще са за ваша сметка.

2. Преди да потеглите с куче, пуснете първо то да влезе в колата, за да си опознае територията, а след това товарете багажа и хората.

3. При слизане следвайте обратния ред – кучето да е последно.

4. Ако то пътува всеки път на едно и също място в колата, ще си го припознава като свое и ще се чувства по-спокойно.

5. Котката задължително трябва да се превозва в клетка. Иначе, разтревожена от непривичните движения и новото място, ще опита да изследва всяко негово кътче, включително и това под педалите. При това доста нервно.

6. По време на пътуването нека купичката ѝ с вода да е на разположение. А ако возенето продължава по-дълго – и тоалетната ѝ.

7. Не тръгвайте без паспорта и лекарствата срещу морска болест и разстройство на вашия домашен любимец.

8. Щом се раззелени е добре да разполагате винаги с щипка за вадене на кърлежи.

9. На път винаги има голям риск и кучето, и котето ви да се отскубнат и да побегнат накъдето им видят очите. Затова им сложете нашийник с вашия адрес и телефон.

10. Когато пристигнете до целта на пътуването, дайте време на четириногия си приятел да опознае новата обстановка и не му се сърдете, ако изневери на утвърдени и отработени навици. Особено ако е малко, животното ще бъде доста объркано от непознатото място и е много вероятно да поиска да се скрие някъде. Но обикновено няколко часа са достатъчни, за да се адаптира.