12 типа пушачи: кога, къде, защо и как

  • Сподели:
12 типа пушачи: кога, къде, защо и как

Близо 13 милиона души в държавите на Европейския съюз страдат от едно или няколко хронични заболявания, свързани с тютюнопушенето. Парите похарчени за тютюнопушене от пушачи в страните от Европейския съюз са между 97.7-130.3 милиарда евро.

Според Световната Здравна Организация (СЗО), всяка година пушенето на тютюневи изделия причинява 1,6 милиона случая на преждевременна смърт в Европа.

Хората пушат по различни причини - защото това им доставя удоволствие; пушат по навик; в определени ситуации; за разтоварване. Всеки има свое обяснение защо, кога и къде пуши. Затова и типовете пушачи са толкова разнообразни. И ако искат или се налага да откажат цигарите, трябва да го направят по различен начин.

1. Нервният

Той пуши преди всичко, за да се успокои, да си събере мислите, доста често го прави и през нощта в леглото. За този тип пушачи са характерни взривните емоции, като правило отрицателни. По темперамент той е холерик или меланхолик, много е възможно да е творческа личност.

Не е изключено подобен тип пушач да има нужда от помощта на специалист и индивидуален подбор на витамини и успокоителни лекарства. Освен това, ще му се наложи незабавно да се откаже от алкохола, защото в организма на човека цигарите и алкохолните напитки са свързани почти на генетично ниво.

За такава личност чаша вино на празничната трапеза може да стане пусков механизъм, който да стартира автоматичната програма. Човекът дори може отначало и да не забележи, че отново пуши, а след това да разбере, че се е издънил, да се разстрои и отново да започне да пуши интензивно.

2. Практичният

За този човек цигарата е само вид почивка. Той получава удоволствие от самия процес на пушене, често предпочита пури или пурети като Хемингуей, или лула като Шерлок Холмс, защото смята това за стилно. За практичния пушач е много важен ритуалът - следобедното кафе с цигара или коняк (уиски) с цигара.

Обикновено такъв пушач по темперамент е сангвиник, има волеви характер и решителност. Той може да бъде крупен бизнесмен, чиновник или политик. За този човек единственият авторитет е той самият. Мнението на докторите не играе решаваща роля.

Хипноза, акупунктура и психотерапия в дадения случай няма да подействат, защото този тип пушач вярва само в себе си. Той ще се раздели с лошия си навик, само ако сам вземе волево решение. За това ще му помогне хоби с интензивно физическо натоварване (алпинизъм, планинско колоездене, дайвинг, кайт-спортове, автомобилизъм, рафтинг и т.н.)

3. Комуникативният

Този тип пушач практически не получава никакво удоволствие от своята пристрастеност. Пушенето за него е преди всичко начин на комуникация. Той започва да пуши дори не от любопитство, а "за компания", за да не изостава от връстниците си. При това го прави в много ранна възраст.

На работа комуникативният пушач не пропуска нито една "пушпауза", и не защото изнемогва от желание да запали, а защото така е прието. За него е много важно да общува, да присъства на разговорите в компанията от пушачи, така той се усеща социално полезен, дори и само да мълчи с цигара в уста. Той се страхува да остане сам, да се почувства ненужен. 

Освен с цигари, личностите, зависими от общуването, запълват времето си с чат, онлайн игри и т.н., отдалечавайки се от реалността. В живота те смятат себе си за "винтчета". Затова, отказвайки цигарите, те не бива да отлагат решението за после, а да си изберат ново увлекателно хоби и да се потопят в него изцяло. Твърде дългото обмисляне "дали-дали" пречи на тези хора да действат решително. 

Понеже комуникативните пушачи палят цигарата "за компания", те не изпитват желание да запалят в ситуация, която не ги предразполага към това. Затова те могат да се откажат съвсем свободно от тютюнопушенето, но тъй като този тип пушачи лесно се поддават на внушение, те имат нужда от подкрепа. 

4. Пристрастеният

В съвременната психология има понятие "адиктивна личност" - човек, склонен към прекалено пристрастяване към нещо. Обектът на подобна зависимост няма значение - това може да бъде шопинг, храна, компютърни игри, гледане на тв предавания, игра на карти и др. Дейност от подобен род носи на адиктивния човек удоволствие и затова измества всичко останало.

Постепенно той сякаш бяга в нея от реалността, посвещавайки на това занимание по-голямата част от времето си. Това става поради това, че в човека има вътрешна пустота, която той се стреми да запълни с нещо. Въпросът как да се откаже от цигарите при този тип пушачи възниква именно тогава, когато пушенето довежда до някави проблеми - физиологични, семейни, психологически и др. Тоест, не че с цигарата му е добре, а че без нея му е зле. 

Когато няма възможност да пуши, такъв човек изпитва непреодолима тяга към цигарата, в такъв момент чувства, че му пари под лъжичката, усеща, че му е сухо в устата, изпитва повишено безпокойство и нервност. Желанието да запали толкова доминира над всичките му други мисли, че той може да помоли за цигара съвсем непознати хора, късно през нощта да позвъни на съседите си, за да търси цигара или да си направи самоделна цигара от фасове. 

5. Кинестетикът

Такъв пушач обича самия процес на пушене и буквално още с първото всмукване застава в редовете на любителите на никотина. За него огромно значение имат предметите, свързани с пушенето - интересни запалки, нестандартни кутии, различни аксесоари от материали, приятни на пипане. Както е известно, кинестетикът възприема всичко, което го заобикаля изключително чрез тактилните си усещания - той има нужда да се докосне до всичко.

Това му доставя физическо удоволствие. Такъв човек ще захвърли цигарите само в случай, че е налице заплаха за живота и здравето му. Има препарати, които могат да предизвикат отвращение към тютюна, гадене, може да се използва физиотерапия, иглотерапия, су-джок терапия, т.е. методи, действащи чрез осезание.

Много е важно на този пушач да му се даде тактилна замяна на цигарите. Това може да бъде джойстика на компютъра или всяко едно друго занимание, изискващо работа с ръце, например конструиране или ръкоделие. Ако ръцете на пушача кинестетик не са заети, той отново ще се върне към цигарите, особено ако прекарва много време на заседания или зад компютър, защото подобна работа го уморява физически.

6. Асоциативният 

Често пъти желанието за цигара при подобни хора възниква по асоциация. Сериозна зависимост при тях няма. Но ако човекът е привикнал да пуши зад волана, щом седне в колата, веднага ще запали цигара.

Според психолозите такъв тип пушене имитира концентрация на вниманието. Пушачите от този тип трябва да се научат да се отвличат, желателно е с физически натоварвания.

От първия ден, когато вземе решение да откаже цигарите, асоциативният пушач трябва всеки 30-40 мин. работа или други занимания да редува с 10-минутна физкултурна пауза (с тренажор или не).

Физическото натоварване помага да се освободи от мислите за тютюна и облекчава общото му състояние за следващите 60-90 мин. В периода на отказване от цигарите следва да се изключат и кафето и силният чай. Употребата на голямо количество зеленчуци и плодове насища организма с витамини, повишава работоспособността и запазва доброто настроение. 

7. Артистът

Желанието да запали при демонстративните пушачи се проявява във вид на игра с цигарата. Формира се пристрастие, свързано със спомени за това с кого и какви цигари те са пушили, в каква красива и ярка опаковка са били цигарите.

Тоест, в съзнанието на пушача доминира образът на собственото аз, изглеждащо ефектно с цигара в ръка. Да се потисне възникналото желание да запали за подобен тип пушач не е трудно - достатъчно е да си измисли по-ефектен образ за себе си.

Много е важно в периода на отвикване да не дразни себе си и да не проверява психическата си устойчивост. Не бива да забравя, че влечението към тютюна се крие в подсъзнанието и е постоянно готово отново да завладее съзнанието на пушача. 

8. Разпускащият

Подобни хора са много емоционални, те преживяват обидите дълбоко вътре в себе си, без да дават външен израз на чувствата си. В основата на този тип пушене лежи илюзорното усещане за щастие и спокойствие след изпушената цигара.

Да загаси в себе си желанието да запали отново такъв пушач може, ако потърси опора в някакво индивидуално хоби. Необходимо е да намери такова занимание (музика, четене, шахмат, ръкоделие, медитация), с което човек да се чувства спокойно и в безопасност.

9. Рефлексивният

Такъв пушач често нервничи, има повишено чувство на отговорност, затова за да се успокои, трябва да държи нещо в устата си. В този случай на помощ за отказване от вредния навик ще дойде заместващата терапия.

Там, където обикновено стои пепелникът, трябва да се постави кутия с бонбони, а в джоба си да носи не кутия цигари, а пакетче дъвки.

Възникналото желание да запали се неутрализира лесно с няколко глътки чай или сок, с ябълка или морков. Ако пушачът съумее да се превключи от мисълта за вкуса на тютюна към нещо друго, той ще се справи без усилия с отказването от пушенето. 

10. Процесуалният

Процесуалната зависимост от пушенето се смята за лека форма на привикване към никотина: човекът пуши основно под действието на алкохола. За него са важни не физиологичните усещания, предизвикани от никотина в организма, а самият неформален процес на пушене.

Пушачът от този тип доста лесно може да се откаже от цигарите. Трябва да намери приемлив начин за изява без тютюн, например, публичното демонстриране на непоносимост на тютюнев дим или да се отакже от алкохола като провокиращ фактор. 

11. Химически зависимият

Химическата зависимост именно от никотина се наблюдава при пушачите с дълъг стаж, при които зависимостта от процеса се е превърнала в зависимост от присъствието в кръвта им именно на никотин.

Като правило за тях не е важно как никотинът ще попадне в организма им, и обстановката, в която това става, няма абсолютно никакво значение.

Това са хора, които пушат по 1,5-3 кутии цигари на ден независимо от място и време. Те могат да се събудят през нощта от желанието за цигара. Именно при подобни хора тревожната мисъл "Искам да пуша, дори когато пуша" ги кара да се обърнат към нарколог или хипнотерапевт. 

Обикновено лекарят предупреждава пациентите да се подготвят за мъчителни пристъпи на кашлица, мигрена, раздразнителност, депресия или обратно, безпричинен плач и психически дискомфорт в първите 3 дни след започване на лечението.

В дните без тютюн те не бива да остават сами. За облекчаване на състоянието помагат разходки в парка, гостуване на приятели непушачи (за да не се разстройват допълнително), покупка на нещо отдавна желано, сауна и др. 

12. Периодичният

Такива пушачи е трудно да бъдат поставени в отделна група - твърде различни са причините, поради които те пушат. Единственото, което е характерно за тях е че те пушат винаги когато са уморени. Обяснението е просто - имат нужда от бодрост.

Съдържащият се в цигарите никотин, както и други стимулатори не е източник на енергия, той кара организма да изразходва резервите си от енергия, без да осигурява попълването им. В резултат става бързо отслабване на енергийния фон и пренапрежение. 

Причината за такъв стремеж да се подтикне активността по изкуствен път се крие в това, че при различните хора нивото на физическа активност е различна по рождение. Едни са винаги енергични в общуването си с хора, в стремежите и действията си.

Други, обратно, по-често са в състояние на умора, може да не им стигат силите дори за ежедневните им ангажименти. Това може да бъде свързано с физически особености на нервната система и обмяната на веществата или с някакви психически травми и комплекси, чиито последствия не са били отстранени своевременно.

По-късно това се свързва с хронични заболявания, включително такива, предизвикани от тютюнопушене. Понякога налице е комбинация от тези оосбености.

На такива хора пушенето не им помага да решат основните си житейски проблеми, то им дава само импулс от активност по време на пушенето и поредния упадък на силите веднага след това. Хроническите заболявания, причинени от тютюнопушенето се изострят.

Такива пушачи, нуждаещи се от допълнителна енергия, е нужно да се консултират с лекар, който да им помогне да подберат препарати за повишаване на имунитета, витамини и да назначи общоукрепващо лечение.

Източник: margaritta.net