13 любими цитата от "Великият Гетсби"

  • Сподели:
13 любими цитата от "Великият Гетсби"

Най-четеният роман, написан от американец, през ХХ век, "Великият Гетсби" на Франсис Скот Фицджералд е издаден за първи път на 10 април 1925 г. Действието в него се развива в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк, през 20-те години на XX век.

Историята в книгата е смятана от мнозина за олицетворение на срива на американската мечта, за неин коректив в ера на хедонизъм и материални търсения по време на т. нар. от самия автор "Ера на джаза".

Да си припомним няколко любими цитата от тази вечна книга.

1. "Никакъв огън, никаква сила не може да унищожи онова, което човек скатава в бленуващото си сърце."

2. "Всеки подозира у себе си поне една от основните добродетели и ето моята: аз съм един от малкото честни хора, които някога съм познавал."

3. "Когато бях млад и впечатлителен, моят баща ми даде един съвет, който оттогава се върти в главата ми. "Почувстваш ли желание да критикуваш някого - ми рече той - просто си спомни, че не всички хора на този свят са имали преимуществата, които си имал ти."

4. "Винаги е тъжно да гледаш с нови очи на неща, към които вече напълно си се приспособил."

5. "Надявам се, че ще е глупачка - това е най-доброто нещо, което едно момиче може да бъде на този свят - красива малка глупачка."

6. "Тя не отговори. Ядосан, наполовина влюбен в нея и изпълнен с горчиво съжаление, аз си тръгнах."

7. "О, аз обичам многолюдните сборища. На тях е тъй уютно. Когато хората са малко, няма никаква интимност."

8. "Сърцето му забило по-бързо и по-бързо, когато бялото лице на Дейзи се надигнало до неговото. Знаел, че когато целуне тази девойка и слее завинаги неизразимите си мечти с нейното тленно дихание, умът му никога вече не ще блуждае, както умът на бога. Така той зачакал, ослушал се още миг в камертона, ударен в една звезда. Тогава я целунал. При докосването на устните му тя разцъфнала за него като цвете и въплъщението на мечтите му било пълно."

9. "Вярвам, че животът може да бъде видян много по-добре, когато го наблюдаваш през един-единствен прозорец."

10. "Голямо предимство е да не пиеш, когато си сред големи пиячи. Можеш да си държиш езика и освен това можеш да избираш момента на своите собствени лудорийки - да ги вършиш, когато всички са толкова слепи, че или не виждат, или не дават пет пари."

11. "Те си отидоха без ни една дума, откъснати от нас, като случайни хора, изолирани - подобно на призраци - дори от съчувствието ни."

12. "Гетсби вярваше в зелената светлина, блаженото бъдеще, което година след година се отдалечаваше от нас. Днес то ни е избягнало - нищо, утре ще тичаме по-бързо, ще простираме ръце по-далеч...И едно прекрасно утро...Тъй се борим с вълните, кораби срещу течението, непрестанно отнасяни назад в миналото."

13. "И така със слънцето и разлистването на листата по дърветата, точно както нещата растат бързо във филмите, имах странното убеждение, че животът започва отново и отново с лятото!"