15 книги, благодарение на които ще знаете абсолютно всичко

  • Сподели:
15 книги, благодарение на които ще знаете абсолютно всичко

Книгите имат тази способност – да се превръщат в наш пътеводител за нещата от живота. Именно книгите са основата и на нашата цивилизация. В тях може да намерите най-важните вярвания, убеждения, концепции, които да разширят кръгозора ви.

Ето 15 заглавия, които по чудесен начин правят точно това – ако сте ги прочели, вие сте брилянтен събеседник, забавен приятел, интелигентен партньор.

1. Класическа: "1984" на Джордж Оруел

"1984" е книга-предупреждение какво може да се случи, ако управляващите получат прекалено голяма власт над хората и техния живот. Книгата е написана през 1948 г. и показва Лондон през 1984-а. Описва тоталитарната държава, която следи непрекъснато гражданите си, опитва се да контролира дори мислите им, също тяхната вяра…

Някои от предсказанията на Оруел са факт в наши дни. В "1984" например навсякъде има камери. Огледайте се около себе си днес…

В геополитически план пък цели страни вървят по описания от Оруел път. За пример може да посочим подготвяния „президентски” референдум в Турция. Макар че чудесата в Анкара са далеч от стилния свят на Оруел.

2. Непреходна: "Да убиеш присмехулник" от Харпър Ли

Само през първата седмица след издаването на този вечен роман са продадени повече от милион екземпляра от него. Впоследствие печели и наградата "Пулицър".

Харпър Ли слага фокуса върху няколко много важни теми от ония години. На първо място, това е расизмът, също и родителството. Събитията се развиват в градче на американския щат Алабама.

Досега "Да убиеш присмехулник" е преведена на повече от 40 езика, повече от 40 милиона пък са продадените книги.

Расизмът е някъде в мозъчната ни кора и днес –смесените чувства по адрес на бежанците у нас са прекрасен пример за това. Пред криза е изправено и родителството, пък и цялата обществена система. Явно има какво да научим и сега от голямата Харпър Ли…

3. Популярна: "Хари Потър и философския камък" на Дж. К. Роулинг

Една от най-разпространените дискусии, касаещи цялата поредица, е дали Джоан Роулинг действително е създала книгите за деца. Факт е обаче, че поколението, израснало с момчето-магьосник, започна да чете именно заради неговата история.

Така че в културно отношение отпечатъкът на първоначално седемте заглавия е наистина много, много голям. На всичко отгоре последваха и филмите и така Хари Потър окончателно се затвърди като модерен феномен в попкултурата. Прочели ли сте приключенията му, ще разбирате другите около вас по-лесно.

4. Въодушевяваща: "Властелинът на пръстените" – Дж. Р. Р. Толкин

Книгата е класика, филмите – също. Толкин създава Вселена, изучаването на която може да се превърне в хоби за цял живот. Едно е да гледаш "Властелинът…" ей така, за забавление, друго е да се спуснеш в символното ниво, което е заложено буквално на всяка крачка.

При писателят например от изключителна важност са числата. Най-магичният предмет – пръстенът, е обгърнат от невероятна сила. Всъщност книгата е превърната в приказка история на философията, на изкуството и религията. На човешките ни стремежи.

5. Покъртителна: "Дневникът на Ане Франк"

Личните бележки на едно еврейско момиче са сред най-важните свидетелства за Втората световна война. Ане Франк в наши дни е събирателен образ за това колко сме уязвими пред злото. За стойността на мира.

След излизането на книгата през 1947 г. мнозина мислят, че тя е художествена измислица. Според критиците 13-14-годишно момиче не е способно на толкова зрели мисли и заключения. Но светът на Ане Франк е искрен и чист.

Историята й напомня на възрастните, че от техните неразбирателства страдат децата. Дори умират… Затова тази книга ни е настолна и днес. Свети като червена лампичка и напомня, че мирът е крехък, единствената му храна е любовта.

6. Превратна: "Произход на видовете”, Чарлз Дарвин

Научният труд не е нещо, което да разтворите ей така, в метрото, но съдържа корена на една от най-популярните теории за произхода ни. Дарвин пише книгата си, докато пътешества с кораба „Бийгъл”. Събира доказателства и оформя възгледа си, като едновременно с това го запечатва по страниците на "Произход на видовете".

А трудът е важен, защото допълва образоваността ни в областта на една от най-дискутираните теми. На базата на прочетеното можете да продължите да търсите истината и да надграждате познанията си.

7. Основополагаща: "Кратка история на времето" – Стивън Хокинг

Всъщност Хокинг описва всичко, което се повтаря до безкрай във фантастичните романи. Разказва ни за пътешествия във времето, дори за това как е възникнал Космосът.

"Кратка история на времето" излиза през 1988 г. От една страна, тя затвърждава славата на самия Хокинг, а от друга – дава отговор на много от въпросите, които наричаме вечни.

Четете книгата в собствен ритъм, не се насилвайте. Дайте си време да осмислите отделните идеи. А най-хубавото на „Кратка история на времето” е това, че после имаш желание да я обсъдиш с приятел. Да говориш, да коментираш, да цитираш. А това е точно характеристика на изключителното четиво. Онова, което се запомня за цял живот.

8. Вдъхновяваща: "Кратка история на почти всичко" от Бил Брайсън

Казват, че мястото на "Кратка история…" във всяка добра домашна библиотека е запазено… Един от доводите е, че Бил Брайсън, авторът й, всъщност няма нищо общо с науката. И той като нас просто е бил любопитен човек, който един ден решил, че ще намери отговор на всички въпроси, които го интересуват.

Затова и усещането, докато четем "Кратка история…" е, че сякаш е написана именно за нас. Това я прави изключителна! И да, дава отговорите, които сами търсим…

9. Непреходна: "Изкуството на войната" на Сун Дзъ

Уникалната стратегия на Сун Дзъ е създадена преди 26 века, обаче стана абсолютен бестселър в „Хеликон” през 2016-а. Парадоксът има лесно обяснение – военният стратег Сун Дзъ всъщност описва философията, заедно с това психологията на успеха.

А пътят към това да спечелиш е еднакъв и в древността, и днес. Пак еднакво силно се стремим към успеха – тогава и сега. Така че тази книга просто ни е повече от необходима. Тя е задължителна!

10. Превратна: "Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет" – Робърт М. Пърсиг

През 70-те години тази книга причинява голяма шумотевица. Причината е в това, че тя подхожда революционно и към постиженията на литературата, и към научните открития, пък и към философските идеи. Създадена е под формата на пътен дневник и наистина вдъхновява да тръгнеш на път – според автора само така можеш да откриеш непреходните ценности.

Няколко поколения вече откриват себе си благодарение на "Изкуството да се поддържа мотоциклек". Книгата възпитава вкус към финото, към благородното. Пък и напомня, че всеки от нас крие Вселена. И ни помага да я изразим.

11. Затрогваща: "Последната лекция" на Ранди Пауш

Пауш преподава в американски университет компютърни науки, когато един ден разбира от медицински изследвания, че му остават шест месеца живот. Държи реч пред своите студенти, която натрупва толкова популярност, че ученият я превръща в тази книга. В нея по един необикновен начин отговаря на въпроса какво можем да оставим след себе си.

Безценното по страниците е фактът, че то е реалистично, изживяно… Просто Пауш се разделя с живота по този начин – отваряйки и нашите очи. Пълнейки сърцата ни, та да не пропускаме дните си оттук до края. А когато той дойде, да го посрещнем с усмивка.

12. Красива: "Ромео и Жулиета" – Уилям Шекспир

Ромео и Жулиета от векове са нарицателно, но какво точно знаем за тях… Къде другаде да потърсим информация, ако не от извора…

Уникалното в изградените от Шекспир образи е, че те стават част от всяка вълна в изкуството, във всяко ново течение и жанр. И така вече повече от 400 години. А това е добра причина да прочетем и оригиналната им история.

13. Превратна: "Стив Джобс" на Уолтър Айзъксън

Това е концентриран вариант на културата, в която живеем. На достиженията, които всеки ден ползваме. Един от най-креативните умове на времето ни, Джобс е лидер, който вдъхновява за нови открития, за непрестанна промяна, за непрекъснато израстване. Житейският му пример е най-силно вдъхновение за всичко това.

Сред полезните страни на този труд е и това, че ще навлезете сравнително лесно в света на технологиите. Ще се запознаете с приятелите на Стив Джобс, с неговите колеги и дори със семейството му. Безспорно, това е заглавие, което много, много ще ви обогати.

14. Полезна: "Как да печелим приятели и да влияем на другите", Дейл Карнеги

Да можем да общуваме с другите, това е безценно. Дейл Карнеги обаче ни учи на много повече – той помага да изявим лидера в себе си, да направим така, че хората да чуват гласа ни. Правилата му са лесни и доказано успешни. Нужна ви е единствено волята да ги следвате. Да ги прилагате ден след ден.

Помагалото за общуване на американеца е бестселър в продължение на десетилетия. Това само доказва колко успешна е книгата – и колко вярно е съдържанието й. Лесно ще се убедите в това и вие.

15. Помагаща: "Интелигентният инвеститор" от Бенджамин Греъм

По правило трудът на Греъм попада сред десетте най-важни бизнес заглавия. Полезна е обаче за много по-широк кръг от хора, защото учи как да гледаме на собствените си финанси. Предлага ни модела, по който функционира днешният свят.

Книгата е написана крайно разбираемо – сигурно заради това продажбите надхвърлят милион екземпляра. Впуснете се по страниците, за да развиете още една страна от себе си, способността си да инвестирате и печелите. Книгите ни дават и тази възможност. Помагат ни да живеем наистина добре.

Източник: Lira.bg