22 безценни съвета за живота

  • Сподели:
22 безценни съвета за живота

1. Визуализирайте всеки ден
Накъдето са насочени фокусът и вниманието ви това и ще получите. Ако се оплаквате от различни неща – познайте какво – непрекъснато ще се сблъсквате с тях. Това важи и в обратния случай – ако мислите за здравето, финансовото си благополучие и щастието си, те автоматично ще се увеличават. Така че отделете си сутрин малко време – дори да са 5 минутки, и си представяйте как сте постигнали всичко, което пожелаете. Важно е да си представяте всичко, така сякаш вече се е случило и да се наслаждавате на упражнението.

2. Медитирайте всеки ден поне 20 минути
В днешния свят непрекъснато ползваме телефони, компютри и телевизори – по този начин обаче не ни остава време да се насладим на красотата на тишината. 

3. Научете се да контролирате мислите си
Човешкият ум се описва като поток на съзнанието. Вие обаче държите в ръцете си контрола накъде да се движи този поток. В интернет можете да намерите безброй техники, с които да се научите да обуздавате мислите си – медитацията разбира се е една от тях.

4. Научете се да контролирате емоциите си
Емоциите и чувствата са две различни неща. Първите са експлозивни и ярки като падаща звезда, а вторите са по-дълбоки и трайни. Емоциите често ни пречат и замъгляват ума ни. Ето защо е добре постепенно да ги опитомим. Следващият път като изпитате негативна емоция знайте, че имате силата да я преодолеете.

5. Запишете се на курс по скоростно четене
Книгите са богатство от информация, която обогатява речника ви и вас като човек. Скоростното четене е добър начин да забързате този процес и да си освободите време за други дейности.

6. Релаксирайте
Това важи в най-голяма степен за работохолиците (като мен). Да, работата е важна, но трябва да си отделяте време за почивка и наслада – иначе има опасност да прегорите. В допълнение, съгласете се, трябва и да се наградите за добре свършената работа – защото кому е нужна само работа без никакви удоволствия?

7. Научете се да правите добро първо впечатление
Нека ръкостискането ви да е здраво и вдъхващо доверие. Направете си набор от теми за общ разговор, с които да започвате срещите си с нови хора. Ако само се представите като си кажете името, хората няма да как да разберат какъв човек сте. Кой знае – може би този нов човек, който срещате за първи път, може да се окаже така желания нов бизнес партньор или дори бъдещият ви съпруг/а.

8. Научете се да използвате очите си
При разговор с хората поддържайте очен контакт максимално много. Ако непрекъснато гледате встрани или надолу това издава несигурност и чувство за малоценност. Практикувайте постоянен поглед напред – можете да правите това пред огледалото. Ще знаете кога сте успели когато взирането в собствените ви очи ви се стори притеснително за вас самите.

9. Бъдете мистериозни
Не разказвайте всичко за живота си на всички. Хората изпитват магично привличане, когато сте обвити в загадъчност. Не казвам, че трябва да криете всичко или да се отчуждавате. Добър пример за правилен подход е Джеймс Бонд.

10. Създайте си собствена мантра
Това може да е фраза като „живей докрай“ или „моят свят се грижи за мен“. Нека обаче това не бъде просто клише, а нещо, която отразява именно вас и вашия свят. Не бива фразата да е твърде конкретна, но и не трябва да е твърде обща, тъй като е добре да има личен елемент.

11. Усъвършенствайте дадено умение
Това може да е ваше хоби или някаква страст – каквото и да е, опитайте да постигнете съвършенство. Това не се отнася за работата ви обаче! Ето примери: фокуси, сърф, пинг-понг, каране на колело, учене на език т.н. Можете да изберете каквото си поискате, но нека да е нещо, което ви носи удоволствие и нещо, което можете да демонстрирате пред други хора.

12. Правете коремни преси
Мускулната група на корема е от изключителна важност. Това е центърът на тялото ви и ви помага да задържите баланса си при физическа дейност.

13. Тренирайте мозъка си
Повечето хора са зациклили в ежедневието си. Те ходят на работа всеки ден, излизат със същите хора и ходят на едни и същи места. Това дава чувство за сигурност, но води до скука и липса на развитие. Можете всеки месец да опитате да направите нещо ново: решавайте судоку, нарисувайте картина, запаметете интересен цитат или отидете някъде, където не сте били никога. Важното е непрекъснато да учите нови неща, за да поддържате свежестта на мозъка си.

14. Прочетете нещо вдъхновяващо преди да си легнете вечер и веднага след като станете сутрин
Това ще подобри както настроението ви през деня, така и сънят ви. Няма значение какво ще изберете – може да е хубав цитат или някоя известна реч.

15. Правете това, което обичате
Има голяма разлика между пълноценното живеене и живуркането – вие кое от двете практикувате в момента? Огромен брой хора опитват да изкарат повече пари, за да могат да правят това, което желаят, в бъдеще. Няма обаче особен смисъл да правите нещо, което не ви харесва, докато станете на 65 години, тъй като младостта и желанието за опитване на нови неща вече ще са отминали. Следвайте страстта си и ще бъдете хиляда пъти по-щастливи когато се пенсионирате. Първо обаче трябва да разберете какво наистина искате да правите…

16. Избирайте приятелите си мъдро
Приятелите ни често ни влияят повече отколкото искаме да си признаем. Вашите приятели споделят ли ценностите ви? Окуражават ли ви да следвате целите си или ви изтъкват безброй причини да не го правите? Уверете се, че всичките ви приятели гледат в една посока с вас и имат сходна нагласа към живота. Не позволявайте на никой да ви саботира с думите си или да ви отклонява от избрания от вас път.

17. Не изгаряйте мостовете след себе си
Това се отнася най-вече за отношенията ви с хора, които мислите, че няма да видите повече. Например ако напускате работа, недейте да ругаете шефа си в последния ден. Може някой ден да се срещнете отново при други обстоятелства и да се случи така, че тези хора да ви помогнат. Освен това има достатъчно омраза по света, защо да я увеличавате като се държите зле с хората, с които общувате?

18. Започнете да си водите дневник
Звучи като нещо не безинтересно и монотонно, нали? С времето обаче този метод ще ви позволи да организирате мислите и целите си по-добре и ще можете да проследите личностното си израстване през годините. Повечето хора така или иначе вечер преди лягане мислят за събитията от изминалия ден – защо да не ги документирате?

19. Научете се да се доверявате на интуицията си
Когато си отделяте минута съзерцание всеки ден се вслушайте в себе си – не очаквайте да чуете думи, а по-скоро чувства, които ще ви посочат правилната посока или най-доброто за вас решение. В процеса опитайте да направите разграничение между мислите на ума и чувствата, идващи от подсъзнанието ви. Това ще ви даде достъп до знание, което не можете да получите от съзнателния си ум.

20. Станете харизматични
Вероятно сте виждали хора по партита, които са центъра на вниманието и са любимци на всички. Започнете да визуализирате, че именно ВИЕ сте този човек. Можете да се запишете на курс за подобряване на комуникационните си умения или да научите няколко хитови вица. Най-важното обаче е да вярвате, че вече сте харизматична личност – дори в началото да не сте център на внимание по партитата. Това е първата и най-важна стъпка. Нещата ще се наместят от само себе си след време.

21. Прочете книгата "Транссърфинг на релността" от Вадим Зеланд
В нея ще намерите интересни и нестандартни идеи за постигане на мечтите си. Книгата се чете лесно и съдържа наистина ценни съвети.

22. Любовта е всичко
Ако наистина искате да управлявате живота си майсторски въплътете любовта във всяко свое действие. Обичайте близките си, приятелите си и дори враговете си. Това е най-трудно за постигане от целия списък и поради това е на последно място. Ако обаче успеете да го постигнете хората ще започнат да ви виждат като лидер в един свят изпълнен с омраза и завист. Спомнете си Ганди. Любовта е рядко срещана, докато омразата е под път и над път. Ако сте изпълнени с любов непрекъснато ще видите как вие и хората около вас се променят в положителна посока.

Източник: doctiming.bg