5 начина да стимулираш креативността си

  • Сподели:
5 начина да стимулираш креативността си

Креативността не е черта само на артистите и гениите. Всички сме способни да творим по собствен начин а стимулирането на креативност има много позитивен ефект над психичното здраве. Не е нужно да сме професионални артисти, за да се възползваме от обогатяващата сила на изкуството.

Естествено най-очевидната форма да го направим е като създадем някаква творба. Свиренето на музикален инструмент, рисуването, танцът са чудесни, но когато рутината завладее живота ти, не е толкова лесно да се отддете на някое изкуство. В тази статия ще ти покажа как бързо и лесно можеш да си възвърнеш или да откриеш артистичните си заложби.

Моите пет начина да стимулирам креативността си са следните:

1. Дай си почивка от хората

Това е особено важно за тези от нас, които не са свикнали да остават сами. Използвай това време да дадеш почивка на ума си и да се поразходиш. Наслади се на гледката и остави мислите ти да се реят. Това упражнение комбинира два мощни стимула на креативността – физическа активност и освобождаване на мислите.

2. Напиши писмо

Вземи лист хартия и напиши едно старомодно писмо. Изрази се без ограничения. Рисувай по него, добави малък колаж, ако предпочиташ. Освен че ще изразиш себе си, по този начин ще можеш да зарадваш някой важен за теб човек. Писането може да бъде много силна терапевтична задача. Ако ти допадне, започни да си водиш и дневник.

3. Създай плейлиста

Измисли си концепция за плейлиста. Може да е посветена на дъждовните дни, може да е компилация, на която да танцуваш... Възможностите са много. По този начин ще може да се запознаеш с нови групи, които да те стимулират интелектуално.

4. Прави снимки

Не е сложно за обяснение. Излез навън и снимай. Потърси вдъхновение в познатия ти свят. Може да направиш концептуален албум с избрани от теб форми, детайли и цветове от природата.

5. Сготви нещо

Създай нещо от нулата. Омеси си хляб, направи прясна паста или сладолед. Потърси си лесна рецепта и се залови за работа. Използвай ръцете си - това ще те направи по-внимателен, експериментиращ и ще имаш какво да похапнеш после.

Опитай тези 5 идеи без напрежение. Не очаквай кой знае какви резултати. Целта е да се забавляваш, да експериментираш и да промениш малко рутинния си ден. Помни, че грешките са неизменна част от този процес.

Забавлявай се!

Още интересни статии на автора може да откриете на Milaswellness.com.