5 неща, които да правиш, докато половинката ти отсъства за уикенда

  • Сподели:
5 неща, които да правиш, докато половинката ти отсъства за уикенда

Проучване на "Галъп" показва, че около 21% от трудещите се в САЩ прекарват от 50 до 59 часа на работа, а работното време на други 18% надвишава 60 часа седмично. В това число влизат и часовете, прекарани в път за конференции и работни срещи.

Заради дългото си отсъствие по работа, на служителите понякога им се налага да оставят сами техните съпрузи, родители или деца вкъщи. Но какво ли може да прави мъжът или жената, докато неговата или нейната половинка отсъства? Ето 5 идеи от National.Deseretnews.com, с които свободното време може да стане пълноценно.

1. Отдели време за себе си

Изследователят Ерик Маналастас открива предимствата на часовете, прекарани насаме. В експеримента му за "The Philippine Journal of Psychology" участвали 54 студенти, които трябвало да "излязат на среща" със самите себе си и да прекарат един следобед или цяла вечер напълно сами. Резултатите показали, че времето, прекарано без чужда компания, породило "усещане за вътрешен мир и незабележимо чувство за самота", както и "увеличено желание за повече време насаме".

"Личното време за всекиго може да бъде смислено и приятно изживяване", доказва проведеният опит. Натрапчивото усещане за самота е сложен проблем, който изисква психологическа намеса чрез анализ, но уединението само по себе си представлява положително преживяване, също обект на изследвания, опити и препоръки.

2. Прекарай времето с роднини

Според Мичиганския щатски университет силната връзка на индивида със семейството има ключова роля за изграждане на по-добър и качествен живот. Колкото повече общи преживявания има човек с други хора, толкова по-добро ще е неговото индивидуално съществуване. От университета дори препоръчват обикновена дейност като храненето да се превърне в групово занимание.

Това всъщност не е нещо необикновено според експерти. Американският вестник "Уолстрийт джърнъл" посочва, че семействата, които закусват, обядват или вечерят заедно, създават по-устойчиви взаимоотношения помежу си. Те биват скрепявани именно от превърналата се в ритуал или семейна традиция храна.

Така че, опитай да подобриш качеството на своя (и не само) живот и просто прекарай уикенда насаме със семейството.

3. Научи нещо ново

Никога не е късно да научиш нещо ново. Новинарското списание "Ю Ес Нюз енд Уърлд Рипорт" твърди, че човек може безплатно да научава нещо всеки ден по различни начини. В цитирано от американското издание проучване от 2012 г. се казва, че по-образованите хора, които продължават да учат през целия си по-нататъшен живот, живеят по-дълго.

В статията още се предлагат варианти като абониране за образователен бюлетин, безплатни онлайн курсове, слушане на радиопредавания или учене на чужд език. "Всяка една от тези дейности ще придаде нова и освежаваща нотка на ежедневието ти", обясняват от списанието.

4. Тичай, спортувай, разхождай се

Използвай свободното време в иначе претъпкания си график, за да излезеш навън и да се поизпотиш с малко тичане, джогинг или някое друго упражнение.

Според Училището по обществено здраве на Харвардския университет спортът удължава живота, понижава кръвното налягане и предпазва от редица медицински заболявания.

Физическата активност дори прави хората по-умни, сочат публикувани данни във "Фокс нюз". Изследването показва, че една 30-минутна тренировка подобрява познавателната способност, паметта и умението на човек да се справя с проблеми.

5. Вземи допълнителна доза сън

Да, спането е добре за теб, а дали ще е под формата на лека дрямка или допълнителен час към вечерния сън, няма значение.

Едно наскоро проведено германско проучване доказва, че сънят изостря ума и снабдява човешкото тяло с повече енергия. Спането също така прави хората по-креативни и по-уверени в ситуации с възникнал проблем.

На участниците в направеното изследване били раздадени тестове със задачи, които трябвало да решат. Оказало се, че тези, които не били лишени от пълноценен сън, се справили близо три пъти по-добре от останалите.